АНТИКОР — національний антикорупційний портал
МОВАЯЗЫКLANG
Київ: 19°C
Харків: 18°C
Дніпро: 21°C
Одеса: 20°C
Чернігів: 17°C
Суми: 18°C
Львів: 10°C
Ужгород: 11°C
Луцьк: 12°C
Рівне: 12°C

Епоха Путіна. Чому загибель "Курська" змінила Росію

Читать на русском
Епоха Путіна. Чому загибель "Курська" змінила Росію
Епоха Путіна. Чому загибель "Курська" змінила Росію

Сьогодні в Росії згадують загиблих моряків атомного підводного човна "Курськ". На її борту було 118 осіб — усі вони загинули внаслідок катастрофи, яка сталася 12 серпня 2000 року. На той момент вона стала найбільшою в історії ВМФ Росії.

Підводний крейсер брав участь у навчаннях у Баренцевому морі. 12 серпня в районі маневрів було зафіксовано два підводні вибухи, після чого "Курськ" перестав виходити на зв’язок. Підводний човен виявили лежачого на грунті на глибині 108 метрів тільки наступного дня. За офіційною версією, до катастрофи призвів вибух у торпедному відсіку через витік перекису водню через мікротріщину в корпусі однієї з торпед. Як неофіційні версії обговорювали торпедування бойовою або навчальною ракетою, зіткнення з іншим підводним човном або міною часів Другої Світової війни, попадання ракети або дії терориста-смертника. Кримінальну справу, розпочату наприкінці серпня 2000 року, було припинено у серпні 2002 року. Подробиці розслідування катастрофи залишаються засекреченими.

Рятувальна операція не розпочиналася кілька днів через погані погодні умови та відмову російської влади прийняти допомогу британських та норвезьких військових. Після вибуху на підводному човні живими залишалися 23 моряки — вони загинули, так і не дочекавшись допомоги. Лише 20 серпня до робіт було допущено норвезьке судно Seaway Eagle, водолази якого протягом доби зробили те, що не змогли зробити російські за тиждень — розкрили аварійно-рятувальний люк підводного човна, але вже було пізно. Під час рятувальної операції було виявлено 12 тіл, ще 103 тіла після підйому "Курська" на поверхню, тіла трьох моряків не вдалося знайти.

Коли стало відомо про загибель екіпажу, росіяни в соцмережах загули: "А чи пам’ятаєте, як натхненно брехав прес-секретар ВМФ [Росії Ігор] Дигало під час катастрофи „Курська"? Мовляв, „з екіпажем встановлений зв’язок, їм подається гаряча їжа"! Коли розкрили останній відсік і побачили, що він сповнений води, якось само собою забулися слова товариша Дигало. А хотілося б запитати: Кому ж подавалася „гаряча їжа"? До речі, навесні 2001 року Ігор Дигало був підвищений у званні і став капітаном першого рангу. Значно, що 2000 року росіяни гули, а 2022-го мовчать, як у рот води набрали. За різними оцінками, втрати особового складу Росії в Україні склали не менше 43 тис. людей загиблими і понад 130 тис. пораненими, але люди мовчать.Сім’ям російських солдатів вже надсилають похоронки на радянських бланках 1974. Похоронок багато незважаючи на те, що влада намагається частину вбитих вважати зниклими безвісти, щоб не сплачувати компенсації.

Трагедія з "Курськом" дала зворотний відлік політиці гласності, відкритості інформації, свободи преси. Після неї в Росії почалося згортання, свинчування того, що народу треба знати і що йому не треба знати. Почалася доба Путіна. 2022 року ніхто не дивується з того, що від людей приховують навіть важливу інформацію, наприклад, що стосується технологічних катастроф, серйозних катастроф із жертвами, війни в Україні. Нікого не дивує, коли 14 квітня 2022 року Міноборони Росії повідомляє, що "внаслідок пожежі на ракетному крейсері „Москва" здетонував боєзапас. Корабель отримав серйозні ушкодження. Екіпаж повністю евакуйований". Потім у відомстві заявили, що "через пошкодження корпусу, отримані під час пожежі від детонації боєзапасу" корабель втратив стійкість і затонув "в умовах штормового хвилювання моря". Про ракетний удар, внаслідок якого насправді затонув флагман Чорноморського флоту, ні слова, як і про катастрофічні втрати екіпажу, який на дві третини міг складатися з терміновиків.За різними оцінками, все зводиться приблизно до цифри в 300 солдатів-строковиків, які, за словами Володимира Путіна, нібито "в бойових діях" не беруть участі [в Україні] і не братимуть участі". У кулуарах кажуть, що з екіпажу врятувалися одиниці через сильну пожежу та детонацію боєприпасів після удару.

