АНТИКОР — національний антикорупційний портал
МОВАЯЗЫКLANG
Київ: 13°C
Харків: 11°C
Дніпро: 13°C
Одеса: 16°C
Чернігів: 13°C
Суми: 11°C
Львів: 14°C
Ужгород: 15°C
Луцьк: 15°C
Рівне: 16°C

«Фрідом Фінанс Україна» - піраміда, яка роками фінансує російських вбивць

Читать на русскомRead in English
«Фрідом Фінанс Україна» - піраміда, яка роками фінансує російських вбивць
«Фрідом Фінанс Україна» - піраміда, яка роками фінансує російських вбивць

Про те, що інвестиційна компанія «Фрідом Фінанс Україна» насправді дуже підозріла фінансова установа, замішана не лише в аферах, а й у фінансуванні «ДНР» та «ЛНР», говорили давно. Також давно говорили про те, що до діяльності ТОВ «Фрідом Фінанс Україна» причетні російські спецслужби.

У самому ТОВ «Фрідом Фінанс Україна» все це, звісно, заперечували. Однак після 24 лютого багато стало на свої місця. Як повідомив у червні Цензор.Нет, «компанія Freedom Holding, яка трохи більше двох тижнів тому оголосила про рішення вивести російські активи зі структури групи, відмовилася від реалізації анонсованої схеми виходу». Просто – структурний підрозділ Freedom Holding, зареєстрований в Україні як ТОВ «Фрідом Фінанс Україна», продовжує брати участь у спонсоруванні Росії у цій війні проти нашої країни.

Цей висновок підтверджується матеріалами з Єдиного державного реєстру судових рішень, де зареєстровано кілька рішень у рамках розслідування кримінального провадження за №22022000000000089 за ч.4 ст.110-2 КК (Фінансування дій, вчинених з метою насильницької зміни або повалення конституційного ладу , зміни меж території чи державного кордону України). Справу щодо ТОВ «Фрідом Фінанс Україна» порушила СБУ 12 березня 2022 року.

«Досудовим розслідуванням встановлено, що невстановлені особи, які контролюють діяльність ТОВ «Фрідом Фінанс Україна» (код ЄДРПОУ 21654295) та пов’язані з ними працівники банківських установ, у період з 2019 - 2022 років, з використанням низки банківських установ здійснюють фінансування великих розмірах, з метою насильницької зміни, повалення конституційного ладу, захоплення державної влади в Україні. Частина незаконно отриманих коштів може бути використана для фінансування діяльності проросійських структур та терористичних організацій т.зв. НЗФ «ДНР/ЛНР», надання незаконних фінансових послуг юридичним особам, що входять до орбіти впливу Російської Федерації, через низку підконтрольних офшорів шляхом використання державних облігацій України»:

На підставі цього у квітні суд заарештував рахунки ТОВ «Фрідом Фінанс Україна», через які, за заявою СБУ, «невстановлені особи в період 2019-2022 років з використанням низки банківських установ впровадили на ринках капіталу України протиправний механізм, який полягає у сприянні бізнес-структурам Російської Федерації, яка є країною агресором для України, концентрувати значні пакети державних облігацій України на суму близько 300 млн. гривень і за їх допомогою проводити фінансування діяльності, спрямованої на шкоду державній безпеці».

Проте вже 22 червня суд зняв арешт з рахунків компанії, хоча сама кримінальна справа залишається відкритою та активно розслідується:

Чим закінчиться справа – поки невідомо, і прогнозувати щось з урахуванням «шпигунського скандалу», який подібно до наростаючого кому охоплює дедалі ширші верстви вищих керівників українських спецслужб, складно.

Проте поцікавитися питанням, що собою представляє ТОВ «Фрідом Фінанс Україна», це не заважає. Згідно із заявою самої фінансової структури, ТОВ «Фрідом Фінанс Україна» — інвестиційна компанія, ліцензований учасник української фондової біржі, експерт у сфері цінних паперів. З 1999 року веде брокерську діяльність в Україні, з 2017 року – як частину міжнародного інвестиційного об’єднання Freedom Holding Соr. Холдинг надає доступ до світових фондових ринків. У 2019 Freedom Finance Ukraine увійшла до ТОП-5 брокерських компаній на українській фондовій біржі».

Номінальними власниками ТОВ «Фрідом Фінанс Україна» є громадянин Казахстану Таштитов Аскар Болатович та Freedom Holding Corp, Невада, США:

Це до речі про «невстановлені особи», які фігурують у кримінальній справі. Що тут «встановлювати» – незрозуміло: кінцевим бенефіціаром ТОВ «Фрідом Фінанс Україна», яке звинувачується у спонсоруванні держави-терориста, є Таштитов Оскар Болатович. Це відображено у всіх реєстрах.

Директором, тобто людиною, яка приймає рішення, у тому числі і про рух грошей на рахунках, так милостиво розблокованих суддею Шевченківського районного суду міста Києва Щебуняєвої Л.Л., є Бартошек Марина Василівна.

Що тут «встановлювати» – незрозуміло. Якщо з бенефіціаром Таштитовим є цілком зрозумілі проблеми – він у Казахстані, то Марина Бартошек – громадянка України. Які проблеми виникли у СБУ через її допит – зрозуміти важко.

Чи будуть питання до судді Щебуняєвої з приводу того, чим вона керувалася, розблокувавши рахунки фірмі, яка перевела російським убивцям 300 мільйонів гривень – теж ще питання, вибачте за каламбур.

