АНТИКОР — національний антикорупційний портал
МОВАЯЗЫКLANG
Київ: 18°C
Харків: 19°C
Дніпро: 20°C
Одеса: 22°C
Чернігів: 18°C
Суми: 17°C
Львів: 12°C
Ужгород: 14°C
Луцьк: 14°C
Рівне: 15°C

Український захисник збив "Стінгером" ворожу "Сушку" і загинув на полі бою

Читать на русском
Український захисник збив "Стінгером" ворожу "Сушку" і загинув на полі бою
Український захисник збив "Стінгером" ворожу "Сушку" і загинув на полі бою

Уродженець Хмельницької області Олексій Новицький подався захищати Україну з перших днів повномасштабного вторгнення, залишивши вдома трьох дітей. У складі однієї з механізованих бригад ЗСУ він воював під Бахмутом Донецької області.

В ході ворожого авіанальоту 5 січня 2023 Олексій збив з ПЗРК Stinger російський штурмовик Су-25 і загинув, потрапивши під обстріл під час відходу на іншу позицію. Історію Олексія Новицького із позивним "Казах" розповіли його побратими журналістам "Армія Інформ" .

Український захисник збив ’’Стінгером’’ ворожу ’’Сушку’’ і загинув на полі бою: з’явилася його історія eiqrriuqirkant

Того дня, 5 січня, Олексій Новицький з побратимами перебували на спостережній посаді під Бахмутом, коли їм повідомили, що до зони поразки увійшли три російські літаки – два винищувачі Су-27 та штурмовик Су-25. Авіація Сил оборони України в небі над районом була відсутня, тож стрілки-зенітники отримали завдання знищувати всі повітряні об’єкти.

Коли ворожі літаки наблизилися до позицій українських воїнів, пілот російського Су-25 почав знижуватись для атаки. Воїни згадують: рахунок йшов на секунду. Тут і зреагував "Казах", який ненадовго відходив, щоб зігріти змерзлі руки.

"Казах" буквально злетів на позицію, швидко зорієнтувався на мету, підхопив у мене "Стінгер", навівся і вистрілив. За кілька секунд ми побачили купу чорного диму. Згодом аеророзвідники підтвердили збиття "Су-шки", виявивши її уламки дроном. Що й казати, ми всі були неймовірно раді точному пострілу, адже збити російську "пташку" піхоті везе далеко не щодня", - розповів побратим Новицького Михайло Кость.

Момент збиття ворожого літака воїнам удалося зняти на камеру телефону.

Воїни згадують: емоції їх тоді переповнювали. Вони навіть знайшли у зруйнованому будинку, де містився спостережний пункт спортивну медаль - і "нагородили" нею "Казаха", а також зробили кілька фотографій на згадку. Як виявилось, вони стали останніми фото у житті молодшого сержанта Олексія Новицького.

Український захисник збив ’’Стінгером’’ ворожу ’’Сушку’’ і загинув на полі бою: з’явилася його історія

"Очікувалося, що літаки противника можуть ще повернуться, тому нам потрібно було змінити "засвічену позицію. Ми оперативно зібралися та вирушили на запасну позицію. У цей час розпочався артилерійський обстріл. Я навіть не зрозумів, звідки до нас прилетіло. Мене підкинуло вибуховою хвилею, вдарило об землю. Я підвівся, підхопив "Стінгер", зібрався рвонути до укриття і тут побачив знерухомленого "Казаха", - згадує Кость.

Від отриманих уламкових снарядів Олексій Новицький помер на місці.

Український захисник збив ’’Стінгером’’ ворожу ’’Сушку’’ і загинув на полі бою: з’явилася його історія

Побратими розповідають, що Олексій Новицький народився та виріс у Хмельницькій області, там у нього залишилися троє дітей та мати. Будівельник у мирному житті, він добровольцем вирушив захищати Україну у перші дні повномасштабної війни. "За минулі місяці війни Олексій Новицький, як і більшість наших бійців, став справді професійним воїном: відважним, рішучим та надійним. Власне, знищена ним російська Сушка яскраве цьому підтвердження", - розповів Олег Зелінський, прес-офіцер бригади, в якій служив Новицький. .

І командування бригади, і побратими Новицького вважають, що "Казах" гідний звання Героя України. Відповідне подання вже подано. І воїни чекають, що Україна відзначить свого Героя, який, без сумніву, віддав за неї своє життя.


Теги: Су-25ракета StingerПЗРКросійсько-українська війнаПогибшиеНапад Росії на УкраїнуВойнаВійнаЗСУВСУ

Дата і час 28 січня 2023 г., 10:57     Переглядів Переглядів: 2913
Коментарі Коментарі: 0


Коментарі:

comments powered by Disqus

’‚Ћђ€ §‘’Ћђ§ћ з Ђ‡Ћ‚ЋЊ

loading...
Загрузка...

Наші опитування

Коли, на вашу думку, можливе закінчення війни в Україні?








Показати результати опитування
Показати всі опитування на сайті
2.561659