ОЗМ-72: український сапер назвав одну з найнебезпечніших мін на фронті


Український офіцер Державної служби надзвичайних ситуацій Владислав Соколов назвав одну із найскладніших мін для розмінування.

Про це він написав на своїй сторінці у Твіттері.

25 квітня сапер побував на кількох мінних полях. Його завдання полягає в тому, щоб знайти найскладніші мінні поля та зібрати всі медіадані для спеціальної програми. За словами Соколова, зараз готується база даних про міни.

"Я вирішив почати з однієї з найнебезпечніших мін ОЗМ-72 (жаба/відьма). Протипіхотна міна, яка підстрибує у повітря з круговим підривом", - написав Соколов.

За його словами, лише на одному невеликому клаптику землі вони виявили 46 хв ОЗМ-72. Їх відносно просто розмінувати, але дуже важко шукати. Також російські війська часто використовують ПФМ-1.

ОЗМ-72 – це протипіхотна осколкова міна кругової поразки, що вистрибує, яка була розроблена ще в 1965 році. При спрацьовуванні підривника вогонь полум’я запалює порох. Далі слідує реакція і міна вистрибує на висоту 50-60 см і вибухає. У Радянському союзі ОЗМ-72 скопіювали з американської М16 АРМ. Проте слід зазначити, що радянська та американська розробки виходять із німецької міни SMI-44, яка використовувалася у роки Другої світової війни.

В одній міні ОЗМ-72 є близько 2400 уламків, а загальна маса міни становить 5 кг.

Україна підписала Оттавську конвенцію, яка забороняє використання протипіхотних мін.


Теги статті: УкраїнаВійнаВойнаНапад Росії на УкраїнурозмінуванняразминированиеГСЧСміни
Останні новини