Україна вп’яте отримала 1,5 млрд євро від ЄС

Читать на русском
Україна вп’яте отримала 1,5 млрд євро від ЄС
Україна вп’яте отримала 1,5 млрд євро від ЄС

Україна 22 червня отримала чергові 1,5 млрд євро бюджетної допомоги від Європейського Союзу (ЄС). Кошти входять до 18-мільярдного пакету та вже надійшли на рахунки України. Витрачати ці кошти можна на покриття "дірки" у бюджеті, але не на військові потреби.

Про перерахування коштів повідомила голова Єврокомісії (ЄК) Урсула фон дер Ляєн. "Сьогодні (22 червня 2023 р. – Ред.) ми виплачуємо ще 1,5 млрд євро макрофінансової допомоги для України. Ми допомагаємо утримати держпослуги та інфраструктуру України на плаву в її сміливій боротьбі за свободу. Буде більше. Ми запропонували постійну фінансову підтримку до 2027 року", – написала голова ЄК у Twitter.

Фон дер Ляєн повідомила про фінансову допомогу Україні qhiqquidhiqqzant

Це вже п’ятий транш у рамках макрофінансової допомоги ЄС Україні на 2023 рік. Четвертий Україна отримала 23 травня, третій – 25 квітня. А перші два було переказано одночасно, на початку 2023 року.

"Україна отримала п’ятий транш у розмірі 1,5 млрд євро в рамках масштабної макрофінансової допомоги на 2023 рік... Таким чином, у 2023 році до державного бюджету України надійшло вже 9 млрд євро пільгових коштів від ЄС", – повідомили у Мінфіні України.

Як заявив глава відомства Сергій Марченко, фінансова допомога ЄС для України є безпрецедентною. "Надзвичайно вдячний колегам за всебічну підтримку з початку повномасштабного вторгнення Росії, а також за своєчасне та ритмічне надання коштів, що дозволяє зберігати макрофінансову стабільність", – зазначив Марченко.

Загалом, за підрахунками нардепа Ярослава Железняка ("Голос"), після надходження 1,5 млрд євро від ЄС 22 червня міжнародна фінансова допомога у 2023 році подолала обсяг 20 млрд доларів.

"Станом зараз цього року вже на фінансування бюджету України надійшло 21,51 млрд доларів. З чим усіх і вітаю", – зазначив Железняк.

Дата і час 22 червня 2023 г., 13:21     Переглядів Переглядів: 1588