АНТИКОР — национальный антикоррупционный портал
МОВАЯЗЫКLANG
Киев: 15°C
Харьков: 14°C
Днепр: 16°C
Одесса: 19°C
Чернигов: 14°C
Сумы: 14°C
Львов: 13°C
Ужгород: 14°C
Луцк: 15°C
Ровно: 15°C

На Черкащині майже півроку учасники АТО не можуть отримати землі

Читати українською
На Черкащині майже півроку учасники АТО не можуть отримати землі
На Черкащині майже півроку учасники АТО не можуть отримати землі

Майже сотня учасників АТО з Черкас та району досі не можуть отримати належні їм відповідно до Земельного кодексу та Закону України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”  земельні ділянки.

Виділити наділи бійцям пообіцяли ще на початку цього року на Христинівщині, за більш як 200 км від обласного центру. Такий вибір експерти пояснили «Ні корупції!» тим, що на Черкащині є понад дві тисячі АТОвців – мешканців міст області – і технічно неможливо надати їм землю в особисте користування саме там, де вони проживають.

До того ж, відповідний закон територіально не обмежує учасників АТО у виборі земельних ділянок. Господарства уже й підготували документи на землю для АТОвців. Минув відведений на це законом час, але бійці ділянок так і не отримали.

«Зібрали АТОвців, домовилися із фермером, уступив він землю на користь АТОвців та трохи виділили і соціальній сфері. Все було добре, але пройшло чотири місяці, коли вже документи були підписані, поки не втрутився Антон Яценко, депутат ВР, «тушка», який свого часу пройшов від партії «Батьківщина» і перейшов у Регіони. Почав задіювати важелі впливу на губернатора, на начальника кадастру, голову держадміністрації Христинівського району і зіштовхувати нас лобами. Тих, які раніше на сході країни стояли поруч», – розповідає Василь Шкут, атовець, представник Громадської ради при Головному управлінні Держгеокадастру в області.

АТОвцям Василь Шкут

Черкаські атовці підозрюють обласну та христинівську районну влади, управління Держгеокадастру у тому, що піддалися тискові депутата ВР від 200-го виборчого округу Антона Яценка.

Учасник АТО Олег Собченко

«Це конфлікт влади з простими людьми. Ці два гектари на кожного – це такий мізер, дрібниця, яку держава могла би просто віддати усім – учителям лікаря, воякам, але навіть цю дрібницю наша держава не може віддати нормально і з гідністю. Чинять нам перепони», – каже Олег Собченко, учасник АТО.

В управлінні Держгеокадастру області стверджують, ніякого тиску нема і все відбувається за законом. Загалом на Черкащині з кінця 2014 року атовцям вже передано 2,5 тис га землі.

Дмитро Мироненко, начальник ГУ Держгеокадастру в Черкаській області

«На сьогодні підписані накази атовцям, зроблена документація, окрім того, минулого тижня дана документація на землевпорядну експертизу. Те, що надходить до нас, все у встановлені законом строки розглядалося і підписувалося», – повідомляє Дмитро Мироненко, начальник ГУ Держгеокадастру в Черкаській області.

В облдержадміністрації запевнили, що шукають компроміс у цьому земельному конфлікті.

«На сьогодні ми маємо позицію трьох сіл – Кузьмина Гребля, Заячківка та Осітна (Христинівського району – авт.) і відповідно суб’єктів, які ведуть там господарювання, що вони хочуть задовольнити потреби усіх. Керівник СТОВ «Зоря», яке має землі у Христинівському та Смілянському районах запропонував учасникам АТО, відповідно до чинного законодавства, по два гектари землі у власність, щоб потім на договірних умовах вони йому знову віддали її йому в оренду», – повідомляє Віталій Коваль, заступник голови Черкаської ОДА.

Ця справа має ще один досить несподіваний момент. Чимала частина земель на Христинівщині, на яку претендують АТОвці, є предметом розгляду у суді.

Віталій Коваль, заступник голови Черкаської ОДА

«На сьогодні по землі СТОВ «Зоря» є рішення господарського суду Черкаської області щодо відчуження цих земель, як земель держвласності, в інтересах держави. Відповідно, керівником подана апеляція. Я питав чи поінформовані АТОвці, що питання в судах і ще може взагалі не бути предмету розгляду, оскільки цю землю можуть вилучити у фермера і держава буде зобов’язана рівномірно розподілити її», – розповідає Віталій Коваль.

Як зазначає Олександр Тимошенко, керівник Черкаського обласного центру допомоги учасникам АТО, прецедент виник на певному етапі видачі ділянок, коли була втрачена прозорість процесу. На думку пана Тимошенка, те, що сталося нині, – це політична гра, та плюсування балів до наступної виборчої кампанії окремих осіб.

