В ISW проаналізували, чи ухвалить Путін рішення про мобілізацію в Росії


В Росії, яка є країною-агресоркою, мобілізація залишається малоймовірною - як у короткостроковій, так і в середньостроковій перспективі. Це пов’язано з особистими побоюваннями диктатора Володимира Путіна, який вважає її безпосередньою загрозою стабільності свого режиму.

Він відмовився задовольнити прохання Міністерства оборони компенсувати втрати армії за допомогою ще однієї хвилі мобілізації навесні 2024 року, що могло б допомогти уникнути суспільного невдоволення, пов’язаного з недобровільним призовом росіян у резерв. Про це йдеться у зведенні Інституту вивчення війни (Institute for the Study of War, ISW), де зазначається, що Путін залишається вірним своїй кампанії, яка обмежує призовний потенціал Росії.

Видання The Wall Street Journal (WSJ), посилаючись на джерело, "поінформоване" про обмін інформацією між Путіним та посадовими особами Міністерства оборони Росії за кілька місяців до інавгурації диктатора у травні 2024 року, повідомило, що замість мобілізації він заявив про намір набирати в армію лише тих людей, які добровільно підписували контракти на службу. Водночас дедалі більше російських посадовців вважало, що ще одна хвиля мобілізації є неминучою.

Зазначене джерело додало, що теперішня чисельність російських військових є недостатньою для досягнення заявленої "довгострокової мети" Росії щодо окупації всієї України, зниження її загальної боєздатності та захисту власних кордонів Російської Федерації.

Прессекретар Кремля Дмитро Пєсков у відповідь на запит WSJ заявив, що Росія продовжує швидко набирати контрактників і добровольців, і що "цих сил достатньо" для військової агресії проти України.

"Путін уникнув оголошення ще одного часткового мобілізаційного призиву резервістів з моменту свого рішення мобілізувати 300 000 військовослужбовців наприкінці вересня 2022 року у відповідь на успішні контрнаступальні операції України. Мабуть, Росія не має необхідних людських ресурсів, щоб одночасно підтримувати масштаб і темп наступальних операцій в Україні та оборонних зусиль у прикордонних регіонах Росії", – зазначили в ISW.

Мобілізований російський військовослужбовець і блогер наприкінці серпня 2024 року також зізнався, що уряд РФ продовжує покладатися на залишки регулярних Збройних сил, мобілізований персонал та ошуканих добровольців короткострокового контракту для продовження наступів в Україні, хоча ці елементи погано підготовлені й зазнають значних втрат з жовтня 2023 року.

В ISW повідомили, що спостерігали повідомлення, які вказують на можливість оголошення Росією ще однієї хвилі мобілізації до інавгурації Путіна та після українського наступу на Курську область у серпні 2024 року. Однак аналітики підкреслюють, що диктатор так і не дав санкцій на таку мобілізацію. Російське опозиційне видання Meduza з посиланням на джерела повідомляло, що розглядали ідею мобілізації одразу після української операції, але уряд і бізнесмени, пов’язані з Кремлем, виступили проти цього.

Путін також постійно сигналізував упродовж усіх подій на Курщині про свою прихильність до вербування добровольців, вихваляючись кількістю людей, нібито зацікавлених у бойових діях проти України, і зустрічаючись з такими новобранцями у відповідь на бойові дії на території Росії.

Він не використав ці події як можливість підготувати російське суспільство до мобілізації в короткостроковій та середньостроковій перспективах, натомість вирішив сформувати нові нерегулярні формування та розширити зусилля з вербування росіян.

"Кремль і Міністерство оборони Росії значною мірою шокували російське суспільство оголошенням часткової мобілізації наприкінці вересня 2022 року, тому Путін, ймовірно, прагне уникнути негативної реакції суспільства у відповідь на нову хвилю в цей час", – пояснили в ISW.


Теги статті: ВойнаВійнаРоссияРосіяМобилизацияМобілізаціяПутінПутин
Останні новини