Японія розпочала процес вилучення розплавленого ядерного палива з дна «Фукусіми»


Японська компанія Tokyo Electric Power Co. (TEPCO) у вівторок, 10 вересня, розпочала процес видалення розплавленого радіоактивного палива з дна реактора №2 АЕС «Фукусіма-1».

Про це повідомляє Bloomberg.

Для вилучення радіоактивного матеріалу було створено роботизовану руку, схожу на вудку. Вона буде дистанційно керована. Металевий захват, схожий на кігті, опускатиметься для отримання невеликої кількості уламків.

Спочатку TEPCO планує за допомогою робота вилучити лише 3 грами палива, змішаного з іншими уламками. Як уточнює ABC News, ця незначна кількість призначена для оцінки радіаційної небезпеки. Експерти очікують, що зразок надасть більше підказок щодо того, як саме відбулася аварія. Він буде зберігатися в захищених контейнерах і відправлений до кількох лабораторій для детального аналізу. Якщо рівень радіації перевищить допустимі межі, робот поверне зразок назад у реактор.

TEPCO зазначає, що потрібно зібрати та проаналізувати безліч зразків з різних місць, щоб краще зрозуміти розплавлені уламки і розробити необхідне обладнання, включно із більш потужними роботами для масштабнішого видалення уламків.

Місія триватиме два тижні. Однією з найбільших проблем є вилучення 880 тонн радіоактивних матеріалів, в тому числі розплавленого палива і металевої обшивки, що знаходяться на дні трьох реакторів. TEPCO проводить демонтаж спільно з японським урядом, але процес виявився складним через високий рівень радіації.

Програма очищення коштуватиме 23 трильйони єн (161 мільярд доларів США). Уряд стверджує, що виведення з експлуатації займе 30-40 років, хоча деякі експерти вважають, що цей процес може затягнутися до 100 років.

Є також два інших пошкоджених реактори, енергоблоки № 1 і № 3, які потребують більше часу для очищення. Пізніше цього року TEPCO планує розгорнути групу невеликих дронів на першому енергоблоці для зондування та розробляє ще менші «мікро» дрони для третього енергоблока, який заповнений більшою кількістю води.

Станція зазнала аварії в 2011 році внаслідок потужного землетрусу та цунамі, які обрушилися на об’єкт і призвели до втрати резервного електропостачання.


Теги статті: Tokyo Electric Power Company (TEPCO)Ядерное топливоядерне паливоФукусимаАЭС ФукусимаАЕС ФукусімаЯпоніяЯпония
Останні новини