За що вбили мовознавицю, або чому «Фаріон дана нації на виріст»

Читать на русском
За що вбили мовознавицю, або чому «Фаріон дана нації на виріст»
За що вбили мовознавицю, або чому «Фаріон дана нації на виріст»

За що саме вбили відому Українку.

Віддаючи шану і повагу неосяжного значення Просвітниці – Ірині Фаріон, маємо на меті знайомити читачів нашого видання з її неоціненним особистим воїтельством на ідеологічному – мовному фронті, зокрема, часів російсько-української війни. Бо перефразовуючи її слова про Бандеру, впевнено можемо сказати: «Фаріон дана нації на виріст».

«Спокійно робімо кожен свою працю. Жодних планів не скасовую. До дії!»

Саме ці слова написала 24 лютого 2022 року Ірина Фаріон в своїх соцмережах. Ії справою завжди був мовний фронт. І вона гідно воювала на ньому до останнього подиху. Не компромісивши, на відміну від більшості,  в головному: «Чия мова – того й держава», «Мова – зброя», «Мова – це кордон», «Я бажаю, щоб реально Україна вся заговорила українською мовою. Якщо би це сталося, то не було би війни. Бо якщо би це сталося, українці би продемонстрували внутрішню і ментальну відокремленість від Москви». «Структура, яка називає себе Московським патріархатом, нічого спільного не має з християнством. Це одна з найбільших загроз для вільного і самодостатнього розвитку України», «ФСБ-шна церква в Україні має бути заборонена», «Сильна Україна – мілітарна країна, в якій панує своя мова і своя церква».                 

За останні десятиліття вона відкрила для нас сотні забутих і замовчуваних імен українських інтелектуалів, провідників українства. Ці відкриття, як грім з неба. Ось де воно - джерело української сили, незламності й непоборності. Її влучні й точні визначення, які за життя ставали мемами, після її смерті набирають нового звучання.

Тих, кого пробудив цинічний постріл в її скроню, щодня стає все більше.

24 лютого 2022 року: «Сталося не минуче! Максимально зберігати спокій. Цей початок - кінець цього варвара». «Коли штормить - демонструймо максимальну зосередженість. Ще раз: пішов відлік краху московського тирана. Спокійно робімо кожен свою працю. Жодних планів не скасовую. До дії!»:

І планів не скасовує: у перший день національно-визвольної масштабної війни, вона пише студію "Гену українців" про видатного націоналістичного діяча, бойового публіциста, полівиховника УПА, автора фундаментальних публіцистичних праць з ідеології українського націоналізму Петра Федуна (Полтави).

25 лютого 2022 року: Ірина Фаріон публікує повтор студій «Гену українців» про Лесю Українку і «Величі особистости» про Леся Курбаса.

Ії Телеграм-канал перетворюється на літопис героїчної боротьби українців проти агресора.

Від 25 лютого регулярно записує відео з посилом і рефреном: «Вистояти! Перемогти!», «Кроки героїзму» (наразі в Ютубі ці відео позначені як приватні). Пояснює українцям, чому Московія - це Країна, що виробляє людське нещастя.

28 лютого публікує студію «Величі особистости» про Марію Примаченко: «Московські орки спалили Музей Марії Примаченко.....Нація - це передусім КУЛЬТУРА. Звідси їхня збочена ненависть до нашої краси. Найбільше ненавидять те, носієм чого не здатні бути».

Цього ж дня публікує також свою студію з циклу «Велич особистости» від жовтня 2014 року про забороненого філософа України — Памфіла Юркевича. Фаріон пояснює: «Хай на тлі страшних і героїчних новин про війну високо стремлять наші Генії Духу. Вони щит нашої культури, а отже, тожсамости. Культура - це і є найвища політика».

Ще одна публікація 28 лютого 2022 року - від березня 2017 року про Арсенія Мацієвича: «Сьогодні, далекого 1772 року, відійшов у Вічність Великомученик Арсеній Мацієвич, якого московсько-німецька курва Єкатєріна Вторая заживо замурувала в кам’яному мішку за силу Його Слова. От нарід! Як можна так ні@уя (воєнна лексика) не знати про своїх видатних предків!? Саме за це сьогодні платимо  найвищу ціну. Ворог той самий  від 1169 року. Значна частина нашого суспільства і світу поступово і методично вирощувала це путінське зло своїм угодовством і філософією меншого зла. Зло виросло і вбиває. Нема іншого варіянту, як змінитися і знищити Зло. Москву слід розтрощити».

Ми і надалі публікуватимемо антологію основних рефлексій і публікацій в соцмережах пані Ірини Фаріон, а також факти цькування, фальсифікування, оббріхування, якими внутрішні і зовнішні вороги України увесь час намагалися знецінювати її титанічну працю науковиці, політикині і Громадянки.

Паралельно зазначивши, що майже з першого дня повномасштабного вторгнення вона Ініціює і опікується організацією курсів з вивчення української мови у Львові. І вже 31 березня повідомляє:

«З моєї ініціятиви на катедрі української мови Національного університету "Львівська політехніка" від 28 березня працюють волонтерські курси з української мови для тимчасово переміщених осіб» Так от - моє щастя в тому, що з зацікавленими працює мій винятковий вихованець Назар Давидюк і навчає української фонетики за живим мовленням Степана Бандери. Ось такі ми - бандерівці у всьому. Я ж стартую в суботу через пряму трансляцію на своєму запасному ютуб-каналі. Повідомлю окремо. Мій авторський курс триватиме впродовж квітня-травня публічно для ВСІХ підписників додаткового каналу».

Започатковані авторські курси Ірина Фаріон проводила відтоді регулярно на каналі "Студія Фаріон", аж до загибелі.

«Аргумент»

Дата і час 16 серпня 2024 г., 15:37     Переглядів Переглядів: 1658