У РФ помер відомий російський льотчик-снайпер Олександр Харчевський


74-річний Харчевський - засновник авіагрупи вищого пілотажу "Соколи Росії". Пішов на пенсію в 2015 році.

У Росії помер генерал-майор Олександр Харчевський, відомий льотчик-випробувач та засновник авіагрупи "Соколи Росії". До 2015 року Харчевський керував авіацентром у Липецьку, був замішаний у корупційному скандалі, який стався у очолюваному ним центрі у 2011 році. Також прославився тим, що возив тоді ще в. о. президента Володимира Путіна до Грозного літаком Су-27. Про це пише Life.

В авіації Харчевський служив із 1972 року. Харчевський народився 9 травня 1950 року у місті Жашкові в Черкаській області України. Він закінчив Харківське вище авіаційне училище льотчиків та Військово-повітряну академію імені Гагаріна.

З 1972 по 1978 роки Харчевський служив в авіаційних частинах Групи радянських військ у Німеччині, потім був переведений до Липецького авіацентру. У Липецьку служив з 1978 року, а 1997 року очолив авіацентр. 2000-го року — Липецький гарнізон.

У 1993 році Харчевський став одним із творців пілотажної групи "Соколи Росії", утвореної на базі Липецького авіацентру військово-повітряних сил РФ. Її завдання – удосконалення навичок польотів винищувачів у групі, а також демонстрація маневрених можливостей винищувачів Су-27 та професійної підготовки льотчиків. У тому ж році Харчевському було присвоєно звання "Заслужений військовий льотчик Російської Федерації".

У березні 2000 року саме Харчевський возив тоді ще в. о. президента Путіна на винищувачі Су-27 з Краснодара до Грозного, давши йому покермувати вісім хвилин. На той момент ще тривала Друга Чеченська війна. Міжнародні ЗМІ, а потім і ООН називали Грозний  "найруйнованішим містом на Землі".

2011 року в очолюваному Харчевським Липецькому авіацентрі вибухнув скандал із приводу поборів з особового складу. Було порушено кримінальну справу. В результаті за цим фактом були засуджені офіцери з керівного складу авіацентру та полку

У 2012 році Харчевського призначили головою навчально-наукового центру ВПС в академії імені Жуковського та Гагаріна у Воронежі, а пізніше – начальником 4-го Центру бойового застосування та перенавчання льотного складу (Липецький авіацентр). На міжнародних змаганнях він провів понад 50 навчальних повітряних боїв із пілотами США, ПАР та Франції.

У 2015 році Харчевський пішов із військової авіації через досягнення граничного віку для військової служби. 2016-го він почав працювати на Іркутському авіаційному заводі.

Харчевський літав літаками Л-29, МіГ-21, МіГ-23, МіГ-29, Су-27, Су-30, Су-34.


Теги статті: ПутінПутинХарчевский АлександрСмертилетчикиРосіяРоссия
Останні новини