Хакер вкрав у російських спецслужб біткоїни та передав Україні

Читать на русском
Хакер вкрав у російських спецслужб біткоїни та передав Україні
Хакер вкрав у російських спецслужб біткоїни та передав Україні

Невідомий хакер, який навіть може бути співробітником російських спецслужб, зламав 986 биткоин-гаманців, контрольованих ФСБ, Службою зовнішньої розвідки та військовою розвідкою РФ. Він вкрав із них біткоїни на суму $300 000 і частину з них переказав Україні.

Про це повідомило видання CoinDesk, посилаючись на дані Chainalysis – американської компанії, яка займається аналізом блокчейну та операціями з криптовалютою, передає ZN.ua.

За даними Chainalysis, гаманці спецслужб знайшов завдяки функції, за допомогою якої документуються транзакції у блокчейні біткоїну. Сталося це ще до початку повномасштабного вторгнення Росії до України. Хакер розіслав повідомлення про те, що ці гаманці використовують спецслужби для фінансування хакерських операцій.

Як зазначає Chainalysis, треті сторони раніше пов’язували з Росією адреси принаймні трьох із цих гаманців, і це додає історії достовірності. Два з них були пов’язані з атакою на американську IT-компанію Solarwinds у 2020 році, коли постраждали понад 200 організацій, які були її клієнтами по всьому світу. Третій криптогаманець використовувався для оплати серверів, задіяних у кампанії дезінформації під час президентських виборів у США у 2016 р.

Спочатку хакер хотів знищити ці біткоїни зі знайдених гаманців і за допомогою функції OP_RETURN, що анулює попередні транзакції, зробив це з криптовалютою на $300 000. Але після російського вторгнення в Україну він став пересилати криптовалюту в гаманці, які відкрив російською агресією.

При цьому, згідно з її аналізом, доступ до криптогаманців російських спецслужб він отримав у результаті не злому, а за допомогою «інсайдерських дій».

«Просто кажучи, ця людина могла проникнути в структуру хакерів, які працюють на Росію, або могла бути співробітником російських спецслужб, який перейшов на інший бік», – йдеться у звіті Chainalysis.

Дата і час 02 травня 2023 г., 23:44     Переглядів Переглядів: 2450