Окупанти почали встановлювати на дрони камери заднього огляду

Читать на русском
Окупанти почали встановлювати на дрони камери заднього огляду
Окупанти почали встановлювати на дрони камери заднього огляду

Російські оператори розвідувальних дронів почали встановлювати на своїх БпЛА камери для заднього огляду. Це робиться для захисту від атак українських FPV-дронів.

Про новий російський "ноу-хау" стало відомо після збиття безпілотника, що був оснащений такою камерою. Подробиці повідомляє військовий портал Defense Express.

"Російські оператори розвідувальних БПЛА почали встановлювати камери заднього огляду, щоб виявити загрозу з боку українських зенітних FPV-дронів. При цьому з моменту виникнення ідеї до реалізації в РФ пройшло близько двох тижнів, оскільки встановлення камер разом з іншими засобами протидії обговорювалося на профільному російському Telegram-каналі", – йдеться у матеріалі.

Про нововведення стало відомо завдяки тому, що перший БПЛА з камерою був захоплений бійцями Сил оборони України. Про це повідомив експерт Сергій "Флеш" Бескрестнов.

Окупанти почали встановлювати камери заднього огляду на БПЛА: у чому причина. Фото  eiqrriqkiqdhant

Він також показав зображення знищеного російського розвідувального дрона (ймовірно, типу ZALA 421) з підключеною до спеціального приладу мініатюрною камерою російського виробництва. Цей пристрій також обладнаний RHCP антенами, які використовуються у FPV-дронах.

Окупанти почали встановлювати камери заднього огляду на БПЛА: у чому причина. Фото
Окупанти почали встановлювати камери заднього огляду на БПЛА: у чому причина. Фото

"Ця камера забезпечує огляд у задній півсфері, що дозволяє виявити загрозу у вигляді зенітного дрона, який наближається, та вжити контрзаходів", – зазначає Defense Express.

При цьому, як додають автори порталу, розвідувальні БПЛА не здатні "уникати" загрози, тому єдине, що вони можуть зробити — це спробувати збільшити швидкість, щоб відірватися. Це може спрацювати, враховуючи короткий час, протягом якого FPV-дрон може перебувати в повітрі, оскільки збільшення швидкості призведе до швидшого розряду акумулятора безпілотника.

"У будь-якому випадку загальна ефективність такого рішення залишається під сумнівом. Але сам факт, що ворог швидко перейшов до практичної реалізації заходів протидії зенітним FPV-дронам, заслуговує на увагу. І, безумовно, список контрзаходів буде розширюватися. Зокрема, не виключено, що ворог спробує встановлювати на свої розвідувальні БПЛА невеликі засоби РЕБ, які, перш за все, мають працювати на найбільш поширених частотах", – йдеться у матеріалі.

Також наголошується, що росіяни перейняли тактику українських військових, які використовують ударні дрони проти розвідувальних БПЛА супротивника. І хоча перша відома атака російського зенітного FPV-дрона завершилася невдало, Силам оборони України слід вже зараз подумати про контрзаходи.

Дата і час 24 вересня 2024 г., 14:54     Переглядів Переглядів: 1694