Бельгія розслідує дії мережі, яка сплачувала євродепутатам за просування програми Кремля

Читать на русском
Бельгія розслідує дії мережі, яка сплачувала євродепутатам за просування програми Кремля
Бельгія розслідує дії мережі, яка сплачувала євродепутатам за просування програми Кремля

Росія прагне, як заявив прем’єр-міністр Бельгії Олександр Де Кроо, "допомогти обрати більше проросійських кандидатів до Європейського парламенту та зміцнити певний проросійський наратив у цьому інституті".

Дії проросійської пропагандистської мережі, яку звинувачують у тому, що вона платила євродепутатам за просування кремлівської програми, розпочав розслідування федеральний прокурор Бельгії. Про це заявив бельгійський прем’єр-міністр Олександр Де Кроо під час пресконференції у п’ятницю, інформує Politico .

Ерік Ван Дайс, представник федерального прокурора, розповів виданню про те, що розслідування було відкрито у четвер увечері на законних підставах спроби вплинути на демократичні процедури. Де Кроо сказав, що у самій Бельгії платежів не було, але це не заважає розслідуванню.

"Вплив, звісно, стосується демократичної інституції, яка розташована в нашій країні, тому федеральний прокурор вирішив розпочати розслідування того, що там сталося", - сказав Де Кроо.

Видання інформує про те, що рішення щодо бельгійського розслідування ухвалене на тлі ескалації скандалу навколо Russiagate в ЄС, що стосується корупції в європейських елітах. Де Кроо зазначив, що "мети Москви зрозумілі". За його словами, Росія хоче "допомогти обрати більше проросійських кандидатів до Європейського парламенту та зміцнити певний проросійський наратив у цьому інституті".

Де Кроо був одним із перших європейських лідерів, хто заговорив про операцію впливу два тижні тому. Тоді він повідомив бельгійський парламент, що Росія звернулася до євродепутатів та "заплатила" їм.

Втручання Кремля у вибори до Європарламенту

У бельгійському уряді повідомили, що ознайомилися із секретним звітом про роботу російських спецслужб. Після цього прокуратура відкрила кримінальне провадження за фактом злочину — втручання у вибори до Європарламенту.

Як пояснив Де Кроо, ситуація загрожує виборчому процесу у Європейському Союзі. Тому він звернувся до відповідних інституцій, які мають це припинити. Бельгійський політик перерахував, хто може припинити втручання РФ у вибори: Євроюст, агентство ЄС із судової співпраці у кримінальних справах, Європейська прокуратура.

Дата і час 12 квітня 2024 г., 17:26     Переглядів Переглядів: 1744