Наступ України 2025 року: розвідка США змінює прогноз


Навесні 2024 року в ЦРУ вважали, що військова підтримка західних партнерів України допоможе протриматися до кінця 2024 року, а на початку 2025-го — повернути ініціативу на полі бою і перейти в контрнаступ. Очікувалися успішні удари по об’єктах Чорноморського флоту. Водночас американська розвідка не виключала можливість нових "Авдіївок".

У березні цього року директор Центрального розвідувального управління Вільям Бернс під час слухань за участю голів розвідслужб США прогнозував, що завдяки додатковій допомозі Україна до кінця поточного року або на початку 2025-го зможе повернути наступальну ініціативу та вести переговори з позиції сили. Фокус з’ясував, як змінилися очікування американської розвідки щодо контрнаступу ЗСУ сьогодні.

Військова підтримка союзників мала допомогти Україні утримувати лінію оборони до кінця 2024 року, щоб потім перейти до контрдій. При цьому прогнозувалися успішні удари по території Криму і Чорноморському флоту. Водночас директор ЦРУ попереджав, що без західної допомоги "нових Авдіївок" буде більше.

Вересневі вибори в Німеччині та військова допомога Києву

На фоні бюджетних скорочень у Німеччині та нових доказів причетності України до вибухів на підводному газопроводі між Німеччиною та РФ подальша військова підтримка з боку Берліна (а отже, й очікуваний контрнаступ України у 2024-му або на початку 2025-го) — під питаннямпро це пише The New York Times.

Під час візиту до Молдови канцлер ФРН Олаф Шольц запевняв, що допомога не зупиниться і що Німеччина — найбільший європейський союзник України. Але чинний коаліційний уряд втрачає популярність у Німеччині, а на вересневих виборах очікується, що у виграші опиняться радикально ліві та праві партії — обидві закликають зупинити військову підтримку Києва.

Основною проблемою нинішнього уряду є конституційна вимога утримувати бюджетний дефіцит не вище за 0,35% ВВП. Але на горизонті з’являється ще одна потенційна неприємність — німецька генпрокурорка може висунути звинувачення проти українських офіційних осіб щодо їх причетності до вибухів на "Північних потоках" у 2022 році.

Минулої п’ятниці коаліційний уряд погодився зменшити цільовий бюджетний дефіцит на 2025 рік з 17 млрд євро до 12. За даними видання Frankfurter Allgemeine Zeitung, міністр фінансів Крістіан Ліндре запропонував призупинити нову військову допомогу Україні від Німеччини до повного фінансування бюджетних потреб. Також минулого місяця уряд ухвалив рішення знизити допомогу Україні на 2025 рік з 7,5 млрд до 4 млрд євро, а нестачу заповнити коштами від заморожених російських активів відповідно до плану, узгодженого сімома європейськими країнами на червневій зустрічі в Італії.

G7 вирішила виділити Києву 50 млрд доларів кредиту під гарантії російських активів

В Офісі президента України, судячи з усього, з тривогою спостерігають за календарем. Окрім вересневих виборів у Бундестазі, 5 листопада визначаться і переможці президентських виборів у США, а повернення Дональда Трампа до Білого дому обіцяє Україні мало хорошого.

Курська асиметрія ЗСУ — частина контрнаступу України у 2024-му

На фоні можливого скорочення військового постачання та в умовах, коли Сили оборони під тиском по всій лінії фронту, присутність ЗСУ в Курській області виглядає як хід конем від Генштабу.

На думку колишнього директора Королівського об’єднаного інституту оборонних досліджень (RUSI) Майкла Кларка, такі обставини на фронті змушують шукати точку тиску, про яку ворог уже повинен був дбати.

Військовий аналітик Sky News Шон Белл зазначив, що українська операція мала вигляд добре спланованої, адже Україна розвинула початковий успіх, зміцнила свої сили й просунулася вглиб. За його словами, хоч Київ і не оголосив мету операції, схоже, що Володимир Зеленський прагнув перехопити ініціативу й перейти в контрнаступ, спровокувавши відповідь з боку РФ. Очікувалося, що така операція послабить тиск на Донбасі.

Але, судячи з усього, президент РФ Володимир Путін не поспішає з військовою відповіддю і користується тим, що близько 10 000 українських військовослужбовців перебувають "зафіксованими" на російській території, далеко від Донецької області.

