ЗСУ вперше збили іранський ударний дрон Shahed-136


БПЛА з Ірану мали значно посилити міць ЗС РФ, але українці вміють їх збивати.

Збройні сили України вперше зафіксували знищення іранського ударного безпілотника, який використали російські війська. Про це стало відомо порталу " Мілітарний ".

Офіцер ЗСУ та військовий інженер на ім’я Максим опублікував у Twitter фотографії БПЛА, збитого на околицях нещодавно звільненого міста Куп’янськ Харківської області. За словами автора, ударний дрон зроблений в Ірані і, ймовірно, використовувався росіянами.

Як звернув увагу "Мілітарний", на останках апарату виведено напис кирилицею "М214 Грань-2", проте на вигляд корпус ідентичний іранським далекобійним ударним дронам-камікадзе Shahed-136 — ця модель має стабілізатори на крилі такої ж форми. Раніше не повідомлялося про жодний випадок зіткнення з такими безпілотниками на території України.

Spotted Iran striker UAVs в Купиянській області. Presumably used by Russian forces. pic.twitter.com/xBVtuifvVS

— Максим (@kms_d4k) September 13, 2022

Наприкінці 2021 року Іран показав, що Shahed-136 можна запускати за допомогою установки, замаскованої під контейнер вантажного автомобіля. Точні характеристики іранська армія не розголошує, але за даними сайт Military Factory, БПЛА є барожним боєприпасом, який можна запускати по кілька штук у так званих роях. Він має широке трикутне крило зі стабілізуючими кермами на кінцях. У носовій частині корпусу захована боєголовка та оптичні системи наведення, у задній частині розташований двигун та дволопатевий гвинт, що забезпечує дальність польоту близько 2 тис. км.


Теги статті: дроныдрониShahed-136агрессия РоссииНапад Росії на Українуагресія РосіїЗСУВойнаВСУВійнаБезпілотникІранИранБПЛА
Останні новини