Генштаб: У червні ЗС РФ 639 разів застосовували хімічні боєприпаси проти ЗСУ

Читать на русскомRead in English
Генштаб: У червні ЗС РФ 639 разів застосовували хімічні боєприпаси проти ЗСУ
Генштаб: У червні ЗС РФ 639 разів застосовували хімічні боєприпаси проти ЗСУ

Застосування хімічної зброї або хімічних засобів боротьби з заворушеннями як засобу ведення війни є порушенням Конвенції. У червні 560 українських військовослужбовців звернулися до лікарів із симптомами хімічного отруєння.

Упродовж червня поточного року військами радіаційного, хімічного та біологічного захисту (РХБ) задокументовано 639 випадків застосування росіянами боєприпасів із вмістом небезпечних хімічних сполук, переважно CS (2-Хлоробензальмалононітрил). Про це інформують у Генштабі ЗСУ.

За період з 15 лютого 2023 року до 24 червня 2024 року було зафіксовано 3201 випадок застосування росіянами небезпечних хімічних речовин, основним засобом доставки яких є скидання гранат К-51 та РГ-ВО з БПЛА.

За зазначений період також зафіксовано 1945 випадків звернень військовослужбовців Збройних сил України до медичних закладів із симптомами хімічної поразки різного ступеня тяжкості, з яких лише у червні – 560.

Формально, пояснюють у Генштабі, речовина CS не є хімічною зброєю і застосовується поліцією проти порушників на демонстраціях, однак використання цього сльозогінного газу під час воєнних дій, згідно з пунктом 5 статті II Конвенції про заборону розробки, виробництва, накопичення та застосування хімічної зброї та її знищення, неприпустиме.

Дата і час 12 липня 2024 г., 18:33     Переглядів Переглядів: 1753