Ціни на книги в Україні виростуть на 30%

Читать на русском
Ціни на книги в Україні виростуть на 30%
Ціни на книги в Україні виростуть на 30%

Генеральний директор видавництва "Ранок" Віктор Круглов передбачає значне підвищення цін на книги. Він прогнозує, що їхня вартість у 2025 році може збільшитися мінімум на 20–30%.

Про це Круглов сказав в інтерв’ю Forbes.

За його словами, за останні три роки ціна книжок зросла приблизно на 50%. Найбільш значне підвищення відбулося у 2023 році, після чого ціни стабілізувалися через зниження купівельної спроможності населення. А тепер роздрібна ціна книг знову почне зростати.

Круглов пояснив, що основним фактором зростання цін на книги є вартість поліграфічних послуг, що істотно зросла. Ще одним важливим фактором є перебої з електропостачанням, через які багато друкарень змушені працювати на генераторах, що також впливає на ціну продукції. Також на підвищення цін на книги впливають зростання вартості паперу та постійне подорожчання праці.

"Коли розпочалися відключення, ми купили майже всім співробітникам зарядні станції. Наші системні адміністратори зробили пристрої, які підключаються до автомобільного акумулятора, щоб можна було працювати, коли електрики немає по 6-7 годин", – сказав гендиректор "Ранку".

Він додав, що витрати видавництва на забезпечення енергетичної автономності вже сягнули мільйонів гривень.

Дата і час 27 липня 2024 г., 12:46     Переглядів Переглядів: 2116