АНТИКОР — національний антикорупційний портал
МОВАЯЗЫКLANG
Київ: 19°C
Харків: 18°C
Дніпро: 21°C
Одеса: 20°C
Чернігів: 17°C
Суми: 18°C
Львів: 10°C
Ужгород: 11°C
Луцьк: 12°C
Рівне: 12°C

Корупційні схеми евакуації автомобілів: хто на них заробляє

Читать на русском
Корупційні схеми евакуації автомобілів: хто на них заробляє
Корупційні схеми евакуації автомобілів: хто на них заробляє

Поки триває війна, контролюючі органи не забувають про заробіток. А джерелом заробітку, звичайно, є звичайні громадяни та евакуація авто, пише 24 .

Суть цієї схеми полягає у тому, що законом встановлено чіткі розміри плати за евакуацію та зберігання автомобілів на спеціальних майданчиках.

Як відсудити гроші за евакуйоване авто

Зокрема, відповідно до спільного Наказу МВС, Мінекономіки та Мінфіну від 10.10.2013 № 967/1218/869 (зареєстрований у Міністерстві юстиції 06.11.2013 за № 1887/24419) встановлено чіткі максимальні розміри плати за порушень правил дорожнього руху.

Однак, незважаючи на закон, органи поліції на місцях співпрацюють із приватними структурами, які в десятки разів завищують плату за евакуацію автомобілів та зберігання їх на таких спеціальних майданчиках.

Якщо громадянин відмовляється оплачувати ці кошти у приватних структурах, ці структури застосовують методи шантажу у вигляді загроз не повернути автомобіль.

Евакуація авто: як один водій потрапив до цієї схеми

В одній ситуації працівники Гайсинського управління поліції на Вінниччині зупинили автомобіль на іноземних номерах. Автомобіль перебував в Україні на законних підставах із узгодженням митниці.

Проте під час перевірки співробітники поліції висловили надумане зауваження, що автомобіль не поставлений на тимчасовий облік у центрі обслуговування МВС. І це у той час, коли відповідно до постанови КМУ від 04.03.2022 № 190 на час військового стану така реєстрація не є обов’язковою.

Після вручення водію ухвали про накладення штрафу співробітники поліції заявили про намір евакуювати автомобіль на спеціальний майданчик.

Нагадаємо: Евакуацію автомобіля передбачено лише у випадках, коли розміщення автомобіля перешкоджає дорожньому руху. В інших випадках це прямо заборонено законом.

Незважаючи на незгоду водія, до місця припинення прибув евакуатор приватної структури, яка відвезла автомобіль на свою платну стоянку.

Наступного дня водій поїхав забирати автомобіль із цієї приватної стоянки. Однак, на місці йому вручили рахунок на оплату 9200 грн. за евакуацію автомобіля І це при тому, що відповідно до закону, максимальний розмір плати за евакуацію такого типу автомобіля становить 600 грн!

Виходить, за евакуацію автомобіля, яка відповідно до закону має коштувати 600 грн., з громадянина стягнули 9 200 грн. Тобто більш як у 15 разів більше, ніж передбачено законом.

Водій повідомив, що не в змозі сплатити ці кошти, що дорівнює його місячній заробітній платі. Тим більше, що закон передбачає максимальну оплату 600 грн. На це співробітники зазначеної приватної структури відповіли водієві, що не повернуть автомобіль до повної оплати. При цьому пригрозили виставленням додаткових рахунків за подальше зберігання автомобіля на спеціальному майданчику, якщо він не сплатить ці суми.

Під впливом цього шантажу водій змушений був сплатити зазначені «космічні» суми. У цьому кошти надійшли над бюджет, але в рахунки приватної структури.

Чому є підстави передбачати участь у схемах керівників органів поліції на місцях.

Звичайно, важко довести та задокументувати отримання керівництвом регіональних управлінь поліції відкатів за виставлення приватними структурами космічних рахунків та шантажу у вигляді погроз неповернення автомобілів через несплату цих коштів.

Проте керівники регіональних органів поліції добре знають про існування законодавчої заборони стягувати з громадян кошти понад встановлені законом розміри. І якщо вони обізнані з протиправною діяльністю такої приватної структури, то керівники органів поліції мали б відразу припинити евакуацію транспортних засобів на такі приватні майданчики.

Тому подальше доставлення поліцією автомобілів на приватні майданчики зі стягненням із громадян у протиправний спосіб захмарних коштів свідчить про зацікавленість керівників регіональних органів поліції у цих схемах. Не виключено, а навіть швидше за все, що таке зацікавлення містить матеріальну основу.

До того ж, без відповідного прикриття з боку правоохоронних органів, такі схеми практично не можуть існувати. Без такої підтримки вони зникнуть самі собою.

Евакуація авто: Як діяти водіям у таких ситуаціях та на які норми посилатися

У зв’язку з тим, що зазначені схеми є масовими по більшості регіонів України, водій має бути поінформований, як йому діяти, на які нормативні акти посилатися та куди звертатися. А саме водій має пам’ятати таке:

Евакуація працівниками поліції транспортного засобу відповідно до статті 265-2 КУпАП може здійснюватися виключно у випадках, коли автомобіль перешкоджає дорожньому руху. Інших випадків для евакуації не передбачено. Стаття 265-2 КУпАП прямо забороняє евакуацію за відсутності факту перешкоджання дорожньому руху. У такому разі ви маєте законне право не давати автомобіль.

Якщо все ж таки автомобіль перешкоджав дорожньому руху і був евакуйований на спеціальний майданчик, то розмір плати за евакуацію та зберігання автомобіля не може бути більшим за передбачений Наказом від 10.10.2013 № 967/1218/869.

Зокрема, вартість евакуації автомобіля на спеціальний майданчик повною масою до 2000 кг складає 600 грн., від 2000 кг. до 3000 кг – 700 грн., від 3000 кг – 850 грн. Вартість зберігання транспортного засобу на спеціальному майданчику становить 120 грн за першу — сьому добу включно та 20 грн за кожну наступну добу, починаючи з восьми діб. Стягнення великих сум заборонено законом.

Якщо з вас намагаються стягнути суми, що перевищують зазначені, потрібно невідкладно повідомляти підрозділи внутрішньої безпеки Національної поліції відповідного регіону щодо проведення службового розслідування за цими фактами. У ході розслідування будуть встановлені за чиїмось погодженням автомобілі доставляються на спеціальні майданчики приватних структур і чи отримують вони за це певні «відкати».

За наявності ознак кримінальних правопорушень слід невідкладно подавати заяву до територіального підрозділу Державного бюро розслідувань щодо скоєння працівниками правоохоронних органів кримінального правопорушення за статтями 364, 365, 368 Кримінального кодексу.

Якщо водій застосує дані норми закону та вчинить зазначені дії, то він зможе уникнути неприємностей у вигляді безпідставного утримання автомобіля на штрафмайданчику та збереже свої кошти, які могли перейти до кишень організаторів цих схем.

skelet.info


Теги: стоянкиАвтостоянкаводіїВодителиМахинацииЭвакуаторыЕвакуаториКорупціяКоррупция

Дата і час 17 листопада 2022 г., 10:11     Переглядів Переглядів: 2134
Коментарі Коментарі: 0


Коментарі:

comments powered by Disqus

’‚Ћђ€ §‘’Ћђ§ћ з Ђ‡Ћ‚ЋЊ

loading...
Загрузка...

Наші опитування

Коли, на вашу думку, можливе закінчення війни в Україні?








Показати результати опитування
Показати всі опитування на сайті
0.070438