Російський олігарх Михайло Шелков таємно постачав Росії український титан для виробництва ракет

Читать на русском
Російський олігарх Михайло Шелков таємно постачав Росії український титан для виробництва ракет
Російський олігарх Михайло Шелков таємно постачав Росії український титан для виробництва ракет

В Україні оголосили про нову підозру підсанкційному російському олігарху, мільярдеру Михайлу Шелкову. Його підозрюють в організації постачання стратегічної продукції з України на збройні підприємства в РФ. "Роботу" Шелкова та його спільників нині розглядають як фінансування дій, що несуть загрозу конституційному ладу та територіальній цілісності України.

Про це повідомили в Бюро економічної безпеки (БЕБ). До того, СБУ вже повідомляла Шелкова про підозру в причетності до постачань до РФ української титанової сировини для виробництва ракет "Калібр".

Схеми прихованого постачання сировини мільярдер, за даними слідства, реалізовував через підконтрольне ТОВ "Демуринський гірничо-збагачувальний комбінат" у Дніпропетровській області. Нова підозра, згідно з повідомленням БЕБ, стосується тієї ж схеми. Оборудка призвела до заниження прибутку української компанії та несплати майже 18,5 млн грн податків.

Зазначається, що Шелков створив злочинну організовану групу. До її складу також увійшли:

"Наразі Шелкову та одному з топменеджерів комбінату повідомлено про підозру у фінансуванні дій, вчинених з метою насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади, зміни меж території або державного кордону України", – заявили БЕБ.

Постачання титанової сировини Росії: як працювала схема

Слідство встановило, що в 2020-2021 роках Шелков організував постачання титановмісних концентратів майже на 90 млн грн російським компаніям. Підприємства-отримувачі при цьому були причетні:

Постачання сировини велися таємно. Щоб приховати їх, підозрювані розробили особливу схему.

Так, "на папері" титановмісні концентрати нібито поставлялися в австрійську компанію. Про це свідчили укладені з нею контракти.

Фактично ж сировина відразу відвантажувалося на підприємства Росії. Вони, у свою чергу, платили за сировину на рахунки австрійської компанії, причому за ринковими цінами. А ця австрійська компанія платила українському постачальнику – уже за заниженими цінами.

Михайло Шелков та бізнес в Україні: що відомо

Олігарх Шелков володів Демуринським гірничо-збагачувальним комбінатом (ГЗК) із 2012 року. Підприємство є одним із найбільших виробників титану у світі та входило до складу російської державної корпорації "Ростех".

Михайло Шелков qhiqqhiqziqkrant

Після початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну у 2022 році весь майновий комплекс ГЗК був заарештований у рамках кримінального провадження проти Шелкова. Також під арешт потрапили 100% корпоративних прав, транспортні засоби ГЗК, а також гроші, які перебувають на банківських рахунках підприємства.

У 2023 році це майно та активи були стягнуті у дохід держави за рішенням Вищого антикорупційного суду. Наразі комбінат перебуває у власності України та керується Фондом державного майна. Актив готують до приватизації.

Конфіскація стала можливою через те, що Шелков перебуває під санкціями в Україні. Ще в червні 2021 року РНБО запровадила санкції проти голови ради директорів російського "ВСМПО-Авісма" Сергія Чемезова та його заступника Михайла Шелкова.

На той момент Шелков ще вважався кінцевим бенефіціаром ТОВ Демуринський ГЗК. Також повідомлялося, що Шелков разом із партнерами володіє контрольним пакетом акцій "ВСМПО-Авісма" – найбільшого у світі виробника титану для аерокосмічної галузі. Таким чином, схема, в організації якої підозрюють Шелкова, після 2021 також була методом обходу санкцій.

Дата і час 26 липня 2024 г., 20:51     Переглядів Переглядів: 1865