Оголошено лауреатів Нобелівської премії з хімії

Читать на русском
Оголошено лауреатів Нобелівської премії з хімії
Оголошено лауреатів Нобелівської премії з хімії

9 жовтня Нобелівський комітет оголосив лауреатів Нобелівської премії в галузі хімії. Ними стали вчені Девід Бейкер, Деміс Хасабіс і Джон М. Джампер "за обчислювальне проєктування білків" і "передбачення структури білків".

Про це повідомила пресслужба Фонду Нобеля. Офіційна церемонія відбулася в Стокгольмі.

На вебсайті організації зазначено, що дослідники-лауреати "зламали код дивовижних структур білків".

Їхні відкриття мають величезний потенціал. Бейкер досяг неймовірного успіху – створення абсолютно нових видів білків. Цей матеріал може бути використаний для фармацевтичних препаратів, вакцин, наноматеріалів та в малих датчиках.

Хасабіс і Джампер розробили модель ШІ AlphaFold2 для розв’язання 50-річної проблеми – передбачення складних структур білків. Тепер експерти мають змогу краще зрозуміти стійкість до антибіотиків і в майбутньому створити ферменти, які зможуть розкладати пластик.

Переможці здобули 11 мільйонів шведських крон (половина належить Бейкеру, а інша половина – Хасабісу та Джамперу).

Що відомо про хіміків, які отримали Нобелівську премію у 2024 році

Девід Бейкер народився 1962 року в Сіетлі, штат Вашингтон, США. Має ступінь доктора філософії (з 1989 року) в Каліфорнійському університеті, Берклі, та є професором у Вашингтонському університеті в Сіетлі.

Деміс Хасабіс народився 1976 року в Лондоні, Великобританія. Здобув ступінь доктора наук у 2009 році в Університетському коледжі Лондона. Є генеральним директором Google DeepMind (Лондон).

Джон М. Джампер народився 1985 року в Літл-Році, штат Арканзас, США. Доктор філософії з 2017 року в Університеті Чикаго, штат Іллінойс. Старший науковий співробітник Google DeepMind (Лондон, Великобританія).

Дата і час 09 жовтня 2024 г., 17:37     Переглядів Переглядів: 1732