Повертаючись до «Фрідом Фінанс» та «невстановлених осіб», можна припустити, що СБУ має на увазі той факт, що Таштитов Аскар Болатович є «зіц-головою», а справжній бенефіціар — хтось інший. Справді, така версія існує.

Справжнім бенефіціаром ТОВ «Фрідом Фінанс Україна», зокрема, і Freedom Holding Corp. загалом називають ще одного громадянина Казахстану (це громадянство він отримав зовсім недавно, відмовившись від громадянства Росії та островів Сент-Кітс та Невіл) – Тимура Турлова:

Втім, минулого року Турлов нібито продав свої частки у Freedom Holding Corp. Таштитову. Чи це так насправді – питання спірне, багато хто з цим не погоджується. І не через те, що такої угоди не було, а через те, що сумніваються в тому, що Тимур Турлов насправді був справжнім бенефіціаром піраміди Freedom Holding.

Так, ми не помилилися – багато хто називає Freedom Holding пірамідою. І наводять свої аргументи, згадуючи, як, власне, все починалося. Тому що все починалося в Москві, з банку з назвою Freedom Finance, який був зареєстрований як товариство з обмеженою відповідальністю Банк «Фрідом Фінанс» (ТОВ «ФФІН Банк») за адресою місто Москва, вулиця Каретний ряд, будинок 5/10 .

Як видно зі структури власників, Турлов контролював свій банк через прокладку Freedom Holding Corp., зареєстровану в Белізі:

Так, і тут помилок немає – Freedom Holding Corp, зареєстрований нині у США, спочатку реєструвався у Белізі. Це вже потім, коли з’явилися гроші, змінилося на солідніше і місце реєстрації.

До речі, зверніть увагу на посаду нинішнього бенефіціара ТОВ «Фрідом Фінанс Україна»:

Історія давня і вкрай цікава, але суть у тому, що розслідувачі, які вивчали Freedom Holding, дійшли висновку: Тимур Турлов – головний.

Серед справжніх бенефіціарів звучали прізвища екс-глави ПАТ "Россетті" Павла Лівінського.

Нині Павло Анатолійович – Директор Департаменту енергетики Апарату Уряду Російської Федерації. Лівінський, будучи спадковим корупціонером і гаманцем кількох олігархів, зумів заробити на чорному майнінгу понад півмільярда доларів. По суті, Павлу Лівінському вдалося налагодити майнінг на всіх об’єктах ПАТ «Россетті» із казенною електроенергією. Для такої країни як Росія – це несусвітні потужності. Але гроші треба було якось вивести та десь сховати. І тут і став у нагоді банк Тимура Турлова Freedom Finance, надійно захований у білізському офшорі. Як і на яких умовах домовилися Турлов та Лівінський – невідомо. І чи справді саме Лівінський є справжнім власником підприємств Турлова – теж.

Також серед тих, хто може бути причетний до зародження Freedom Finance, називають скандального російського бізнесмена Володимира Нефьодова, який був найбільшим акціонером одного з найстаріших російських брокерів – «Церих Кепітал Менеджмент». Його Freedom Holding купила влітку 2020 року.

Правда це чи ні – поки що до кінця не з’ясовано. Але всі матеріали, що стосуються зв’язків Турлова із цими людьми, знаходяться у відкритому доступі. Також у відкритому доступі перебувають розслідування, які показують, що через Freedom Holding виводилися гроші казахстанських та російських топ-корупціонерів.

І ось тут постає питання до того, хто давав ТОВ «Фрідом Фінанс Україна» дозволи працювати на фінансовому ринку України та видавав відповідні ліцензії:

Невже люди, викриті такими повноваженнями, не вміють скористатися даними відкритих реєстрів? Більше того, вони мають доступ до закритої інформації. Що – ніхто не бачив, що фірма дуже «каламутна», що її коріння веде до Росії?

Тепер, звичайно, всі відмежовуватимуться і відмовлятимуться, але факт залишається фактом – ТОВ «Фрідом Фінанс Україна» причетне (і це – як мінімум) до фінансування війни, яку веде Росія проти України з 2014 року.

Що ж – зачекаємо на підсумки розслідування. Але не те, що веде Служба безпеки України, яку давно вже цинічно називають «філією ФСБ». А того, розслідування, яке веде Комісія з цінних паперів та бірж США (The United States Securities and Exchange Commission).

Щоправда, судячи з останніх заяв керівництва України щодо іншого розслідування, проведеного в США, воно навряд чи буде сприйняте нашою владою адекватно. А ТОВ «Фрідом Фінанс Україна» продовжить викачувати з наївних українців гроші, на які Росія купить ракети, які цим самим прилітають українцям на голови.


Теги: Freedom FinanceЦерих Кэпитал МенеджментРоссетиЛивинский Павелфірми-прокладкифирмы-прокладкиТурлов ТимурБартошек МаринаFreedom Holding CorpТаштитов АскарСБУоккупантыфинансирование сепаратизмаФинансирование террористовДНРЛНРУкраинаФридом Финанс

Автор статті:
Марина Ворона
Всі статті автора

Дата і час 20 липня 2022 г., 17:25     Переглядів Переглядів: 7662
Коментарі Коментарі: 0


Коментарі:

comments powered by Disqus

’‚Ћђ€ §‘’Ћђ§ћ з Ђ‡Ћ‚ЋЊ

10 жовтня 2024 г.
loading...
Загрузка...

Наші опитування

Коли, на вашу думку, можливе закінчення війни в Україні?








Показати результати опитування
Показати всі опитування на сайті
0.137392