У школах з’являться кар’єрні радники для учнів 8-9 класів

Читать на русскомRead in English
У школах з’являться кар’єрні радники для учнів 8-9 класів
У школах з’являться кар’єрні радники для учнів 8-9 класів

Наприкінці липня Міністерство освіти та науки оприлюднило план повернення школярів до очного навчання, в рамках якого в Україні суттєво зменшиться кількість дистанційних класів, а деякі діти ВПО повинні будуть перевестися до шкіл за місцем перебування.

У такий спосіб хочуть підвищити якість освіти в Україні, на яку згубно вплинула дистанційка, що розпочалася ще у часи пандемії і продовжилася через повномасштабне вторгнення у 2022-му.

При цьому доля вчителів, частина з яких може тимчасово залишитися без навантаження, а то і без роботи – поки що питання відкрите.

За даними станом на 1 вересня 2024-го, кількість учнів, які навчаються дистанційно, становить майже 500 тисяч. Тобто багато шкіл зробили укриття, відновили очне навчання або розширили наявні укриття, тож діти пішли навчатися повноцінно очно замість змішаного навчання.

Концепція старшої профільної школи передбачає наявність профілів: гуманітарних, природничих, технологічних тощо.

Учень після 9 класу буде обирати профіль, що відповідатиме освітній траєкторії, якою він планує рухатися далі. Тому ми зараз працюємо над тим, щоб у 8-9 класах почали працювати кар’єрні радники, які будуть допомагати з вибором профілю у 10 класі.

Їхнім завданням буде допомогти учням обирати, по-перше, ті напрямки, які цікаві їм, а по-друге – ті, що потрібні для майбутніх інженерів, програмістів – спеціалістів, які зможуть працювати над розробками, зокрема, нових технологій.

На жаль, ми дійсно не маємо великої кількості учнів, які хочуть обирати саме ці профілі. Зараз школи в старших класах мають відповідні профілі навчання, але якщо подивитися на ці дані, то понад 70% – гуманітарні.

Завдання реформи профільної середньої освіти зробити так, щоб учні обирали не тільки гуманітарні профілі. Є різні інструменти: обладнання шкіл хорошими STEM-лабораторіями, стимулювання учнів до вибору саме цих профілів через кар’єрних радників, інші інструменти, які ми хочемо реалізовувати.

Дата і час 28 вересня 2024 г., 09:14     Переглядів Переглядів: 1943