Як «КСМ-Груп» компаньйона сина держзрадника Сівковича забудовує висотками «зелені зони» Києва


До скандалів із столичними забудовами парків та зелених зон приєдналася компанія "КСМ-Груп", яка контролюється родиною Копистирів (батька - Миколи Копистири та його синів - Сергія та Арсенія). Крім цього Сергій Копистира підозрюється у спробі підкупу віцепрем’єр-міністра з відновлення України – міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Олександра Кубракова. Також кореспонденти СтопКору вирішили розібратися, яким чином "КСМ-Груп" пов’язана з сином зрадника України Олександром Сівковичем.

Назріває новий скандал із забудовою у столиці житловими будинками земельних ділянок у районі Академмістечка. Ідеться про понад 6,9 га землі, яка перебуває на сьогодні у користування структур Національної академії наук України. Будівництвом займається компанія "КСМ-Груп", яка уже неодноразово відзначилася скандалами.

У чому ж тут суть проблеми?

Національна поліція вже з’ясувала, що компанії, які входять до складу "КСМ-Груп" здійснюють житлову забудову, незважаючи на те, що Генеральний план Києва це забороняє. Адже цільове призначення цих земельних ділянок не передбачає зведення житла і забудовники не мають відповідних дозволів від ДІАМ.

До того ж, КМДА у 2021 році дозволила проєктувати в цій локації лише реконструкцію нежитлових будівель (без висотного житла), але забудовники змогли домогтися в судах рішення про внесення суттєвих змін у відповідні містобудівні умови та обмеження. Столична прокуратура раніше категорично не погоджувалася з цим і зазначала, що Департамент містобудування та архітектури КМДА здійснював неякісну лінію захисту в цьому судовому процесі.

Ще 6 грудня 2023 року Святошинським управлінням Нацполіції столиці було відкрито кримінальне провадження за №12023100080004539 щодо неправомірної забудови на вул. Василя Степанченка, 5 і бульв. Академіка Вернадського, 36-В, а це Святошинський район Києва, на землях, які знаходяться в користування структур Національної академії наук.

У травні 2024 року слідство встановило, що внаслідок проведення будівельних робіт компанія заподіяла шкоду на вул. Василя Степанченка,5, уже на 2,3 млн гривень.

А вже 20 червня Святошинський районний суд задовольнив клопотання правоохоронців про надання дозволу на вилучення документів у ДІАМ, що стосуються отримання або відмови у наданні дозволів на проведення робіт за адресами вул. Василя Степанченка, 5 та бульв. Академіка Вернадського, 36-В. То ж як бачимо, слідство триває активно.

Як повідомляє інформаційне джерело КиївВлада, 4 жовтня 2022 року Окружний адмінсуд Києва(справа №640/11755/22) задовольнив вимоги ТОВ "Юг-проект" та зобов’язав Департамент містобудування та архітектури Київської міськдержадміністрації відкоригувати окремі пункти Містобудівних умов та обмежень щодо проєктування будівництва БФК на просп. Академіка Глушкова, 65 (Голосіївський район столиці). Тобто, цим рішенням було дозволено проєктувати за вказаною адресою будівництво споруд висотою більше 100 метрів.

До того ж ТОВ "Юг-проект" планує забудову ще однієї ділянки, яка належить Інституту зоології ім. І.І. Шмальгаузена на праві постійного користування. Ця ділянка площею 1,1 га розташована на вул. Академіка Лебедєва, 36 (кадастровий номер – 8000000000:79:476:0018), всього в трьох кілометрах від згаданої вище.

Що ж це за ТОВ "Юг-проект" та кому воно належить?

Щоб розібратися хто ж насправді є забудовником звертаємося Youcontrol, яка будує звязки між вищезгаданими компаніями. І от дана система відносить ТОВ "Юг-проект" до групи "КСМ-Груп", яка об’єднує десятки компаній, зайнятих у сферах проєктування та будівництва житлових масивів, інфраструктурних об’єктів, мостів, доріг тощо. Ключовими особами цієї групи є брати Сергій та Арсеній Копистири, їх батько Микола Копистира, Олена та Тетяна Черненки та Наталія Возна.

Тобто "КСМ-Груп", майже родинна справа. Адже основними гравцями є родина Копистирів та дві сестри-близнючки Черненки, які за даними ЗМІ є двоюрідними сестрами Копистири.

