Польща заборонила Україні експортувати українське зерно, але дозволяє РФ

Читать на русском
Польща заборонила Україні експортувати українське зерно, але дозволяє РФ
Польща заборонила Україні експортувати українське зерно, але дозволяє РФ

Польща заборонила Україні експортувати зерно до їхньої країни (дозволено лише транзит). Однак при цьому продовжує купувати зерно у Росії.

Як розповів президент Української аграрної конфедерації Леонід Козаченко, це пояснюють незначними обсягами закупівель з РФ. При цьому Україна постачала такі обсяги, що створила конкуренцію польським аграріям.

"Виникає багато питань – чому, коли Україні забороняють, з російською їжею продовжують працювати. І мед постачає Росія, та інші продукти. Чому до Росії немає такого жорсткого ставлення? Коли ставимо ці питання, нам говорять про незначні обсяги, а Україна, мовляв, везе через кордон значні обсяги продукції", – наголосив він.

На думку експерта, у цій ситуації є одне правильне питання: якщо польська сторона побоюється, що продукція українського АПК осяде на її внутрішньому ринку, то їй слід уважно контролювати переміщення вантажів. "Спочатку вони погодилися, а потім сказали: ага, ви продаєте до Італії та Іспанії, а ми туди хочемо продавати. І ми там із вами не можемо конкурувати", – пояснив Леонід Козаченко поведінку польських партнерів.

На думку голови Української аграрної конфедерації, Польща думає про захист своїх фермерів, які не можуть конкурувати з українськими "навіть за умов війни, коли в Україні не все гаразд". "Але все ж таки українське сільське господарство потужніше, воно розвивається зовсім за іншим принципом, ніж європейське. І це справді причина", – прокоментував експерт заяви польської сторони щодо блокування українського агроекспорту.

Дата і час 08 серпня 2023 г., 09:15     Переглядів Переглядів: 2199