АНТИКОР — національний антикорупційний портал
МОВАЯЗЫКLANG
Київ: 19°C
Харків: 18°C
Дніпро: 21°C
Одеса: 20°C
Чернігів: 17°C
Суми: 18°C
Львів: 10°C
Ужгород: 11°C
Луцьк: 12°C
Рівне: 12°C

У справі Сенніченко «сплив» схематозник Фірташа Денис Горбуненко

Читать на русском
У справі Сенніченко «сплив» схематозник Фірташа Денис Горбуненко
У справі Сенніченко «сплив» схематозник Фірташа Денис Горбуненко

Злочинне угруповання у Фонді держмайна орудувало на користь опального олігарха.

Призначення нового директора Національного антикорупційного бюро України Семена Кривоноса позитивно позначилося на активності цього відомства у вилові «великих риб». 22 березня НАБУ повідомило про, мабуть, найгучнішу корупційну справу останніх років – розкриття злочинної організації, яка діяла у 2019-2021 роках, на чолі з тодішнім головою Фонду державного майна Дмитром Сенніченком . Матеріали НАБУ демонструють, що Сенніченко, який уперто створював собі імідж борця з корупцією, виявився талановитим хабарником: він очолив злочинну організацію, яка за час його роботи заволоділа головою приватизаційного відомства понад 500 млн грн на схемах з продажем продукції підконтрольних ФДМ заводів. фіксованих відкатів (фіксів») особисто отримав з листопада 2019 по липень 2020 близько 1,3 млн доларів США, пише Олігарх .

1 qhiqqhiqtqidttant
Дмитро Сенніченко

Як випливає з даних НАБУ, Сенніченко був керівником та організатором злочинної групи, а співорганізатором був Андрій Гмирін – екс-помічник колишнього голови ФДМ Ігоря Білоуса , який до війни активно піарився у медіа як «автор податкової реформи» та «експерт із податкового реформування».

2
Андрій Гмирін

За цим фасадом мало хто помітив тінь великої фінансово-промислової групи, представники якої за «збігом обставин» зуміли заробити чималі гроші на докладно описаних НАБУ схемах «непідкупного» Сенніченка.

Останній, до речі, встиг втекти з України до пред’явлення йому підозри (восени минулого року журналісти УП зафіксували Сенніченка із сім’єю під час прогулянки містом мільйонерів Монако).

На чолі зазначеної ФПГ стоїть людина, яка з 2014 року ховається від американського правосуддя в Австрії, і має великі інтереси в хімічному та титановому бізнесі. І так вийшло, що два державні підприємства, які організація Сенніченко перетворила на дійних корів у 2019-2021 роках, працюють саме у цих сферах – Одеський припортовий завод (ОПЗ) та Об’єднана гірничо-хімічна компанія (ОДГГК).

3
Дмитро Фірташ

У справі Сенніченко та Ко є двоє пересічних на перший погляд підозрюваних, яких можна вважати «ключиками» до відповіді на питання, хто стояв у тіні за розкритими схемами.

Перший – Олександр Горбуненко – був керуючим партнером (з 50% часткою) ТОВ «Агро газ трейдинг» (АГТ), що фігурує у матеріалах НАБУ як прокладка, через яку викачувалися сотні мільйонів гривень із ОПЗ (решта 50% була у довіреної особи Гмиріна). Другий – Артур Сомов – був призначений Кабміном з подачі Сенніченка в.о. директора ОДХК 5 жовтня 2020 року.

4
Олександр Горбуленко

Олександр Горбуненко – родич Дениса Горбуненка, скандально відомого колишнього голови правління Родовід Банку, який після його краху у 2009 році від гріха подалі перебрався з України до Великобританії.

5
Денис Горбуленко

Тут Денис Горбуненко став високопоставленою довіреною особою олігарха Дмитра Фірташа , виконуючи для нього «делікатні» корпоративні завдання, про що неодноразово писали українські та західні ЗМІ.

Досить сказати, що на Горбуненка було оформлено компанію Raga Establishment, яка виграла на користь Фірташа в 2019 році суд у Ріната Ахметова з продажу «Укртелекому» ціною 700 млн доларів, а сам він особисто був присутнім у складі групи підтримки з Сергієм Льовочкіним та Михайлом Папієвим. суд над Фірташем у Відні

Юний Олександр Горбуненко розпочав кар’єру під крилом свого брата у Родовід банку. А коли він у 2018 році засвітився як засновник маловідомої тоді компанії «Агро газ трейдинг», яка стала з нуля незадовго до цього трейдером добрив Одеського припортового заводу, багато спостерігачів зробили висновок про зв’язок цієї компанії з Фірташем.

