АНТИКОР — національний антикорупційний портал
МОВАЯЗЫКLANG
Київ: 20°C
Харків: 20°C
Дніпро: 22°C
Одеса: 21°C
Чернігів: 18°C
Суми: 19°C
Львів: 11°C
Ужгород: 12°C
Луцьк: 12°C
Рівне: 13°C

Консервні банки для нового путінського "гарматного м’яса"

Читать на русском
Консервні банки для нового путінського "гарматного м’яса"
Консервні банки для нового путінського "гарматного м’яса"

Ці знімки, які знаходяться у відкритому доступі, дозволяють хоча б частково скласти уявлення про те, на чому належить воювати мобілізованим росіянам проти української армії, оснащеної (нехай і поки що недостатньо) сучасними західними озброєннями.

На якій техніці будуть воювати мобілізовані російські солдати? Радіо Свобода показала озброєння, які Росія перекидає до України.

Оголошена в Росії мобілізація (загальна в реальності і "часткова" на словах) йде повним ходом: російська влада, принаймні в регіонах, здається, вирішила піти "луганським і донецьким шляхом": до чоловіків віком від 20 до 50 років приїжджають вночі , виловлюють їх, зупиняючи машини на постах ДІБДР, масово забирають на фронт лікарів та медсестер, студентів відправляють у військкомати прямо із занять, а деякі школи переобладнують у призовні пункти.

За непідтвердженими офіційними даними , "секретний" пункт указу про мобілізацію дозволяє Міністерству оборони призвати до армії до 1 мільйона осіб.

Мобілізованих треба буде не лише навчити (до цього процесу, схоже, російське командування вирішило поставитися формально та скоротити його до мінімуму), а й забезпечити зброєю, боєприпасами та військовою технікою. З останнім справа найгірша: ще під час мобілізації в самопроголошених "народних республіках" Донбасу було видно , що новобранців забезпечують і екіпірують набагато гірше, ніж кадрових російських військових і навіть добровольців з російського "Бойового армійського резерву".

Радіо Свобода вивчило фотографії у соціальній мережі "ВКонтакте", зроблені простими людьми на одному з основних шляхів проходження російської техніки в Україну - залізничній гілці, що веде з центру Росії в Ростов-на-Дону. Люди, які їдуть на пасажирських поїздах, а також жителі міст Ростовської області нерідко фотографують ешелони з російською військовою технікою з вікна поїзда або просто проходячи повз станції. Ці знімки, які знаходяться у відкритому доступі, дозволяють хоча б частково скласти уявлення про те, на чому належить воювати мобілізованим росіянам проти української армії, оснащеної (нехай і поки що недостатньо) сучасними західними озброєннями.

Танки часів холодної війни

11 вересня користувач "ВКонтакте", який проходив повз вокзал міста Міллерово, сфотографував ешелон з військовою технікою. На знімку видно танки Т-62М. Т-62 - найстаріший танк , що залишався в консервації на складах Міністерства оборони. Його розробляли ще у 50-х роках, за Хрущова, але на фото – модернізована версія, що надійшла на озброєння радянської армії у 1983 році. Її можна ідентифікувати щодо додаткового захисту вежі, що отримала на честь іншого генсека назву "брови Ілліча" : це металополімерні блоки комбінованого захисту, прикріплені до лобової частини вежі для збільшення її стійкості до кумулятивних боєприпасів.

 eidqireidxant

На фото також можна помітити, що у цих Т-62М відсутні лазерні далекоміри та деякі інші елементи, які мають бути у модернізованої версії танка. Так чи інакше, Т-62М – один із "найслабших" танків російської армії, що має гладкоствольну зброю зі слабким бронепробитством. Росія почала знімати Т-62 і Т-62М із консервації ще в травні: кілька цих танків уже були захоплені ЗСУ, як цей "звичайний" Т-62 без "бров Ілліча" на фото нижче:

Втім, і з модернізованими Т-62М українська армія навчилася справлятися не гірше – наприклад, скидаючи на них гранати із дронів.

Вперше Т-62М було помічено у Донецькій та Херсонській областях України ще у травні. У серпні розслідувальна група Conflict Intelligence Team та незалежний дослідник Бенджамін Піттет змогли встановити базу в Бурятії, звідки ешелони з цими танками прямували до України. Як випливає зі знайдених Радіо Свобода знімків у "ВКонтакті", постачання старої розконсервованої радянської техніки до російських військ триває і зараз.

