Київський інститут “Енергопроект” допомагає «Росатому» будувати АЕС у кількох країнах – ЗМІ

Читать на русском
Київський інститут “Енергопроект” допомагає «Росатому» будувати АЕС у кількох країнах – ЗМІ
Київський інститут “Енергопроект” допомагає «Росатому» будувати АЕС у кількох країнах – ЗМІ

Київський інститут “Енергопроект”, який володіє стратегічною інформацією про атомні енергоблоки радянського зразка, активно співпрацює з росіянами та задіяний у будівництві російської АЕС “Аккую” у Туреччині.

Про це повідомляє видання “Знай.юа”.

За даними джерел у правоохоронних органах, дозвіл на роботу з російською “атомкою” власник “Енергопроекту” екснардеп Олександр Дубовой отримав завдяки особистим зв’язкам з керівником київського філіалу “Росатома” Олександром Мертеном та домовленостям з представником адміністрації президента РФ, куратором анексованих територій Дмитром Козаком.

Як сказано в матеріалі, офіси компанії “Росатом Східна Європа” та “Міжнародної енергетичної компанії”, через яку родина Дубових володіє КІЕПом, аж до 2022 року знаходилися на сусідніх поверхах бізнес-центру, який пов’язують з Дубовим, на столичному Печерську на вул. Мічуріна, 54А.

Олександр Мертен був директором філіалу “Росатома” та одночасно представником блоку економічної розвідки ФСБ. Зараз він є одним з керівників будівництва АЕС “Пакш-2” в Угорщині.

За інформацією журналістів, Мертен опікувався українським напрямком в атомній галузі. Він у 2017 році організував особисту зустріч Дубового та Дмитра Козака. Козак – це одна з ключових осіб у команді Путіна. Розмова Козака з Дубовим стосувалася угорських контрактів “Росатома” та участі КІЕП у будівництві “Пакш-2”, – йдеться у матеріалі.

Більш того, компанії Дубових постійно мали контракти з “Росатомом”. Зокрема, “Енергопроект” готував проектну документацію для нещодавно запущеної “Росатомом” в роботу Білоруської АЕС та угорської АЕС у місті Пакш, де Росія планує добудувати ще два блоки.

Зараз фахівці КІЕП задіяні у розробці проектної документації для АЕС “Аккую”, яку “Росатом” будує у Туреччині за рахунок безвідсоткового кредиту з боку Росії у 20 млрд євро. За це Туреччина не приєднується до санкцій проти Росії, а також допомагає обходити ті, що наклали інші країни.

Також видання знайшло російських співвласників у іншій компанії Дубових – консорціумі “Атоммашпроект”. З нього російські засновники та власники вийшли буквально за кілька місяців до повномасштабного вторгнення (але по факту все одно залишилися у компанії).

Нагадаємо, раніше стало відомо, що Київський інститут атомної промисловості «Енергопроект» (71% належить ПрАТ "Міжнародна енергетична компанія" (МЕК) Олександра Дубового) допомагає росіянам будувати в Угорщині АЕС "Пакш-2".

Дата і час 07 грудня 2023 г., 17:43     Переглядів Переглядів: 2316