АНТИКОР — національний антикорупційний портал
МОВАЯЗЫКLANG
Київ: 20°C
Харків: 20°C
Дніпро: 22°C
Одеса: 21°C
Чернігів: 18°C
Суми: 19°C
Львів: 11°C
Ужгород: 12°C
Луцьк: 12°C
Рівне: 13°C

Туреччина передає Україні касетні боєприпаси, виготовлені в часи "холодної війни" – Foreign Policy

Читать на русском
Туреччина передає Україні касетні боєприпаси, виготовлені в часи "холодної війни" – Foreign Policy
Туреччина передає Україні касетні боєприпаси, виготовлені в часи "холодної війни" – Foreign Policy

У листопаді 2022 року Туреччина почала постачати Україні касетні боєприпаси. Кілька місяців раніше Київ безуспішно просив адміністрацію президента США Джо Байдена надати йому цей вид озброєння.

Про це пише Foreign Policy , посилаючись на нинішніх та колишніх чиновників США та ЄС, знайомих із рішенням. Перші партії "покращених звичайних боєприпасів подвійного призначення" (DPICM) були виготовлені за часів холодної війни за згодою про спільне виробництво зі США.

Касетні бомби є потужною, проте суперечливою зброєю, зазначає видання. Вони призначені для знищення танків шляхом розриву на менші суббоєприпаси, які можуть залишатися на полі битви роками, якщо не розірвуться одразу.

Кожен касетний боєприпас розкидає близько 88 бомб. У, відповідно до законодавством, діє заборона їх експорт.

Постачання такої зброї, про що Туреччина намагалася замовчувати, наголошує на жорсткій політиці Анкари протягом усього масштабного вторгнення РФ: підтримуючи Збройні сили України ударними безпілотниками Bayraktar TB2, які допомогли зупинити атаку на Київ, виступивши посередником для ООН в угоді з експорту зерна і водночас час купуючи російську зброю для себе та "викликаючи гнів НАТО" у цьому процесі.

Тим часом поки що неясно, чи використовувалася турецька зброя "земля-земля" для бойових дій, пише Foreign Policy.

"Після того, як США відмовили у доступі до касетних боєприпасів, Туреччина була єдиним місцем, де Україна могла їх отримати. Це демонструє, що навіть попри те, що Туреччина в деяких аспектах підігравала Росії, вона стала справді важливою підтримкою України у військовому плані. ", - розповіло неназване джерело.

Ні в посольстві Туреччини у Вашингтоні, ні в міністерстві оборони України не відповіли на запит Foreign Policy про коментар.

Проте постачання Анкарою касетних боєприпасів демонструє, яку значну роль відіграє Туреччина у постачанні озброєння Україні, щоб перешкодити Росії у критичні етапи війни.

Безпілотники Bayraktar TB2 допомогли зупинити російські БТРи, що наближалися до Києва в перші дні вторгнення, і, як повідомляється, допомогли потопити російський крейсер "Москва", флагман Чорноморського флоту РФ.

Турецькі аналітики також вважають, що Анкара непублічно здійснює передачу безпілотників з авіабази Чорлу біля заводу Bayraktar TB2, звідки доставляється зброя до Польщі та переміщується до України.

Хоча Туреччина не поділилася інформацією про кількість касетних боєприпасів у своїх запасах, Mechanical and Chemical Industry Corporation, що базується в Анкарі, виробляла як 155-мм касетні боєприпаси (застосовуються в багатьох системах країн НАТО), так і 122-мм, звичні для радянського, радянського. зброї.

Але цей крок є своєрідним реверсом для Туреччини, оскільки вона раніше пообіцяла, що не використовуватиме касетних боєприпасів. У листі, надісланому президенту Конвенції про касетні боєприпаси у жовтні 2021 року, Туреччина наполягала на тому, що вона не використовувала, не виробляла, не імпортувала та не передавала касетні боєприпаси після 2005 року, відколи Конвенція була реалізована, і не планувала робити це у майбутньому.

Проте прихильники надання США касетних бомб Києву заявляли, що це буде найефективнішим способом знищити не укріплені та не прикриті лінії траншів армії РФ на відкритій місцевості Сходу України. І ця потреба посилюється, за словами джерел, тим, що запаси фугасних артилерійських снарядів у США вже вичерпуються.

"Кожним четвертим снарядом ви когось вбиваєте. Я вважаю, що DPICM покаже результат, можливо, в 20 разів найкращий. Тому з кожним пострілом у вас буде 10 мертвих окупантів. Ви побачите ефективність та дієвість DPICM, крім того, це також вплине на моральний дух росіян", – заявив Ден Райс, президент організації з розвитку керівних кадрів Thayer Leadership та радник головнокомандувача ЗСУ.

Але незважаючи на те, що президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган цього року зіткнувся з боротьбою за переобрання, суперечливою через похмуру інфляцію економіки, під час війни Росії в Україні він дотримувався послідовної політики, кажуть експерти.

Він діяв як економічний друг Кремля, одночасно поєднуючись з іншими чорноморськими державами та членами НАТО у військовій боротьбі проти РФ. Незважаючи на те, що Москва була розчарована турецькими військовими постачаннями в Україну, Анкара одночасно розширила торговельні зв’язки з Росією, протидіючи зусиллям США та інших союзників НАТО ізолювати російську економіку від світових ринків. Також Туреччина призупинила спроби Фінляндії та Швеції приєднатися до альянсу НАТО після вторгнення РФ до України, що викликало розчарування інших союзників щодо НАТО.


Теги: Боєприпасихолодная войнаСШАбоеприпасыВооружениеВоенная помощьвійськова допомогаУкраїнаТурцияТуреччина

Дата і час 11 січня 2023 г., 07:37     Переглядів Переглядів: 2578
Коментарі Коментарі: 0


Коментарі:

comments powered by Disqus

’‚Ћђ€ §‘’Ћђ§ћ з Ђ‡Ћ‚ЋЊ

loading...
Загрузка...

Наші опитування

Коли, на вашу думку, можливе закінчення війни в Україні?








Показати результати опитування
Показати всі опитування на сайті
1.929948