Особливо сильними ці підозри стали, коли в липні 2019 року «Агро газ трейдинг» був раптово обраний як давальницький партнер ОПЗ за схемою «газ в обмін на добрива». Фірташ на той час вже встиг сформувати величезні кредиторські вимоги до припортового заводу (вони становили близько 250 млн доларів), що утворилися за підсумками його постачання російського газу на завод за часів Януковича, і неодноразово означав бажання отримати контроль над підприємством.

«Афільованість (з Фірташем) у цьому випадку – це чийсь невдалий ярлик, який намагаються повісити на нас» – запевняв Горбуненко влітку 2020 року, коментуючи публікації у ЗМІ про зв’язок АГТ із Фірташем. За кілька місяців, за даними «Олігарха», в офісі компанії в київському БЦ «Парус» податківцями було проведено обшук, де було вилучено величезну кількість документації, у тому числі пачки контрактів та актів приймання-передачі.

Тоді ж стало відомо, що основним постачальником газу для АГТ, який компанія Горбуненко потім передавала ОПЗ за давальницькою схемою, одержуючи натомість дешевий готовий карбамід, було ТОВ «Євроенерготрейд» – великий приватний імпортер природного газу в Україні. Бенефіціаром якого, за даними учасників енергоринку, є не хто інший, як добрий знайомий Дениса Горбуненка Сергій Льовочкін – екс-нардеп від ОПЗЖ та найближчий бізнес-партнер Дмитра Фірташа.

У випадку з ОГХК все вийшло ще незграбніше. Призначений з подачі Сенніченко виконувачем обов’язків голови цього держпідприємства Артур Сомов через тиждень після свого призначення, за даними Центру журналістських розслідувань, підписав контракт на постачання ільменітового концентрату з маловідомою чеською компанією Belanto Trade sro (засновником якої є Івета Шилганова).

«З 11 листопада 2020 року до 31 березня 2021 року в рамках одинадцяти постачань ОГХК відвантажила Belanto Trade понад 78 тисяч тонн концентрату ільменіту. Усі поставки, за митними документами, були здійснені в порти Туреччини, де сировина перевалювалася на інші, як правило, російські судна, які доставляли його в порти Криму або Керченську протоку», - зазначили в ЦЗР.

А звідти вже воно вирушало на вірменський «Титан» – єдиний завод із виробництва двоокису титану в окупованому росією Криму, підконтрольний тому ж Дмитру Фірташу. Якщо до цього додати, що Сомов до призначення в ОГХК багато років працював фінансовим директором компанії «Карпатигаз», де найбільшою часткою володіла довірена особа Фірташа (Олександр Спектор), стає зрозуміло, що жодних збігів тут бути не могло.

«Наразі НАБУ та САП встановлюють решту можливих учасників злочинної організації та досліджують інші випадки їхньої протиправної діяльності. Слідство триває» – зазначають у НАБУ. І ця заява виглядає як дуже тривожний дзвіночок для Дениса Горбуненка та його шефа. Але якщо останньому не звикати перебувати під слідством, то екс-глава Родовід Банку поки що такої долі успішно уникав. Втім, як казав один український олігарх, якого успішно відшили від ОПЗ: «Життя – це супермаркет, можна брати, що хочеш, але каса – попереду».

Джерело: grom-ua


Теги: Belanto TradeШилганова ИветаГорбуненко ДенисЛевочкин СергейПапиев МихаилФірташ ДмитроФірташФирташРодовид банкАгро Газ ТрейдингСомов АртурГорбуненко АлександрОдесский припортовый заводОГХКБилоус ИгорьГмырин АндрейКорупціяКоррупцияСенниченко ДмитрийНАБУКривонос СеменФонд державного майнаФонд государственного имущества УкраиныФГИУ

Дата і час 24 березня 2023 г., 23:17     Переглядів Переглядів: 2790
Коментарі Коментарі: 0


Коментарі:

comments powered by Disqus

’‚Ћђ€ §‘’Ћђ§ћ з Ђ‡Ћ‚ЋЊ

loading...
Загрузка...

Наші опитування

Коли, на вашу думку, можливе закінчення війни в Україні?








Показати результати опитування
Показати всі опитування на сайті
0.072497