Або ще приклад - удар по військовому аеродрому "Сакі" у тимчасово окупованому Криму. "9 серпня близько 15:20 на території аеродрому „Саки" в районі населеного пункту Новофедорівка на обвалованому майданчику зберігання відбулася детонація кількох авіаційних боєприпасів", — заявило Міноборони Росії. Нібито ніхто не постраждав, авіаційна техніка не отримала пошкоджень. Тим часом ЗМІ публікації знімки до і після удару, на яких видно знищену техніку.За різними оцінками, загинуло щонайменше 60 російських пілотів, поранено щонайменше 100 пілотів і техніків, знищено або пошкоджено вісім літаків Су-27, чотири Су-30СМ, п’ять Су-24 , шість гелікоптерів Мі-8 та один літак Іл-20.

Коли трапилася трагедія з "Курськом", Володимир Путін відмовився перервати свою відпустку в Сочі та приїхав у регіон лише за десять днів. Коли вдови підводників вийшли на акції протесту, вимагаючи покарати винних у ненаданні допомоги морякам, Путін назвав їх "повіями за десять доларів". "Він подзвонив на Перший канал і сказав, що Перший канал найняв повій, які виступили, щоб дискредитувати його. І в тому числі я йому потім доводив, що це були не повії, що це були вдови офіцерів. Це справді вдови офіцерів, я згодом сам їх бачив у Відяєвому, і вони продовжували говорити незручні речі, але він телефоном одразу зателефонував і сказав: „Ви наймаєте повію спеціально. Дали їм по 10 доларів, спеціально щоб мене дискредитувати"", — розповідав журналіст Сергій Доренко, який поплатився кар’єрою за свої критичні сюжети Невдовзі після трагедії Путін на запитання американського телеведучого Ларі Кінга, що трапилося з підводним човном, відповів з цинічною усмішкою: "Вона потонула", і ця фраза стала крилатою.

Уникнення відповідальності, безгосподарність і безладність, технічні та інші прорахунки, корупція, цинізм, брехня... Коли гримнув "Курськ", влада запускала різні версії катастрофи аби не визнавати очевидного, і з тих пір повсюдно використовують цей трюк. Навіть колишній командувач Північного флоту адмірал В’ячеслав Попов продовжує розповідати, що атомний підводний крейсер затонув внаслідок зіткнення з підводним човном НАТО. "Я з ймовірністю 90% знаю найменування її, але для того щоб публічно називати, потрібно мати докази і викласти їх. Я їх викласти не можу. Натовський підводний човен. І він був там, в районі, де він зіткнувся з "Курском", — зокрема, заявив він у листопаді минулого року, про ступінь розкладання російської влади наочно демонструє той факт, що "Курськ", як і інші атомні підводні човни, мав два змінні екіпажі, і перші дні після трагедії не було відомо, який з них брав участь. Керівництво флоту відмовилося офіційно надати громадськості інформацію, але журналістам "КП" вдалося за кілька тисяч рублів купити повні списки екіпажу підводного човна в одного зі штабних діячів.

З того часу проблеми путінської Росії наростають у снігову кулю, яка котиться прямо на цвинтар. 2000 року Путін намагався вдавати, що його хвилюють життя людей, 2022-го — він не приїхав на зустріч із рідними загиблих моряків крейсера "Москва" та пілотів з аеродрому "Сакі". " Курськ " став йому першим наочним уроком морального стану російського суспільства — і його чудово засвоїв.

Путіну начхати на російських моряків та пілотів. Йому начхати на те, що тонуть уже не підводні човни та кораблі — на дно йде Росія.

Автор: Лілія Корнілова


Теги: Попов ВячеславДоренко СергейМіноборони РФМинобороны РоссииКрымвзрывывибухиКримНовофедоровкаПодводная лодкаВМФ РФросійські морякиРоссийские морякиПодводная лодка КурскРоссияПутин

Дата і час 12 серпня 2022 г., 17:19     Переглядів Переглядів: 3029
Коментарі Коментарі: 0


Коментарі:

comments powered by Disqus

’‚Ћђ€ §‘’Ћђ§ћ з Ђ‡Ћ‚ЋЊ

loading...
Загрузка...

Наші опитування

Коли, на вашу думку, можливе закінчення війни в Україні?








Показати результати опитування
Показати всі опитування на сайті
0.851443