Олігархи з оточення Путіна налагоджували зв’язки за кордоном через релігійні установи

Читать на русском
Олігархи з оточення Путіна налагоджували зв’язки за кордоном через релігійні установи
Олігархи з оточення Путіна налагоджували зв’язки за кордоном через релігійні установи

В італійському місті Тарквінія є православний храм Преображення Господнього та Преподобного Антонія Великого, який належить Борису Ротенбергу та Костянтину Голощапову, відомому як особистий масажист Путіна. Про це пише IrpiMedia (партнер OCCRP).

Будівля тринадцятого століття довго залишалася у напівзанедбаному стані: богослужіння тут проводилися з 1915 року. 2004 року православна громада почала відновлювати храм. Як повідомляється на сайті храму, місцева адміністрація, не маючи достатніх коштів на реконструкцію, продала будинок за умови відновлення богослужінь у його стінах.

Screenshot 2023 08 31 at 16.11 eiqruidrqidtzant

Храм Преображення Господнього та Преподобного Антонія Великого, збудований у 13 столітті та закритий для богослужінь з 1915 року (Фото: Сесілія Анесі)

У 2014 році Ротенберг потрапив під санкції, і його нерухомість заарештували, проте храм продовжує працювати і зараз, оскільки на відміну від звичайних активів має соціяльну цінність.

Це лише один із об’єктів нерухомості, що належать російському олігарху: співробітники IrpiMedia знайшли його активи в Італії та виявили посередників , які багато років допомагали йому обходити санкції. В основу розслідування, що отримало назву « Архів Ротенбергів », ліг витік більш ніж 50 тисяч електронних листів.

У жовтні 2022 року, коли бої в Україні тривали вже понад сім місяців, храм Преображення Господнього відкрили. Для освячення Росія направила туди митрополита Волоколамського Антонія, якого багато хто називає можливим наступником патріарха Кирила.

На початку 2000-х років церкви та релігійні організації в Італії ставали бенефіціарами офшорних угод у рамках міжнародної схеми відмивання грошей. Це показує, наскільки близькі російські релігійні установи до системи влади Володимира Путіна. Через релігію його прихильники налагоджували нові зв’язки зі світом міжнародного ультраконсерватизму.

Ідея про те, що Москві судилося нести смолоскип християнства після падіння Риму та Константинополя, зберігалася протягом століть. Окрім того, ідея зміцнення православної церкви пов’язана з необхідністю надати конкретної ідентичності сучасній Росії.

Але основна мета діалогу на тему етико-релігійних цінностей — сприяти укладенню угод з політичними партіями за кордоном без необхідності слідувати надто формальним лініям політичних програм.

І інвестиції у такі місця поклоніння, як церква, виконують у портфелях олігархів особливу функцію. Вони не дають прибутку, але можуть бути використані в політичних інтересах.

У Росії православ’я замінило комунізм як «ідеологічний клей». Але, схоже, у православному оточенні Путіна не все гаразд.

Один із співвласників храму в Тарквінії Костянтин Голощапов і колишній президент РЗ Володимир Якунін — два найзапекліші поборники релігійних цінностей. Обидва вони є членами Російського афонського товариства, яке фінансує православні монастирі на Афоні.

Щороку Володимир Якунін літав за Благодатним вогнем до Єрусалиму та доставляв його до Москви. Цього року до нього приєднався і Голощапов. Однак у результаті їм заборонили бути присутнім на великодній службі у храмі Христа Спасителя у Москві, в якій брав участь Путін. Церемонію вперше провели без Благодатного вогню, а олігархам дозволили увійти до храму лише після того, як Путін залишив його.

Дата і час 31 серпня 2023 г., 22:45     Переглядів Переглядів: 1885