Словаччина скасувала заборону на культурну співпрацю з Росією та Білоруссю


Словаччина скасувала заборону на культурне співробітництво з Росією та Білоруссю, введений після початку повномасштабної війни Росії проти України.

У Словаччині вирішили скасувати заборону на культурну співпрацю з Росією та Білоруссю. У Міністерстві культури країни зазначили, що "художники та культура не повинні платити" за військові конфлікти, передає УНН із посиланням на газету Pravda.

Видання нагадує, що за тиждень після початку війни в Україні, тобто у березні 2022 року, Міністерство культури Словаччини, ще під керівництвом колишнього міністра Наталії Міланової (OĽaNO), видало наказ, яким припинило будь-яке спілкування чи співпрацю з Росією та Білоруссю. За словами Міланова, відомство зайняло чітку позицію відразу після початку війни в Україні, засудивши російську агресію проти України.

Однак "Pravda" має в своєму розпорядженні рішення нового голови культури Шимковичової. Документ, датований 12 січня, називається рішення міністра про відміну наказу, яким було видано заходи щодо ситуації в Україні.

"З набранням чинності цим рішенням я скасовую внутрішній акт управління", - вирішила міністр Шимковичова, чиє рішення набуло чинності 15 січня 2024 року.

Розпорядження міністра Шимковичової посилається на рішення Міланова, яке колишній міністр видала 2 березня 2022 року. "Усім організаціям, що входять до сфери управління Міністерства культури, та їх працівникам, а також організаційним підрозділам та працівникам Міністерства наказано: призупинити будь-яку академічну культурну чи іншу подібну офіційну співпрацю з Російською Федерацією чи Республікою Білорусь", - ідеться в матеріалі Мілана.

Проте з понеділка жодна з цих заборон не діє.

"У світі існують десятки військових конфліктів, і, на нашу думку, художники та культура не повинні платити за це", - сказала Шимковичова "Pravda" через свого представника Павла Чорбу.


Теги статті: СловаччинаСловакияНапад Росії на УкраїнуВойнаВійнаБілорусьБелорусьРосіяРоссия
Останні новини