За даними відкритих джерел, Арсеній Копистира є зятем Михайла Вербенського – генерала-полковника міліції, діючого очільника Державного науково-дослідного інституту Міністерства внутрішніх справ України, екскерівника Головного штабу МВС (у 2005-2007 та 2014-2015 роках) та ексчлена Центральної виборчої комісії (2018 рік).

Але мабуть цікавіший послужний список у Сергія Копистири. Як стверджує портал за "Наші гроші", був помічником нардепа V скликання Верховної Ради Юрія Каракая (обирався від "Партії регіонів").

Також 21 листопада 2023 року Сергій Копистира отримав підозру від НАБУ і САП у спробі підкупу віцепрем’єр-міністра з відновлення України – міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Олександра Кубракова. Як повідомила прокурор САП Олена Дроботова, "протягом серпня-листопада 2023 року Копистира у змові з директоркою державного підприємства "Укркомунобслуговування" Аллою Сушон в інтересах власної компанії ТОВ "Сітігазсервіс" висловив пропозицію надати неправомірну вигоду Кубракову. Неправомірна вигода мала становити 2% від площі житлового комплексу, який у майбутньому буде збудований на землі у Подільському районі Києва за адресою вулиця Тираспольська, 43. Тобто, орієнтовний розмір неправомірної вигоди у вигляді нерухомості мав складати від 4200 до 4900 квадратних метри".

Центр протидії корупції 24 листопада 2023 року повідомив, що Сергію Копистирі, окрім великої кількості, компаній, які можуть бути підконтрольні Копистирі, у його власності також є 3 будинки, 2 земельні ділянки, 3 нежитлові приміщення, Mercedes-Benz S560 4matic limousine 2019 р.в. та Mitsubishi L200 2012 р.в.

Крім того, у разом з дружиною йому належить ще 8 нежитлових приміщень, 2 садових будинки, 4 земельні ділянки та 2 квартири у Києві.

Будівельний бізнес із підсанкційним душком

Бізнес Копистирів відомий не лише забудовою та судами, а й зв’язком з Олександром Сівковичем. Для тих, кому цей персонаж невідомий, то варто знати, що це син колишнього заступника секретаря Ради нацбезпеки та оборони України Володимира Сівковича, який переховується в Росії та працює на ФСБ.

"Щоб уникнути правосуддя у 2014 році за спроби силового розгону Майдану, Сівкович виїхав до Москви, де розпочав організовувати масовані інформ-диверсії проти державної безпеки України. Це одне із пріоритетних завдань, які Сівкович виконував за вказівкою кадрових співробітників 9-го управління департаменту оперативної інформації 5-ї служби ФСБ", – зазначають в Службі безпеки України.

Сам Сівкович Володимир зараз в Україні знаходиться під санкціями, накладеними Президентом України Володимиром Зеленським.

То яким же чином пов’язані Олександр Сівкович і Копистири? Навіть дуже просто. На своїй сторінці у Фейсбук Володимир Бондаренко говорить про те, що пан Сівкович є власником ТОВ "ГЛОБАЛ ПРОПЕРТІ 24", яке є партнером саме ТОВ "ГІДРОІНЖ-БУД", про це говорять і відкриті джерела. А вже "ГІДРОІНЖ-БУД" входить знову ж таки до "КСМ-Груп".

Звичайно на сьогодні ТОВ "ГЛОБАЛ ПРОПЕРТІ 24", має іншого власника, але реєстри пам’ятають також попереднього засновника.

Тож, як бачимо, через відсутність чітко встановлених кордонів природозахисних зон такі компанії як "КСМ-Груп" дозволяють собі через суди змінювати окремі пункти Містобудівних умов та обмежень, забудовуючи висотками парки та зелені зони столиці.


Теги статті: ЗабудовникЗастройщикООО СитигазсервисУкркоммунобслуживанияСушон АллаКаракай ЮрийВербенский МихаилЧерненко ЕленаЧерненко ТатьянаВозна НатальяВозна НаталіяООО Юг-проектКиївКиевДИАМКубраков АлександрСивкович АлександрТОВ Ксм-ГрупООО КСМ-ГРУППКСМ-ГРУПКСМ ГРУПКопистира НиколайКопистира АрсенийКопистир Сергей
Останні новини