На Філіппінах зафіксували потужний землетрус, у Японії - загроза цунамі

Читать на русском
На Філіппінах зафіксували потужний землетрус, у Японії - загроза цунамі
На Філіппінах зафіксували потужний землетрус, у Японії - загроза цунамі

За розрахунками сейсмологів, цунамі може обрушитися на Філіппіни та Японію рано-вранці в неділю, 3 грудня.

Землетрус магнітудою не менше 7,5 стався на другому за величиною філіппінському острові Мінданао пізно ввечері у суботу, 2 грудня. Про це повідомляє Reuters.

Філіппінська сейсмологічна агенція Phivolcs проінформувала, що хвилі цунамі заввишки 1 метр досягнуть деяких районів країни та південно-західного узбережжя Японії. Вони можуть тривати кілька годин, хоча початкових повідомлень про значну шкоду від хвиль поки не надходило.

Система попередження про цунамі США заявила, що вздовж деяких філіппінських узбереж може бути хвилі висотою до 3 метрів вище звичайного рівня припливу, хоча пізніше заявила, що ризику цунамі немає.

"З огляду на всі наявні дані... загроза цунамі, викликана цим землетрусом, уже минула", — йдеться в повідомленні.

Водночас агентство Phivolcs наголосило, що люди, які живуть поблизу узбережжя провінцій Сурігао-дель-Сур та Східний Давао, мають "негайно евакуюватися" або "переїхати далі вглиб країни".

"Човни, які вже знаходяться в морі в цей період, повинні залишатися далеко від берега в глибоких водах до отримання подальших вказівок", - йдеться у повідомленні.

За даними Європейсько-Середземноморського сейсмологічного центру (EMSC), у цьому районі лише за півтори години зафіксовано 22 землетруси, найбільший з яких мав магнітуду 6,4.

EMSC також повідомило, що землетрус магнітудою 7,5 стався на глибині 63 км, тоді як Географічна служба США оцінила землетрус магнітудою 7,6 і глибиною 32 км і повідомила, що він стався на глибині 10 км.

Раймарк Генталлан, начальник місцевої поліції прибережного міста Хінатуан з населенням 44 000 осіб, розташованого недалеко від епіцентру землетрусу, сказав, що з моменту землетрусу було відключено електрику, але групи реагування на стихійні лиха ще не зафіксували якихось жертв або збитків.

"Ми евакуюємо людей із прибережних районів", - сказав він агентству.

Чому на Філіппінах так багато землетрусів

За даними Філіппінського інституту вулканології та сейсмології, з 1600-х до початку 2000-х тут відбувається близько 100-150 землетрусів на рік (з магнітудою 4,0 і вище).

Філіппіни, землетрус eiqxirkiqzhant

Активні та потенційно активні вулкани Філіппін: Інфографіка Філіппінського інституту вулканології та сейсмології
Фото: Скріншот

Землетруси є звичайним явищем на Філіппінах, які розташовані в "Вогненному кільці" - поясі вулканів, що оточує Тихий океан і схильний до сейсмічної активності. Тут є 75% всіх вулканів на планеті.

Дата і час 02 грудня 2023 г., 21:41     Переглядів Переглядів: 2014