Т-80БВ – їдуть на ремонт?

Відповідь на запитання, навіщо Росії доводиться вже 5 місяців розконсервувати та перекидати в Україну в буквальному значенні музейну техніку, можна знайти в іншому пості у ВКонтакті, на фото, опублікованому лише 4 дні тому, 18 вересня. На ньому видно платформу з танком, який експерти Conflict Intelligence Team ідентифікували на прохання Радіо Свобода як Т-80БВ, одну з проміжних модифікацій Т-80, що надійшла на озброєння радянської армії "всього" 37 років тому, 1985 року.

На відміну від Т-62М, які їдуть в Україну в "заводському" стані, цей танк вже має на борту букву "V", що використовується російськими військовими в Україні, і в цілому не виглядає як раніше не використовуваний, хоча і не має явних зовнішніх пошкоджень. Радіо Свобода геолокувало місце зйомки фото як станцію Каменська у Ростовській області (місто Каменськ-Шахтинський).

Склад стоїть на коліях, які зазвичай використовуються для поїздів, що прямують у північному напрямку, а на платформі написано "Єкатеринбург". Можна припустити, що машина йде на ремонт до Києва, де вона була випущена.

Цей же склад на цій же станції потрапив і на відео в тиктоці, опубліковане 19 вересня, – на ньому видно все той же Т-80БВ з бортовим номером 032, кілька Т-62М з "бровами Ілліча" та додатково встановленим динамічним захистом "Контакт- М", а також п’ять БМП-2 – деякі з видимими зовнішніми ушкодженнями. БМП-2 були прийняті на озброєння радянської армії 42 роки тому, 1980-го, і активно використовуються від початку повномасштабного російського вторгнення як Росією, так і Україною.

Цей користувач тиктока опублікував і кілька інших відео, на одному з яких, зокрема, видно склад з військовими бортовими автомобілями "КамАЗ", "Урал" і бензовозами.

БРДМ-2МС: замість Сербії та Лаосу – на Донбас?

На фото і відео в соцмережах з Ростовської області трапляються не тільки бронемашини і танки 30–40-річної давнини, а й їх варіанти, модернізовані вже після розпаду Радянського Союзу, – наприклад броньовані розвідувально-дозорні машини БРДМ-2МС , що "нащадки" робилися з 1963 по 1982 БРДМ-2. БРДМ-2МС почали робити зовсім недавно, у 2016 році, у місті Істра Московської області, на підприємстві ТОВ "Б-Армс". Машина оснащена додатковими 6-міліметровими листами броні та має "підвищену протимінну стійкість" . Крім цього, вона оснащується більш сучасним 150-сильним дизельним двигуном та має нові прилади спостереження та прицілювання.

Цей знімок, як встановило Радіо Свобода, був зроблений пасажиром з вікна потягу, що прямував на північ, все в тому ж Кам’янську-Шахтинському 30 серпня. За фотографіями видно, що нові машини. Як випливає з численних публікацій російської преси, БРДМ-2МС призначалися в основному на експорт і постачалися до таких країн, як Киргизія, М’янма, Лаос, Таджикистан і Сербія. У квітні 2022 року, вже після початку російського вторгнення в Україну, ці машини помітили в Сирії на фотографіях святкувань Дня незалежності цієї країни.

Модернізація однієї БРДМ-2 в БРДМ-2МС, за неофіційними даними , коштує приблизно 7 мільйонів рублів, при цьому Сербії, наприклад, ці машини були передані в 2019 році "безоплатно" . Радіо Свобода не вдалося знайти у відкритих джерелах свідчень про застосування БРДМ-2МС в Україні.

Більше мобілізованих – більше поранених

Радіо Свобода невідоме і про випадки знищення Збройними силами України медичних евакуаційних автомобілів російської армії. Згідно з міжнародним гуманітарним правом такий напад був би явним військовим злочином.

Проте фотографії, розміщені ще одним користувачем "ВКонтакті", показують, що Росія все одно перекидає у напрямку України нові санітарно-транспортні машини. "Новими", втім, їх теж можна назвати лише умовно: зараз у російській армії є і сучасніші зразки таких машин, а санітарно-медичний кузов К4350.1-11К, встановлений на ці двовісні "КамАЗи" моделі 43501, використовувався на шасі вантажівок "Урал" ще понад 10 років тому.

