У Чехії через Telegram поширюють проросійську пропаганду


Журналісти Investigace.cz провели дослідження акаунтів @neČT24, @marsalMalinovskij та @selskyrozum, які є одними з найбільших Telegram-каналів у Чехії. Ці облікові записи публікують переклади матеріалів російських ЗМІ, які підпадають під санкції.

Усі три облікові записи анонімні і розміщують десятки постів на день. Більшість матеріалів мають проросійську спрямованість та містять критику західних країн. Часто тексти написані поганою чеською мовою (ймовірно, для авторів вона не є рідною), включають багато запозичень з російської мови, деякі сюжети беруться з прокремлівських джерел.

@neČT24

У @neČT24 близько 28 тисяч передплатників. У розділі інформації про обліковий запис є посилання на сайт 42tcen.com. За деякими даними, цей сайт став наступником порталу Sputnik.

Чеський сайт Sputnik розміщувався на сервері sputniknews.com, зареєстрованому на російське інформагентство «Россия сегодня», яке у 2013 році заснував сам Володимир Путін. Наприкінці лютого 2022 року Sputnik був заблокований для користувачів в ЄС, а через місяць така ж доля спіткала і його Telegram-канал.

Контент Telegram-каналу @neČT24 значно відрізняється від матеріалів на сайті 42tcen.com. На сайті зазвичай публікується одне повідомлення на день - як правило, це інтерв’ю. А у Telegram щодня викладається близько п’ятдесяти повідомлень. Це суміш новин з усього світу, включаючи Чехію та, звичайно, Росію. Новини зі світових ЗМІ, таких як The New York Times чи El País, переплітаються із заявами російських політиків.

За мовою деяких публікацій видно, що автори походять із російськомовного середовища.

Обліковий запис @neČT24 зазвичай не вказує першоджерела і не ділиться повідомленнями з інших каналів, за винятком каналу @marsalMalinovskij.

@marsalMalinovskij

Канал @marsalMalinovskij переважно присвячений війні в Україні. Має приблизно 18 тисяч передплатників; щодня публікується близько десяти постів.

На відміну від @neČT24, де російська пропаганда транслюється завуальовано, @marsalMalinovskij відкрито займає проросійську позицію.

У публікаціях на каналі багато зворотів та запозичень з російської мови.

Обліковий запис @marsalMalinovskij зазвичай не вказує джерела інформації і, подібно до @neČT24, додає свій водяний знак до відео. Однак походження низки матеріалів можна відстежити, якщо перекласти їх російською мовою. Наприклад, вихідну публікацію про листівки з QR-кодом, які допомогли українським військовим здатися в полон, журналісти знайшли у Telegram-каналі російського телеканалу «Звезда».

Так само, як @neČT24 активно просуває обліковий запис @marsalMalinovskij, той, у свою чергу, підтримує популяризацію @neČT24.

@selskyrozum

У перекладі з чеської Selský rozum означає «Здоровий глузд». Обліковий запис має понад 14 тисяч передплатників. Це найактивніший із трьох каналів, які вивчили журналісти. У середньому на ньому публікується близько 95 статей на день: оскільки матеріали розміщуються в основному з шостої ранку до дев’ятої вечора, виходить, що новини з’являються кожні десять хвилин.

Як і у випадку з двома попередніми обліковими записами, неясно, хто стоїть за ним. Тематика каналу схожа на @neČT24: він висвітлює події за кордоном і далеко не завжди вказує джерела інформації.

Журналісти проаналізували публікацію про ситуацію в Грузії та встановили, що це переклад статті «Газета.Ru ». А повідомлення про зміну ядерної доктрини було буквально запозичене з публікації інформагентства «РИА Новости», яке включено до списків санкцій ЄС.

У Telegram-каналах публікуються матеріали російських ЗМІ, які підпадають під санкції

Очевидно, що адміністратори всіх трьох акаунтів пов’язані з російськомовним середовищем та інформаційним простором. Про це свідчить не тільки вибір тем, а й мова, якою написані тексти. Проте важко сказати, чи написані статті росіянами, чи просто неакуратно перекладені.

Багато публікацій на каналах взято зі ЗМІ, які перебувають у списку санкцій ЄС. Заборона поширюється на всі засоби передачі та розповсюдження інформації в країнах ЄС, включаючи кабельне та супутникове телебачення, інтернет-телебачення, онлайн-платформи, сайти та додатки. Причина в тому, що «Російська Федерація проводить систематичну міжнародну кампанію з дезінформації з метою дестабілізації в сусідніх країнах, а також ЄС».

Деякі публікації на вказаних Telegram каналах можна розглядати як спосіб обходу санкцій. Незважаючи на те, що ці канали російські та пропагандистські, їхніми матеріалами діляться десятки інших чеських та словацьких облікових записів, допомагаючи цим поширювати проросійську пропаганду та обходити заходи Євросоюзу.


Теги статті: Мессенджер TelegramTelegramросійська пропагандароссийская пропагандаЧехіяЧехия
Останні новини