За словами Белла, Путін усвідомлює, що прогрес у військових діях на лінії фронту з приходом зими зупиниться, тому в його військ, імовірно, залишиться 10-12 тижнів, щоб досягти своїх цілей. Поки що він може продовжувати зосереджувати зусилля на Донбасі, а потім уже думати про Курську область.

У редакційній статті Boston Globe наголошується на серйозності намірів України щодо курської операції, яка вже підвищила моральний дух як цивільних, так і військових, та стала шоком для Путіна і несподіванкою для Вашингтона, де "тримали українські сили на короткому повідці" щодо використання американської зброї на російській території.

За словами авторів публікації, Україна має право на проведення подібних контратак, адже стала жертвою вторгнення, і, судячи з усього, захоплені території — за даними Києва, 93 населені пункти й близько 800 км² — можуть стати предметом угоди в майбутніх мирних переговорах.

"Ми не можемо вічно жити в окопах"

Координатор зі стратегічних комунікацій Ради нацбезпеки Білого дому Джон Кірбі сказав, що вилазка ЗСУ у західному російському регіоні поставила Путіна в незручне становище, але "є просте рішення: він може забратися геть з України — і на цьому поставити крапку".

93 населені пункти і близько 800 кв. км у Курській області можуть стати предметом угоди в майбутніх мирних переговорах

У день початку операції в Курській області Єгор Черняєв, заступник голови парламентського комітету з національної безпеки, оборони та розвідки України, в інтерв’ю журналістам зазначив, що історично Росія розміщувала аеродроми біля західного кордону, і тому Київ просив зняти обмеження на удари далекобійною зброєю.

"Вони атакують керованими авіабомбами, які ми не можемо перехоплювати. Щодня одна й та ж ситуація. Ми не можемо жити в окопах вічно. У нас є ракети, але це все одно, що битися з однією рукою, прив’язаною до спини," — сказав він після поїздки до Вашингтона, де провів зустріч із представниками Конгресу. Однією з його задач було домогтися дозволу на удари ATACMS дальністю до 300 км.

"Продовжте, ми не маємо наміру бити по Кремлю," — уточнив він.

Україна притупляє просування росіян, але втрачає території

У нещодавньому квартальному звіті Міноборони США щодо військової допомоги Україні опубліковано низку оцінок Розвідувального управління Міноборони (DIA). Ці оцінки в багатьох аспектах збігаються з тенденціями та явищами, що спостерігаються у відкритих джерелах, хоча наразі не зовсім зрозуміло, які висновки американські політики повинні зробити, оскільки у деяких оцінках стверджується, що окремі райони зараз є абсолютно статичними. Разом з тим "Інститут вивчення війни" вважає, що у тих самих зонах все ж таки спостерігається прогрес.

Україна притупляє російський наступ, але при цьому втрачає території, йдеться у звіті.

"Протягом кварталу Сили оборони України продовжували нашу оборону проти російського просування у Харківському, Луганському та Донецькому регіонах. Для російських сил пріоритетом залишалося захоплення Донецького регіону, і вони домагалися дедалі більших територіальних завоювань," — зазначено у звіті.

Міноборони США також вказує, що вдалося обмежити харківський наступ ЗС РФ лише кількома кілометрами захопленої території. При цьому ЗС РФ зазнали серйозних втрат.

Західної допомоги не вистачить, щоб досягти паритету з РФ у 10 000 артилерійських снарядів щодня

Зазначалося, що американської допомоги, яка почала надходити в червні, недостатньо, щоб досягти паритету з РФ у 10 000 артилерійських снарядів на день.

"Україна, ймовірно, зможе зберегти можливості для проведення оборонних операцій, але не великомасштабного контрнаступу протягом наступних шести місяців, згідно з оцінками DIA," — зазначено у звіті.

РФ погрожує відплатою за удари ATACMS по Криму

Для захисту Кримського мосту від ударів ATACMS і HIMARS російським силам довелося зміцнювати ППО найсучаснішими системами РФ — С-500. Проте війська РФ не повною мірою застосували С-500 на території України, що в DIA розглядають як свідчення того, що в РФ недостатньо коштів для захисту Кримського півострова.

Повідомлялося також про атаки на російські нафтопереробні комплекси:


Теги статті: військова допомогаВоенная помощьКурская областьПрорив кордону в Курській областіКурська областьЗСУВСУКонтрнаступлениеНападение России на УкраинуНапад Росії на УкраїнуВойнаВійна
Останні новини