АНТИКОР — національний антикорупційний портал
МОВАЯЗЫКLANG
Київ: 13°C
Харків: 12°C
Дніпро: 14°C
Одеса: 17°C
Чернігів: 14°C
Суми: 12°C
Львів: 14°C
Ужгород: 14°C
Луцьк: 15°C
Рівне: 15°C

В іранському дроні було встановлено австрійський двигун: названо можливу причину

Читать на русском
В іранському дроні було встановлено австрійський двигун: названо можливу причину
В іранському дроні було встановлено австрійський двигун: названо можливу причину

Австрійський двигун Rotax, виявлений на іранському безпілотнику Mohajer-6, може виявитися одним із тих, що зникли під час дивної серії крадіжок із приватних літаків. Про це повідомляє The Drive.

Двигун легкого літака австрійського виробництва Rotax, нещодавно виявлений українськими військовими у російському безпілотнику Mohajer-6 іранського виробництва, – модель Rotax 912. Ця модель була у центрі загадкової та тривалої серії крадіжок у всьому світі, особливо в Європі.

Відмінною рисою серії крадіжок було те, що злочинці знали, як обійти заходи безпеки в аеропортах, знайти більш-менш нові двигуни і видалити їх із хірургічною точністю.

Згідно з сайтом компанії Rotax, у період з 2000 по 2021 рік у всьому світі було викрадено понад 130 двигунів Rotax 912 і шість двигунів Rotax 914. Перший був викрадений у Німеччині, а останній – у Флориді. У Великій Британії вкрали 36 двигунів, у Німеччині – 31, у США – 7. Пік крадіжок припав на 2016 рік, коли їх було 18, а до 2021 року вони припинилися.

Повідомлення про двигуни Rotax, якими оснащуються іранські БПЛА, з’являються вже деякий час – зокрема, про варіанти двигунів для легких літаків Rotax 912 і 914. Наприклад, іранський Shahed-129 використовує чотирициліндровий двигун Rotax 914 і вперше був запущений у серійне виробництво 2013 року.

Зазначається, що в цілому двигуни Rotax досить поширені, особливо в легких та експериментальних літаках авіації загального призначення, і вони явно потрапляють на вторинний ринок, і потенційно існує чорний ринок для нових зразків.

Також добре відомо, що Іран має цілі мережі, призначені для обходу санкцій і придбання різних технологій військового і подвійного призначення.

Після виявлення двигуна Rotax у безпілотнику Mohajer-6 компанії Rotax та Bombardier Recreational Products (BRP) офіційно заявили, що не давали дозволу на постачання своєї продукції виробникам військових безпілотників до Ірану чи Росії.


Теги: АвстрияНапад Росії на УкраїнуВойнаВійнаRotaxЗСУВСУІранИранбеспилотникиБПЛАдронидроныMohajer-6

Дата і час 27 жовтня 2022 г., 10:41     Переглядів Переглядів: 3500
Коментарі Коментарі: 0


Коментарі:

comments powered by Disqus

’‚Ћђ€ §‘’Ћђ§ћ з Ђ‡Ћ‚ЋЊ

10 жовтня 2024 г.
loading...
Загрузка...

Наші опитування

Коли, на вашу думку, можливе закінчення війни в Україні?








Показати результати опитування
Показати всі опитування на сайті
0.077566