В Польші лідери опозиції хочуть бачити прем’єром Туска

Читать на русском
В Польші лідери опозиції хочуть бачити прем’єром Туска
В Польші лідери опозиції хочуть бачити прем’єром Туска

Дональд Туск оголосив, що готовий сформувати уряд. Президент Польщі Анджей Дуда проводить консультації із партіями.

Про це повідомляють Euronews та wp.pl.

У вівторок у другій половині дня завершилися консультації у Президентському палаці з представниками закону та юстиції, а також із політиками "Громадянської коаліції" на чолі з президентом Дональдом Туском. Саме лідера опозиційних партій назвали кандидатом на пост прем’єр-міністра нового уряду. І вони заявили, що "Громадянська коаліція", "Третій шлях" та "Лівиця" мають парламентську більшість, необхідну для формування нового уряду в найкоротші терміни.

"Ми готові сформувати уряд. Дякую моїм партнерам по коаліції за підтвердження заяви про те, що лідер найбільшої опозиційної партії на цих виборах має нелегке завдання щодо створення кабінету міністрів. Це, звичайно, залежить від президента і його консультацій, але дякую за цю довіру", – сказав Дональд Туск, лідер "Громадянської платформи".

На такий крок не варто розраховувати. Президент може послатися на звичай, що переможець виборів (навіть коли немає більшості) намагатиметься створити уряд.

"Президент не буде поспішати і діяти під тиском опозиції. Він діятиме відповідно до конституційних термінів", – розповіла людина з оточення Президентського палацу.

Це підтвердила глава канцелярії президента Гражина Ігначак-Бандич після переговорів.

"Президент запевнив, що стоятиме на варті конституційних норм і термінів скликання першого засідання Сейму та призначення нової Ради Міністрів", – написала вона на порталі X (колишній Twitter).

Президент протягом 30 днів з дня виборів (тобто не пізніше 14 листопада) скликає перше засідання Сейму, на якому формується парламент.

Згідно з конституційними термінами, опозиційний уряд, уже призначений Сеймом, може бути створений до Різдва Христового.

Дата і час 25 жовтня 2023 г., 07:34     Переглядів Переглядів: 2017