Ця фотографія, як встановило Радіо Свобода, теж зроблена у Кам’янську-Шахтинському. На ній видно щонайменше п’ять таких машин. Знімки зроблені 30 серпня.

Т-80БВМ у Кутейникові та "Гіацинти" в Новочеркаську

Цей користувач "ВКонтакте" (з хронології знімків у його профілі випливає, що він їхав з Криму в центр Росії) виклав фотографію ще одного танка Т-80, але вже в більш сучасній модифікації "БВМ". Геотег у публікації вказує на те, що фотографію було зроблено на станції Кутейникове в Ростовській області. На борту танка написано "Це вам за мі ..." - Частину букв розібрати неможливо. Зважаючи на все, машина вже побувала в боях – проте за знімком складно з певністю сказати, в якому напрямку слідує склад.

Танки Т-80БВМ оснащені комплексом модульного динамічного захисту "Релікту". За даними американського Інституту вивчення війни, саме на таких танках тренуються російські добровольці із "3-го армійського корпусу".

Незважаючи на глибоку модернізацію, що включає, наприклад, тепловізори "Сосна-У" з матрицями французького виробництва , Т-80БВМ не раз ставав здобиччю ЗСУ: за даними сайту Oryx, що веде підрахунок знищеної або пошкодженої російської військової техніки за фотографіями та відео в інтернеті, всього Росія під час війни втратила 38 таких машин.

Деякі були виведені з ладу пострілами з американських переносних протитанкових ракетних комплексів Javelin. Частину Т-80БВМ російські війська покинули, відступаючи із Харківської області.

Куди менше втрат Росія і війська "народних республік" зазнали ще в одному майже "музейному" вигляді озброєнь – йдеться про 152-міліметрові гармати, що буксируються 2А36 "Гіацинт-Б". Ці великокаліберні знаряддя були розроблені ще в 1968 році, але побачити їх можна не тільки в експозиції підмосковного парку "Патріот", а ще й просто мандруючи півднем Росії - як це вдалося ще одному користувачеві "ВКонтакте", що опублікував фото з "Гіацинт-Б" ", зроблене на вокзалі у Новочеркаську 23 серпня. Платформа, на яку занурено гармати, також приписана до депо в Єкатеринбурзі. Автор посту написав у коментарях, що побачив на платформах у цьому складі 18 "Гіацинтів".  

Згідно з даними проекту Oryx, за час з початку російського вторгнення в Україну Росія і війська проросійських сепаратистів втратили всього два "Гіацинти-Б": одного було знищено, одного захоплено ЗСУ.

Такі ж гармати активно використовуються й Україною, яка, за підрахунками сайту Oryx, втратила вже 10 із них (у тому числі внаслідок ударів нещодавно купленими іранськими дронами-камікадзе). Втім, значно серйознішою проблемою, причому як для української, так і для російської армії, зараз є інша: поступове виснаження боєприпасів калібру 152 міліметри. Україні складно поповнювати їх запаси на міжнародному ринку, де таких снарядів майже не залишилося, а російські запаси неабияк зменшилися після високоточних ударів ЗСУ по складах супротивника і після того, як при відступі з Харківської області армія РФ кинула цілі арсенали незайманими.

"Снарядний голод" - не нове поняття для російських військових. За словами військового експерта Павла Лузіна, радянські снаряди для ствольної артилерії не можуть зберігатися довго (через це з дефіцитом 152-міліметрових боєприпасів Росія зіткнулася ще під час другої чеченської війни), а їхнє виробництво не встигає за гігантськими обсягами використання в Україні. За оцінками Лузіна, які він робив наприкінці серпня, за збереження нинішніх темпів використання таких снарядів Росія зіткнеться зі справжнім "снарядним голодом" вже наприкінці 2022 року.

Марк Крутов , опубліковано у виданні Радіо Свобода


Теги: російсько-українська війнаоккупантыокупантиРосійська арміяРоссийская армияВторжениеНапад Росії на УкраїнуВойнаВійна

Дата і час 23 вересня 2022 г., 14:52     Переглядів Переглядів: 2316
Коментарі Коментарі: 0


Коментарі:

comments powered by Disqus

’‚Ћђ€ §‘’Ћђ§ћ з Ђ‡Ћ‚ЋЊ

loading...
Загрузка...

Наші опитування

Коли, на вашу думку, можливе закінчення війни в Україні?








Показати результати опитування
Показати всі опитування на сайті
1.617263