НАТО допомагає розміновувати Приазов’я

Читати українською
НАТО допомагає розміновувати Приазов’я
НАТО допомагає розміновувати Приазов’я

Станом на жовтень 2019 року британська організація Halo Trust вже очистила від мін та інших вибухових пристроїв понад 2,5 млн кв. м української території, включаючи й райони в околицях Маріуполя.

Як передає “Новинарня“, про це розповів виконавчий директор Центру глобалістики “Стратегія ХХІ” Віталій Мартинюк під час воркшопу, який днями відбувся в Донецькому державному університеті управління (м. Маріуполь).

“Така робота в рамках Трастового фонду з розмінування – один із важливих аспектів невійськової допомоги НАТО Україні. Ця діяльність продовжуватиметься до повного розмінування Приазов’я”, – сказав експерт. 

Після того, як у грудні 2018 року Верховна Рада України прийняла закон про протимінну діяльність, Альянс почав наповнювати цей Трастовий фонд. Проте практична діяльність фонду почалася цього року.

“Спеціалісти НАТО допоможуть в організації заходів з перевірки та очищення території, у тому числі й поблизу Маріуполя, тренуванні українських саперів та постачатимуть новітні технічні засоби для розмінування”, – підкреслив Віталій Мартинюк.

Водночас експерт нагадав, що за кілька років до початку роботи Трастового фонду окремі країни-члени НАТО, наприклад, Данія і Велика Британія, вже надавали на двосторонній основі допомогу в розмінуванні в розмінуванні українських територій.

Заходи в рамках Трастового фонду НАТО передбачають не тільки ліквідацію виявлених вибухових пристроїв, а й комплексну перевірку всієї території з тим, щоб надалі її можна було використовувати для господарської діяльності.

Воркшоп “Україна-НАТО: Співпраця заради миру” відбувся в Маріуполі 10 жовтня, його проводив Центр глобалістики “Стратегія XXI” за підтримки посольства Великої Британії в Україні.

Дата и время 16 октября 2019 г., 09:56     Просмотров Просмотров: 986