У Генштабі розповіли про застосування хімічної зброї окупантами


Росія широко використовує у війні проти України заборонену міжнародними конвенціями хімічну зброю. Лише упродовж вересня зафіксовано щонайменше 250 таких випадків використання, загалом же з лютого 2023 року рахунок атак хімічною зброєю йде на тисячі.

Про це заявили в Генеральному штабі Збройних сил України. Ще у 2017 році Росія оголошувала, що виконала вимоги Конвенції про заборону хімічної зброї 1993 року, згідно з якою вона зобов’язана була знищити як заборонені боєприпаси, так і потужності для їх виробництва.

"Разом із звичайними засобами вогневого ураження противник використовує боєприпаси, споряджені небезпечними хімічними речовинами, такими як К-51 і РГ-ВО, які є засобами боротьби із заворушеннями та заборонені для використання як засоби ведення війни. Також значна частка боєприпасів містить небезпечні хімічні сполуки невстановленого типу", — йдеться у повідомленні.

Лише протягом вересня цього року підрозділи радіаційної, хімічної, біологічної розвідки Сил підтримки Збройних сил України зафіксували щонайменше 250 випадків використання росіянами хімічної зброї на фронті. Для порівняння: у грудні 2022 року таких випадків зафіксували 81.

Заборонену хімічну зброю окупанти використовують від самого початку повномасштабного вторгнення в Україну, а з лютого 2023 року використання такої зброї набуло системного характеру: з того часу до 24 вересня 2024 року зафіксовано мінімум 4 228 випадків застосування російськими військами боєприпасів, споряджених небезпечними хімічними речовинами.

"Цим РФ грубо порушує правила ведення війни, ігнорує норми та зобов’язання відповідно до Конвенції про заборону розробки, виробництва, накопичення та використання хімічної зброї та про її знищення", — зазначили в Генштабі.

Згідно з даними відкритих джерел, у гранатах К-51 використовується хімічна речовина, що подразнює дихальні шляхи, через що людина починає сильно кашляти, а носові пазухи наповнюються слизом. Вдихання цієї речовини позбавляє військового здатності чинити опір та вести вогонь, оскільки руки рефлекторно тягнуться до обличчя, щоб протерти очі.

А у гранатах РГ-ВО використовується речовина, заборонена Женевським протоколом про застосування на війні задушливих, отруйних або інших подібних газів, — хлорацетофенон, що чинить задушливу дію. В українському Центрі досліджень трофейного та перспективного озброєння та військової техніки ще наприкінці січня 2023 року стверджували: у разі потрапляння такої гранати в бліндаж чи будь-яке інше закрите приміщення — усі, хто перебувають у ньому, за п’ять хвилин можуть померти.

Тоді, наприкінці січня минулого року, фахівці Центру дослідили один із зразків цієї гранати, які росіяни почали застосовувати проти українських воїнів: він був виготовлений у 2023 році на одному з заводів, що працює ще з часів СРСР.

"Таким чином, у 2017 році Росія збрехала про виконання взятих на себе зобов’язань відповідно до Конвенції про заборону хімічної зброї 1993 року, згідно з якою мала знищити саму зброю та виробничі потужності, де вона вироблялася", — наголосив тоді представник Центру, капітан Андрій Рудик.


Теги статті: хімічна зброяХимическое оружиеРудик АндрійНападение России на УкраинуНапад Росії на УкраїнуВойнаВійнаЗСУВСУГенштаб ВСУ
Останні новини