АНТИКОР — національний антикорупційний портал
МОВАЯЗЫКLANG
Київ: 22°C
Харків: 23°C
Дніпро: 24°C
Одеса: 23°C
Чернігів: 21°C
Суми: 22°C
Львів: 12°C
Ужгород: 13°C
Луцьк: 12°C
Рівне: 14°C

Антикорупційна реформа: хто і чому затягував затвердження нового очільника САП

Читать на русском
Антикорупційна реформа: хто і чому затягував затвердження нового очільника  САП
Антикорупційна реформа: хто і чому затягував затвердження нового очільника САП

19 липня конкурсна комісія з обрання керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури оголосила результати конкурсу. Найбільше балів набрав детектив Національного антикорупційного бюро Олександр Клименко.

Втім, затвердження Клименка впертовідтягувала голова комісії Катерина Коваль. Відповідний указ був підписаний генпрокурором лише сьогодні, 28 липня. Хоча робота саме цього антикорупційного органу дуже важлива для забезпечення якнайскорішої перемоги України над росією.

Чому Катерина Коваль блокувала призначення керівника САП і які могли бути наслідки затягування повноцінної роботи САП? Спробуємо розібратися в цьому.

Неупередженість конкурсної комісії під питанням

Ще у минулому, 2021 році журналісти звертали увагу суспільства на те, що Катерина Коваль блокує призначення керівника САП. Міжнародні експерти зі складу конкурсної комісії заявили про намагання сторонніх осіб вплинути на їхню роботу. І звернулися з цього приводу до тодішнього Генпрокурора Ірини Венедіктової. 

Коваль продовжувала всіляко затягувати призначення очільника САП вже після конкурсу. Після визначення переможця, відповідно до законодавства, конкурсна комісія повинна передати подання про призначення Олександра Клименка на розгляд Генеральному прокурору. Однак Катерина Коваль наполягала на тому, що спочатку необхідно отримати відповідь від Офісу Генпрокурора про відсутність проблем у Клименка із корупцією та люстрацією. Хоча, за повідомленнями активістів, зокрема, ГО "Центр протидії корупції", така перевірка Клименка проходила ще весною 2021 року. До того ж, під час воєнного стану такі перевірки не обов’язкові.

Хто така Катерина Коваль і які були ризики затягування призначення голови САП

Чому Катерина Коваль усіляко заважала  роботі САП, - на це питання відповідь, вочевидь, можна знайти в її біографії. Відповідне журналістське розслідування провело інформаційне агентство "Новини України". У програмі журналістських розслідувань "Гроші Війни" автори зазначають: Коваль  потрапила до  складу конкурсної комісії за квотою Верховної Ради від фракції "За майбутнє!", яку курує, за даними журналістів, відомий олігарх Ігор Коломойський – один із найодіозніших персонажів, якого в багатомільярдних корупційних оборудках звинувачують не лише в Україні, але й далеко за її межами, зокрема – в США.

Повне відео програми про Катерину Коваль можна переглянути за посиланням

Крім того, Катерина Коваль багато років співпрацювала з соратниками президента-втікача Віктора Януковича, заочно засудженого за серйозні злочини українським судом та з людьми Віктора Медведчука, кума російського президента  путіна, якого підозрюють  у держзраді. Зокрема, Коваль працювала заступницею голови Національної асоціації адвокатів Лідії Ізовітової -  соратниці Медведчука. Ізовітова ще в 2004 році проявила себе, як одна з найбільших противниць Майдану. За часів Януковича Коваль входила до складу комісії з судово-правової реформи разом з одіозними регіоналами Андрієм Портновим, Інною Отрош, Сергієм Ківаловим.  

З колишніми “регіоналами” Катерина Коваль співпрацювала і після Революції гідності. 

До речі, як писали ще рік тому ЗМІ, Коваль була удостоєна нагороди від адвокатського союзу росії за особливі досягнення у російсько-українській дружбі.

Мас-медіа неодноразово звертали увагу на те, що рівень життя Катерини Коваль не відповідають її офіційним доходам. Вона постійно здійснює подорожі до фешенебельних курортів Монако, літає в Лондон. В декларації за 2011 рік вона вказала 23 тисяч гривень доходу і водночас купила за 326 тис. грн. новий позашляховик Hyundai Santa FE.

Ефективна і прозора боротьба з корупцією – одна з головних вимог західних партнерів України. САП відіграє в цьому процесі ключову роль, як основа дієвої роботи всієї антикорупційної вертикалі в Україні. Тож повноцінне функціонування САП є, по-перше, серйозною складовою в процесі антикорупційної реформи. По-друге, запорукою подальшої підтримки нашої країни з боку  ЄС і США. Адже ворог постійно намагається зірвати співробітництво із західними структурами, вкидаючи різні провокації про корупцію в українських державних органах. По-третє, повноцінне функціонування САП – це важливий крок на шляху до євроінтеграції.

А відтак, прямий саботаж конкурсною комісією на чолі з Катериною Коваль призначення очільника САП без перебільшення б’є по здатності до виживання України в нинішніх суворих умовах.


Теги: КорупціяКивалов СергейОтрош ИннаПортнов АндрейИзовитова ЛидияМедведчук ВикторЯнуковичКоломойськийКоломойскийВенедиктова ИринаНАБУКлименко АлександрСпеціалізована антикорупційна прокуратураантикорупціонериКоваль ЕкатеринаКоваль КатеринаГенпрокуратураОфіс генпрокурораСАП

Автор статті:
Олег Бойко
Всі статті автора

Дата і час 28 липня 2022 г., 16:33     Переглядів Переглядів: 3515
Коментарі Коментарі: 0


Коментарі:

comments powered by Disqus

’‚Ћђ€ §‘’Ћђ§ћ з Ђ‡Ћ‚ЋЊ

loading...
Загрузка...

Наші опитування

Коли, на вашу думку, можливе закінчення війни в Україні?








Показати результати опитування
Показати всі опитування на сайті
0.166282