Уряд Угорщини призупинив підтримку деяких біженців із України


З 20 серпня в Угорщині припинили надання допомоги деяким українським біженцям - після внесення змін у літній указ уряду щодо системи підтримки.

Про це повідомляє угорське видання Telex.

Указ був опублікований у газеті Magyar Közlöny наприкінці червня і включав дві ключові зміни. З моменту набуття чинності змін право на отримання державної допомоги в Угорщині отримали лише особи з окремих регіонів України.

В постанові уряд запровадив новий термін – так звану зону бойових дій, що охоплює "адміністративні одиниці України, яких безпосередньо торкнулися воєнні дії". Однак біженці із Західної України та Закарпаття були виключені з цієї системи.

З 21 серпня всі угорські гуманітарні організації, за винятком Мальтійської служби допомоги, будуть виключені з чинної системи, і державну допомогу можна буде отримати лише через них.

У зв’язку зі змінами багато закарпатців, зокрема ромів, можуть бути виселені зі своїх притулків.

Згідно з повідомленням, 20 серпня в місті Ерчі 110 закарпатських ромів були змушені залишити будівлю житлового комплексу цукрового заводу, в якій вони проживали протягом двох років. У місті Ерд 52 закарпатських біженців спіткала така ж доля, і подібна ситуація спостерігається в інших біженців з України по всій країні.

За інформацією видання, зміни виглядають як спроба економії бюджетних коштів і в основному негативно впливають на ромів Закарпаття.

Оскільки у багатьох закарпатців є подвійне громадянство, вони не зобов’язані покидати Угорщину, але не зможуть отримувати допомогу. 

Невідомо, скільки людей опинилося на вулиці. Угорський Гельсінський комітет не має інформації про те, скільки людей продовжує отримувати підтримку та скількох її позбавлено. 

Організація просила, щоб особам, які звернулися по правовий захист, дозволили залишитися у своїх помешканнях, принаймні, до винесення рішення суду.


Теги статті: беженцыБіженціУкраинцыУкраїнціУгорщинаВенгрия
Останні новини