АНТИКОР — національний антикорупційний портал
МОВАЯЗЫКLANG
Київ: 22°C
Харків: 23°C
Дніпро: 24°C
Одеса: 23°C
Чернігів: 21°C
Суми: 22°C
Львів: 12°C
Ужгород: 13°C
Луцьк: 12°C
Рівне: 14°C

Воєнний кореспондент AP презентує книгу про війну на Донбасі

Читать на русском
Воєнний кореспондент AP презентує книгу про війну на Донбасі
Воєнний кореспондент AP презентує книгу про війну на Донбасі

На читача чекають Слов ’ янськ, що захлинається в крові, італійська Катанія, охоплена жорстокими антиміграційними протестами, історія вбивства, кохання й ненависті в затишній квартирі Харкова, буддійські монастирі, Гімалайські вершини та безкінечні ландшафти сновидінь. Книга вийде друком на початку 2020 року в київському видавництві «Саміт-книга».

Мстислав Чернов — харків’янин, розпочав міжнародну кар’єру фотографа та відеооператора  репортажами з протестів на площі Таксим у Стамбулі. З 2014 року працює на TheAssociated Press — фіксує події Революції Гідності, висвітлює анексію Криму, війну на Донбасі (одним із перших документує наслідки катастрофи малайзійського літака Boeing 777 рейсу MH17), події в Сирії, Іраку, міграційну кризу у Європі, протести в Гонконзі, Каталонії, Франції. Загалом працював у понад 40 країнах світу.

«Я бачив революції та війни, знімав теракти й протести по всьому світові. Але Донбас — це інше. Це занадто близько. Від цього не закриєшся камерою. В якомусь сенсі, Донбас — це символ. Бо всі війни зсередини виглядають однаково: це страх, страждання, втрати та смерть. Війна — це колективний кошмар, від якого майже неможливо прокинутися, — вважає письменник. — Ми всі, в якомусь сенсі, живемо у Часи снів».

Роман «Часи сновидінь» побудований на чотирьох сюжетних лініях. Долі кількох героїв об’єднує самотність та пошук сенсу життя у світі сучасних українських реалій, глобальної політичної кризи та зламу людської ідентичності. Це книга про внутрішню боротьбу, яка відбувається в кожному з нас.

Роман починається з подій російсько-української війни та веде далеко за її межі: до Харкова, що все ще сколихується наслідками революції, в холодну темряву нічних вулиць Праги, в гущавину антиміграційних протестів в Італії, до буддійського монастиря у Мьянмі, Гімалаї. Та це — лише частина роману, робота над яким тривала 8 років і почалася задовго до війни в Україні. Друга його частина — це сни.

«Реальність стала для мене матеріалом, проте документалістика обмежує, — зауважує письменник. —  Вона дає змогу показати картинку, але не передає відчуттів, які викликає. Розповідь сновидінь — це той художній прийом, що дозволяє вийти за рамки зовнішнього та показати внутрішні переживання людини, всі її конфлікти й парадокси. Це можливість зазирнути в глибину».

У київському видавництві «Саміт-книга», де виходить роман, переконані: глибокий погляд на події останніх років, їх осмислення — це те, чого не вистачає українській літературі. «Наш видавничий дім з 1990-х років активно бере участь у літературному процесі, ми стежимо за його розвитком, шукаємо молодих авторів з потенціалом і намагаємося випускати лише якісну художню літературу. Зараз читач втомився від романів, зроблених із постів у Facebook, і потребує великих серйозних творів, — вважає співзасновник «Саміт-книги» Ігор Степурін. — Філігранній прозі Мстислава Чернова, яка зачаровує, якщо в чомусь і можна дорікнути, то тільки в надмірній старанності. З перших сторінок розумієш, що саме на такі книги для роздумів і роботи, в якійсь мірі «складні для прочитання» чекає сучасний читач. «Часи сновидінь» зроблений так, як має бути зроблений «великий європейський роман».

До книжкових крамниць роман «Часи сновидінь» надійде у січні. Презентація відбудеться 24 січня в рамках виставки «Виробництво снів, або що пропонує сучасна медіамашина» в арт-центрі Closer (Київ, вул. Нижньоюрківська, 31), де книга стане одним з центральних об’єктів експозиції.

bukvoid.com.ua


Теги: Чернов МстиславДонбасВійнаКнигаВійна на Донбасі

Дата і час 21 січня 2020 г., 23:53     Переглядів Переглядів: 1244
Коментарі Коментарі: 0


Коментарі:

comments powered by Disqus

’‚Ћђ€ §‘’Ћђ§ћ з Ђ‡Ћ‚ЋЊ

loading...
Загрузка...

Наші опитування

Коли, на вашу думку, можливе закінчення війни в Україні?








Показати результати опитування
Показати всі опитування на сайті
0.072474