АНТИКОР — національний антикорупційний портал
МОВАЯЗЫКLANG
Київ: 8°C
Харків: 8°C
Дніпро: 8°C
Одеса: 8°C
Чернігів: 9°C
Суми: 8°C
Львів: 4°C
Ужгород: 8°C
Луцьк: 4°C
Рівне: 3°C

Україна є країною з одним з найбільших дефіцитів картоплі у світі, – ФАО

Читать на русском
Україна є країною з одним з найбільших дефіцитів картоплі у світі, – ФАО
Україна є країною з одним з найбільших дефіцитів картоплі у світі, – ФАО

Україна, яка офіційно вважається країною, що входить до трійки найбільших у світі виробників картоплі, у той же час, через внутрішній дефіцит цього продукту, є одним з найбільших імпортерів картоплі, причому закуповує її в Росії.

Про це у своїй колонці на zn.ua розповів економіст інвестиційного департаменту Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО) Андрій Ярмак.

“Упродовж лише одного сезону 2019/20 (з липня 2019 по червень 2020 включно) ввезли майже півмільйона тонн свіжої картоплі для потреб споживання, без урахування насіннєвої! Це робить Україну одним із найбільших у світі імпортерів картоплі для свіжого ринку, адже решта провідних імпортерів (Бельгія, Нідерланди, Іспанія та Німеччина) імпортують картоплю переважно для переробки або для реекспорту.

Але ж офіційно вважається, що Україна входить до трійки найбільших у світі виробників картоплі, поступаючись Китаю та Індії (це, до речі, зовсім не так)”, – наголосив Ярмак. За словами експерта, у 2020 році не просто не змогла забезпечити себе картоплею, але ще й купувала її в Росії. “У Європі є лише одна країна, де в супермаркетах продають брудну картоплю з землею. Так, це Україна.

А ще — обсяг продажу картоплі в супермаркетах України менший, ніж обсяг продажу апельсинів. Ці факти важливі для розуміння того, чому «житниця Європи» у 2020 році не змогла забезпечити себе «другим хлібом», та ще й купувала його не де-небудь, а в Росії”, – написав Єрмак.

Представник ФАО підкреслив, що абсолютна більшість українських господарств, які вирощують картоплю, навіть професійні, не мають обладнання для доведення картоплі до товарного вигляду: для чистки, мийки, сортування, лінії пакування тощо. “Наш виробник краще засадить картоплею зайвих 100 га, ніж інвестує кошти в її доробку. Адже якщо ти починаєш картоплю доробляти й сортувати, то виявляється, що чистою вона має ще гірший вигляд.

Отже, потрібно інвестувати в дорожчу техніку, змінювати сорти, ставити зрошення. Тобто змінювати всю систему виробництва, а це дуже незручно й дорого”, – наголосив експерт. Кваліфікація менеджерів супермаркетів в Україні, які відповідають за плодоовочеві відділи, за словам Єрмака, теж не завжди на рівні вимог.

“Стратегія дешевої картоплі не спрацювала. Адже ні представники мережі супермаркетів, ні виробники в Україні не могли зрозуміти засадничої різниці між сировиною та готовою продукцією. Картопля стає готовим продуктом лише коли вона доставлена на поличку супермаркету в тому вигляді, в якому споживач схоче її купити. А 99% того, що продавали в супермаркетах України, — це сировина, і вона не має там бути”, – написав експерт. Він також зазначив, що картопля, яка вирощується в ЄС для потреб переробки, зазвичай має значно вищі якісні параметри, ніж картопля, що вирощується в Україні для потреб свіжого споживання.



Теги: Ярмак АндрейУкраїнаекспортІмпортдефіцитКартопля

Дата і час 26 грудня 2020 г., 22:01     Переглядів Переглядів: 1054
Коментарі Коментарі: 0


Коментарі:

comments powered by Disqus
04 листопада 2025 г.
loading...
Загрузка...

Наші опитування

Чи вірите ви, що Дональд Трамп зможе зупинити війну між Росією та Україною?







Показати результати опитування
Показати всі опитування на сайті
0.041504