АНТИКОР — національний антикорупційний портал
МОВАЯЗЫКLANG
Київ: 22°C
Харків: 23°C
Дніпро: 24°C
Одеса: 23°C
Чернігів: 21°C
Суми: 22°C
Львів: 12°C
Ужгород: 13°C
Луцьк: 12°C
Рівне: 14°C

Шантаж Росії не вдався: розкрито подробиці про продовження "зернової угоди"

Читать на русском
Шантаж Росії не вдався: розкрито подробиці про продовження "зернової угоди"
Шантаж Росії не вдався: розкрито подробиці про продовження "зернової угоди"

Зернова угода щодо морського експорту зерна з України діятиме як мінімум до 18 липня без будь-яких змін. Таким чином, жодних вимог Росії, якими вона шантажувала інших учасників переговорів, не було виконано.

Про це заявив посол України в Туреччині Василь Боднар на брифінгу. "Те, що Росія намагається зараз причепити, це питання, пов’язані з аміакопроводом, зняттям санкцій з банків та організацій, які займаються торгівлею зерном та добривами. Ці питання поки що перебувають у дискусії", – сказав він.

У МЗС РФ також підтвердили, що зернова угода "продовжена до 17 липня включно, без будь-яких змін". При цьому раніше президент Туреччини Реджеп Ердоган зазначав, що РФ погодилася не перешкоджати руху турецьких суден в українських портах "Ольвія" та "Миколаїв".

Як стало відомо пізніше, йдеться виключно про турецькі судна, які застрягли в цих портах з початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну. У Росії відмовилися вважати це додатковою умовою та запевняють, що нібито "ніколи не перешкоджали" виходу турецьких суден із портів у Чорному морі.

За даними української Мінінфраструктури, зернова угода і так була дійсна до 18 липня. Припинити роботу "зернових коридорів" із 18 травня вимагала виключно Росія.

Віцепрем’єр Олександр Кубраков додав, що із середини квітня РФ безпідставно почала обмежувати роботу "зернових коридорів", а з травня фактично заблокувала її. Так, Росія відмовилася від реєстрації нових суден та проведення інспекцій флоту, що йде на завантаження в українські порти.

Зернова угода – це угода, яка була укладена за посередництвом ООН з метою сприяння експорту життєво важливого зерна з України. Ініціативу було засновано у липні 2022 року з метою гарантувати безпечний прохід суден, що експортують зернові та олійні культури з українських портів на Чорному морі. Угода була продовжена 18 березня на 120 днів.

Але Росія вимагала його зупинки з 18 травня. Так, заступник глави МЗС РФ Сергій Вершинін заявляв, що якщо вимоги Росії не будуть враховані до цієї дати, зернова угода припинить існування.


Теги: Вершинин СергейЭрдоган Реджеп ТайипБоднар ВасилийУкраинаУкраїнаРоссияРосіязернова угода

Дата і час 18 травня 2023 г., 17:55     Переглядів Переглядів: 2002
Коментарі Коментарі: 0


Коментарі:

comments powered by Disqus

’‚Ћђ€ §‘’Ћђ§ћ з Ђ‡Ћ‚ЋЊ

loading...
Загрузка...

Наші опитування

Коли, на вашу думку, можливе закінчення війни в Україні?








Показати результати опитування
Показати всі опитування на сайті
0.127266