
Про це повідомляє ЦКПХ.
У Запоріжжі з початку року зареєстровано два випадки ботулізму. Перший випадок пов’язаний із вживанням риби в’яленої (лящ в’ялений не патраний). Другий – незвичайний для нашої країни та області випадок, який раніше не фіксувався в нашому регіоні – ятрогенний ботулізм, що виникає внаслідок введення ботулотоксину під час проведення косметологічної маніпуляції.
Обом хворим медики надали необхідну медичну допомогу, пацієнтам ввели протиботулічну сироватку.
Ботулотоксин вражає насамперед своєю нейротоксичною дією, що призводить до блокування нервових імпульсів. Це викликає параліч м’язів, що може бути використане в медицині для розслаблення м’язів, як у випадку з косметичними процедурами, так і для лікування деяких захворювань, – пояснили у повідомленні.
Ботулізм – це серйозне, іноді смертельне захворювання, що вражає нервову систему, викликане ботулотоксином. Зараження відбувається через вживання їжі, яка містить токсин, часто домашнього консервування. Важливо пам’ятати, що ботулізм є відносно рідкісним захворюванням, але його наслідки можуть бути вкрай серйозними.
Коли ботулотоксин потрапляє з їжею в травну систему, він викликає тяжке отруєння, що найчастіше проявляється такими симптомами, як:
Ці симптоми пов’язані з паралічем м’язів, тому за підозри на ботулізм необхідно негайно звернутися за медичною допомогою.
Слід пам’ятати, що токсин, який викликає ботулізм, неможливо визначити за кольором або смаком, адже зазвичай консерви та інші продукти, що містять збудник ботулізму, не змінюють зовнішнього вигляду.
Упаковування у вакуум риби чи копченого м’яса не гарантує їхньої безпеки. Тому важливо вживати в їжу лише сертифіковану продукцію, виготовлену відповідно до санітарних вимог. Зберігати чи перевозити ковбаси, шинку, вуджену рибу та інше потрібно лише в холодильнику.