АНТИКОР — національний антикорупційний портал
МОВАЯЗЫКLANG
Київ: 20°C
Харків: 21°C
Дніпро: 23°C
Одеса: 23°C
Чернігів: 20°C
Суми: 20°C
Львів: 12°C
Ужгород: 14°C
Луцьк: 13°C
Рівне: 15°C

Розслідувати державну зраду керівників СБУ будуть їхні власні підлеглі

Читать на русском
Розслідувати державну зраду керівників СБУ будуть їхні власні підлеглі
Розслідувати державну зраду керівників СБУ будуть їхні власні підлеглі

Заступник Генерального прокурора Анатолій Матіос відкрив кримінальне провадження за фактом державної зради в Службі безпеки України.

Про це повідомив народний депутат від фракції БПП, заступник голови Комітету ВРУ з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Віталій Купрій, передає його прес-служба.

Нагадаємо, що ще 11 лютого цього року голова Комітету ВРУ з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Андрій Кожемякін підняв питання державної зради капітана СБУ Шляпкіна, який втік в Росію разом з ключами криптографічного та технічного захисту інформації державної системи урядового зв’язку. Саме тому напередодні боїв за Дебальцево російські агресори та бойовики «ДНР» і «ЛНР» знали все про плани Генерального штабу України та змогли фактично завдати поразки нашим військовим.

На засіданні Комітету перший заступник голови СБУ Юрій Артюхов повідомив: «Був у нас такий капітан Шляпкін, стосовно якого здійснювались певні заходи Управлінням внутрішньої безпеки. У ході здійснення заходів була отримана оперативна інформація з приводу не проукраїнських поглядів. Для того, щоб оптимізувати реалізацію справи, йому було запропоновано виїхати в зону АТО, на що він не дав згоду. І він був звільнений з органів Служби безпеки. Після звільнення, на наступний день, він виїхав разом із сім’єю за межі України».

Проте заступник голови Комітету Віталій Купрій назвав цинічною брехнею позицію керівництва СБУ. «Всі знають, що при звільненні з СБУ діє досить складна процедура, за якою навіть після направлення рапорту про звільнення за власним бажанням співробітник ще тривалий час знаходиться на своїй посаді. Звільнення за один день і виїзд до ворожої країни офіцера СБУ однозначно санкціоновано «згори». Артюхов не просто відверто та цинічно збрехав, але своїми безглуздими відмовками підтвердив свою причетність до передачі держтаємниці ФСБ», - зазначив депутат.

Нардеп Купрій з цього приводу направив депутатське звернення в ГПУ та Адміністрацію Президента. Він вимагає не тільки звільнити з посади пана Артюхова, але і притягнути його до кримінальної відповідальності за результатами розслідування державної зради. Проте Віталій Купрій має сумнів, що справа буде доведена до кінця.

«Згідно вимог Кримінального процесуального кодексу злочин – державну зраду – має розслідувати виключно … СБУ! Тобто, абсурдно, слідчий СБУ буде змушений розслідувати злочин свого керівника і отримувати від нього вказівки. В такій ситуації порушується стародавній принцип справедливості: ніхто не може бути суддею у своїй власній справі.  Як тоді можна очікувати на об’єктивне і неупереджене слідство?», - висловлює своє обурення Купрій.

Парламентар вказує на те, що така ситуація існує тому, що Верховна Рада не квапиться утворити дійсно незалежний орган – Державне бюро розслідувань – який мав би розслідувати злочини керівництва держави.

«З ігноруванням запиту суспільства, в порушення вимог кримінального процесуального законодавства і міжфракційної Коаліційної угоди, в бюджеті цього року навіть не передбачені видатки на створення цього органу. Ні уряд, ні Президент не квапляться виправляти ситуацію. Хоча позитивним моментом є те, що відповідний законопроект вже внесений на розгляд парламенту небайдужими народними депутатами», - резюмує Віталій Купрій.


Теги: СБУШляпкин

Дата і час 06 березня 2015 г., 10:34     Переглядів Переглядів: 5493
Коментарі Коментарі: 0


Коментарі:

comments powered by Disqus

’‚Ћђ€ §‘’Ћђ§ћ з Ђ‡Ћ‚ЋЊ

loading...
Загрузка...

Наші опитування

Коли, на вашу думку, можливе закінчення війни в Україні?








Показати результати опитування
Показати всі опитування на сайті
0.290497