
В Україні масово падає ціна на цибулю від місцевих виробників через різке зниження якості торішньої продукції та зменшення попиту. При цьому дефіциту на цей овоч не спостерігається, але навесні ціни можуть зрости.
Про це повідомляють аналітики проєкту EastFruit. У результаті овочеві господарства були вимушені зменшити ціни на цибулю на 10% від вартості наприкінці минулого тижня – до 9-15 грн/кг, залежно від якості та обсягів партій.
"Ті виробники, які в першій половині поточного сезону вирішили призупинити продажі, відкрили сховища, що спричинило різке збільшення пропозиції цибулі на ринку, що також привело до зниження відпускних цін у цьому сегменті", – пояснюють агроексперти.
Завдяки цьому цибуля в Україні продається вже в середньому на 10% дешевше, ніж за аналогічний період минулого року. За словами виробників, нинішній період характеризується зниженням попиту на цибулю та падінням цін на цей овоч, тому, ймовірно, до кінця лютого, коли з ринку зникне майже вся продукція середньої та низької якості, торгівля пожвавиться.
Тим часом на ринку "Шувар", де товар відпускають оптом та дрібним оптом, цибуля за рік стала дорожчою майже на 10%. Керівниця відділу маркетингу Тетяна Попович пояснила це OBOZ.UA низкою факторів:
Проте попит на цей овоч не знижується, оскільки цибуля широко використовується як в домашньому господарстві, так і закладами громадського харчування. Тож ресторани та підприємства харчової промисловості стабільно закуповують цей овоч.
"Дефіциту цибулі на ринку поки немає. Адже ведеться постійна робота постачальників над підтримкою достатніх обсягів товару та розширенням каналів поставок, зокрема через імпорт", – зазначає Попович.
Вона прогнозує, що найближчим часом ціна на цибулю суттєво не зміниться – поки пропозиція на ринку задовольняє поточний попит, ціни будуть стабільними. Але у весняний сезон можливе підвищення цін через скорочення запасів у сховищах та збільшення попиту.