«Жодних перешкод не було. СТОВ «Зоря» розробляло документи, працювало, АТОвці були готові отримати ці ділянки. РДА та Держгеокадастр були готові надати їм ці ділянки. Тож потрібно було доводити справу до кінця. Учасники АТО зараз в очах окремих людей, які бажають розвинути цю тему, із захисників стають загарбниками», – констатує Олександр Тимошенко.

Керівник обласного центру допомоги учасникам АТО каже, що найближчим часом внесе пропозицію на колегії ОДА стосовно того, щоб 20 районів Черкащини передбачили у середньому по 100 ділянок для учасників АТО.

Олександр Тимошенко, керівник Черкаського обласного центру допомоги учасникам АТО

«У даному випадку у Христинівському районі надання ділянок учасникам АТО було б хорошим прецедентом щодо не зведення рахунків в політичних іграх», – зазначає у коментарі «Ні корупції!» пан Тимошенко.

Очільник центру допомоги АТОвцям також додав, що у тому ж таки Христинівському районі земельних ділянок, які є в оренді, понад п’ять  тисяч гектарів. Учасників АТО, які претендують на наділи – понад 400 чоловік. Тобто, проблема нібито недостачі землі, створена штучно.

«Щоб надалі уникнути непрозорості у вирішенні земельних питань АТОвців, потрібно було б щоб сільгосптовариства, фермери, які орендують земельні ділянки, і мають змогу забезпечити землею учасників АТО, зверталися із заявами до сільради, РДА, Держгеокадастру про те, що вони дають згоду на отримання ділянок на розпаювання для учасників АТО. Першими у черзі на отримання наділів були б місцеві АТОвці. Вони би не шукали землю деінде. Це би зняло соціальну напругу», – каже Олександр Тимошенко.

«Потрібно давати землі і соціальній сфері, але реальній. Вибачте, але 96 чоловік соцфери села Кузьмина Гребля, їх важко назбирати! Давайте будемо прозорі і відверті», – додає очільник центру допомоги АТОвцям.

З реакцією на події не забарилася і ще одна, згадана АТОвцями сторона конфлікту. Під час піку загострення пристрастей навколо христинівських земель у місцевому інтернет-виданні«Про все» з’явилося «одкровення-розслідування» колеги Антона Яценка депутата Черкаської облради, члена депутатської фракції партії «Відродження» Романа Похольчука, у якому йдеться:

“Про досить цікаву злочинну схему я дізнався, перебуваючи у селі Кузьмина Гребля, що знаходиться на Христинівщині. Місцевий фермер Лихолай, який незаконно з 2011 року користується державною землею (про що й свідчать виграні суди), замість того, аби повернути землі до державної властості вирішує розпаювати їх на АТОвців. Ніби гарна справа, але фермер наразі немає ніякого відношення до цієї землі.

…Ще одним досить цікавим фактом являється те, що на землю претендують учасники АТО не з Христинівщини, яким також потрібна земля, а з Черкас та Сміли, які по праву повинні отримати землю у власних районах, про що на зустрічі пообіцяв заступник губернатора Коваль. Але за словами їхнього представника Василя Шкута, земля їм потрібна саме в Кузминій Греблі. Чи не важко їм буде отримувати паї приїджаючи за 200 кілометрів? …Селяни місцевої громади проти того, аби їхню землю віддали у злочинний спосіб, про що вони і заявили на сходці села. Позиція наших депутатів та Антона Яценка являється незмінною — ми будемо відстоювати інтереси місцевих селян, адже сільська вчителька, яка пропрацювала в школі 20 років також заслуговує на пай у рідному селі. А АТОвці з Христинівщини нічим не гірші за черкаських чи смілянських, і вони також мають першочергове право отримати землю у рідному районі!»

Як повідомляє портал ГУ Держгеокадастру в Черкаській області, протягом минулого тижня (з четвертого по восьме липня 2016 року – Ред.в Україні прийнято 1 758 рішень про виділення земельних ділянок учасникам АТО та родинам загиблих воїнів, у тому числі головними управліннями Держгеокадастру в областях – 1606.

За тиждень учасникам АТО надано у власність 817 земельних ділянок загальною площею 803,9 га, зокрема головними управліннями Держгеокадастру в областях – 664 площею 778,69 гектара. Найбільше ділянок із земель сільськогосподарського призначення державної власності надано у Київській, Хмельницькій, Кіровоградській та Харківській областях.

nikorupciji.org


Теги: ЗемляУчасник АТОАТО

Дата и время 15 июля 2016 г., 15:13     Просмотров Просмотров: 4189
Комментарии Комментарии: 0


Комментарии:

comments powered by Disqus

’‚Ћђ€ §‘’Ћђ§ћ з Ђ‡Ћ‚ЋЊ

loading...
Загрузка...

Наши опросы

Когда, по-вашему, возможно окончание войны в Украине?








Показать результаты опроса
Показать все опросы на сайте
4.739165