У Києві затримали організатора замовних "акцій протесту" у Лаврі


Служба безпеки затримала антиукраїнського релігійного блогера, який розповсюджував наративи Кремля та організовував замовні "акції протесту" на території Києво-Печерської лаври у березні 2023 року.

Про це повідомляє прес-служба СБУ.

Повідомляється, що затриманий – заступник керівника проросійської організації "Єдина батьківщина" та учасник релігійно-політичної організації РПЦ "Союз православних братств України" Василь Чепразов.

За даними слідства, він був одним із організаторів провокацій на території Лаври наприкінці березня 2023 року. Тоді він підбурював людей до масових заворушень та давав інтерв’ю, в яких безпідставно звинувачував Україну у розв’язанні війни.

Також Чепразов записував свої деструктивні виступи та транслював на YouTube-каналі "Свята Русь", що налічує понад 23 тисячі передплатників.

Після початку повномасштабної війни він публічно підтримав агресивну політику вищого військово-політичного керівництва Росії та виправдовував захоплення територій України.

У ході обшуків на адресу проживання Чепразова виявили комп’ютерну техніку та мобільні телефони з доказами незаконної діяльності. Також у нього вилучили заборонену символіку та поліграфічну продукцію, що використовується радикальними націоналістичними структурами РФ.

На підставі зібраних доказів йому повідомили про підозру за ч. 3 ст. 436-2 Кримінального кодексу (виправдання, визнання правомірним, заперечення збройної агресії РФ проти України, глорифікація її учасників).

Суд обрав йому запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. Зловмиснику загрожує до 8 років ув’язнення.


Теги статті: РПЦНапад Росії на УкраїнуВойнаВійнаКиєво-Печерська ЛавраКиево-Печерская ЛаврапротестыпротестиблогерызатриманняУПЦ МПКиївКиевзадержаниеСБУ
Останні новини