Російська розвідка завербувала депутата парламенту Ірландії, – ЗМІ

Читать на русском
Російська розвідка завербувала депутата парламенту Ірландії, – ЗМІ
Російська розвідка завербувала депутата парламенту Ірландії, – ЗМІ

Російська розвідка завербувала ірландського депутата для роботи агентом і емісаром. Прем’єр-міністр Ірландії Саймон Гарріс заявив, що це його жодним чином не дивує.

Про це повідомив кореспондент The Sunday Times у Дубліні Джон Муні, а інформацію підтвердили Politico два ірландські чиновники з уряду та системи правосуддя, повідомляє Європейська правда.

За словами чиновників, депутат не був затриманий і звинувачений, оскільки він не скоїв злочину, підтримуючи зв’язки з агентами Кремля, що працюють у великому російському посольстві в Дубліні.

У світлі ірландського законодавства про наклеп, надзвичайно сприятливого для позивача, чиновники заявили, що ім’я депутата не повинно бути оприлюднене.

Коли журналісти запитали Гарріса, чи працює в парламенті агент російської розвідки, ірландський прем’єр-міністр відповів, що не може підтвердити це, але додав: "Це не повинно бути несподіванкою для жодного з нас".

Гарріс зазначив, що такі зусилля російських розвідників посилилися в Ірландії, як і в інших країнах, після того, як Москва почала повномасштабне вторгнення в Україну в лютому 2022 року.

Тоді Ірландія вислала чотирьох російських дипломатів, звинувачених у вербуванні агентів серед ірландських політиків і ділових кіл. У відповідь Москва заборонила в’їзд в Росію десяткам ірландських політиків.

"Росія прагне спотворити громадську думку і активно діє в цьому напрямку по всьому світу. Ірландія не застрахована від цього", – сказав Гарріс.

Чиновники повідомили Politico, що депутат був завербований у 2019 році, коли Росія намагалася посилити напругу, пов’язану з Brexit, між Ірландією і Великою Британією, особливо в Північній Ірландії.

Гарріс заявив, що не може обговорювати деталі ірландської розвідки з депутатом, який був ідентифікований тільки як чинний член двопалатного парламенту Ірландії, Oireachtas.

"Очевидно, що ми ніколи не коментуємо питання безпеки з поважних причин", – зазначив він.

Сергій Прокоп’єв, російський агент, який нібито завербував депутата, був серед чотирьох співробітників російського посольства, висланих з Ірландії в березні 2022 року. Всі вони були ідентифіковані як члени російської військової розвідки ГРУ і займалися шпигунством.

Газета Sunday Times повідомила, що після висилки Прокоп’єв продовжував координувати діяльність з ірландським депутатом через російську агентку, яка час від часу відправлялась в Дублін для підтримки романтичного зв’язку з політиком – "медова пастка", метою якої було компрометування цілі.

З точки зору Politico, політик є членом переважно лівої опозиції, а не трипартійної коаліції на чолі з Гаррісом, яка підтримує Україну.

Чиновники повідомили, що поліція наказала депутату припинити контакти, але він не підкорився. За їхніми словами, розслідування не виявило доказів того, що він отримував гроші від росіян або передав їм державні секрети.

Газета Sunday Times повідомила, що росіяни завербували депутата для зміцнення зв’язків з незаконними збройними групами в Північній Ірландії, особливо з "лоялістськими" екстремістами з британської протестантської спільноти.

Один з чиновників зазначив, що такий підхід, якщо доведений, свідчить про те, що росіяни "нічого не знають" про політичний ландшафт Ірландії. Він наголосив, що депутат має "стільки ж контактів з лоялістськими воєнізованими колами, скільки й Волтер Мітті", маючи на увазі вигаданого персонажа з яскравим фантастичним життям.

Що стосується ірландських законодавців у Брюсселі та Дубліні, російські спецслужби вже давно мають багато "корисних ідіотів".

До нападу Росії на Україну в лютому 2022 року багато опозиційних депутатів з лівої частини ірландського політикуму підтримували проросійські та антиукраїнські позиції. Ірландська республіканська партія після нападу на Україну видалила з онлайн-платформ більше десяти своїх попередніх проросійських та антинатовських повідомлень.

Навіть президент Ірландії Майкл Хіггінс і його дружина були піддані критиці за прокремлівські меседжі. Хіггінс є членом опозиційної Лейбористської партії.

Основні прокремлівські голоси в ірландському парламенті - в крайньо лівій частині політичного спектру і включають п’ять соціалістів і троцькістів, що діють під назвою "Люди перед прибутком – солідарність". Ця група продовжує звинувачувати НАТО та ЄС в агресії та мілітаризмі проти Росії.

Два найбільш відомі рупори Кремля в Ірландії, незалежні соціалісти Клер Дейлі та Мік Воллес, працювали законодавцями в Дубліні до 2019 року, коли були обрані депутатами Європарламенту. Однак вони втратили свої місця на останніх виборах до Європарламенту.

Дата і час 08 жовтня 2024 г., 10:35     Переглядів Переглядів: 1797