Чехія планує купити у ФРН 77 танків Leopard 2A8


У найближчі тижні уряд Чехії затвердить угоду про закупівлю танків Leopard 2A8.

Про це заявила міністерка оборони Чехії Яна Чернохова, повідомляє Ceske Noviny.

Чехія веде переговори з Німеччиною про приєднання до тендеру, вона хотіла б придбати 77 танків. За словами Чернохової, ця угода є проміжним кроком на шляху до фактичного укладення договору купівлі-продажу, який може бути підписаний до кінця цього року.

Уряд доручив Черноховій вести переговори про можливість участі в німецькому тендері в травні минулого року. "Нам вдалося просунути вперед проєкт придбання основних бойових танків Leopard 2A8, і десь у найближчі тижні ми повинні отримати від уряду схвалення так званої угоди про приєднання до спільного придбання танків", – сказала вона.

За словами міністерки, якщо уряд погодиться на угоду, це створить простір для того, щоб Чеська Республіка мала якомога більшу частку в майбутній промисловій кооперації.

За останні два роки Німеччина передала Чехії 14 танків Leopard 2A4 і одну ремонтно-евакуаційну машину в обмін на військову допомогу Україні. У лютому цього року Чернохова поінформувала уряд про можливість передачі ще однієї партії такої ж техніки. Німеччина також запропонувала Чехії придбати ще 14 танків Leopard 2A4 та одну ремонтно-евакуаційну машину, таким чином Чехія матиме загалом 42 танки Leopard 2A4 та три ремонтно-евакуаційні машини.

"У майбутньому наші солдати повинні мати 77 нових танків 2A8 і 45 танків 2A4", – сказала міністерка. Таким чином, Чехія повинна мати загалом 122 танки, включно з ремонтно-евакуаційними машинами.

Основні бойові танки разом із бойовими машинами піхоти утворюють бригаду. Раніше Чехія пообіцяла НАТО, що матиме в своєму розпорядженні бригаду важкої техніки до 2026 року, але вона не зможе виконати це зобов’язання.


Теги статті: Чернохова ЯнаНімеччинаГерманияЧехияЧехіяLeopard 2А8танки Leopard
Останні новини