У Франції скоїли замах на засновника Gulagu.net


Засновник Гулагу.нет Володимир Осєчкін повідомив, що його намагався вбити кілер. Замах було скоєно в місті Біарріц у Франції, куди правозахисник виїхав із сім’єю, рятуючись від переслідувань в РФ.

Розслідувач Христо Грозєв раніше попереджав його про загрозу, розповів Осєчкін у стримі російської опозиційної журналістки Юлії Латиніної. За його словами, запобігти вбивству допомогла випадковість – він помітив червону точку прицілу на стіні.

"Від Христо та його джерела було повідомлення, яке мені й тим, хто займається моєю безпекою, допомогло запобігти моєму вбивству", – сказав засновник Гулагу.нет.

За його словами, людина, тісно пов’язана з ФСБ та організованою злочинністю, виїхала з РФ до Франції.

Близько тижня тому Осєчкін, накриваючи стіл до вечері, боковим зором помітив на одній із терас червону крапку, яка рухалася в його бік через перила. Тоді згасло світло й усі швидко впали на підлогу – він та його родина відпрацьовували дії на випадок замаху.

"Нас попереджали і натаскували – щоб ми не зволікали і не чекали, поки нас зрешетять. Тут же в нас відключилося світло, діти на підлогу – діти з дружиною близько години провели в одній із захищених кімнат. Ми одразу опустили жалюзі, приїхали відповідні служби. Почалося розслідування. Сусіди вже дали свідчення, чули хлопки-постріли".

Як відомо, Володимир Осєчкін та його проект Gulagu.net займається правозахистом, а також оповіщенням порушень прав людини в пенітенціарній системі РФ.

У жовтні 2021 року він заявив, що має в своєму розпорядженні більше 40 Гб відео, документів і фото про випадки масових катувань у колоніях російської федеральної служби виконань покарань (ФСВП).

Публікація цих записів викликала резонанс та низку звільнень у ФСВП. Сергій Савельєв, який передав правозахиснику ці дані, також змушений був виїхати до Франції.


Теги статті: Савельев СергейРоссияКиллерыОсечкин Владимирзамах на життяПокушениеФранціяФранция
Останні новини