АНТИКОР — національний антикорупційний портал
МОВАЯЗЫКLANG
Київ: 18°C
Харків: 19°C
Дніпро: 20°C
Одеса: 22°C
Чернігів: 18°C
Суми: 17°C
Львів: 12°C
Ужгород: 14°C
Луцьк: 14°C
Рівне: 15°C

Перевірки та штрафи для бізнесу повернуть з 1 серпня — Гетьманцев

Читать на русском
Перевірки та штрафи для бізнесу повернуть з 1 серпня — Гетьманцев
Перевірки та штрафи для бізнесу повернуть з 1 серпня — Гетьманцев

Народні депутати не встигли повернути перевірки бізнесу та штрафи за невикористання касових апаратів з 1 липня виключно з технічних причин, ці норми запрацюють з 1 серпня.

Про це Forbes заявив голова фінансового комітету Верховної Ради Данило Гетьманцев.

Ключові факти

  • За словами Гетьманцева, є багато пропозицій щодо скасування штрафів за невикористання РРО, проте Україна не може піти на це.
  • «У нас є меморандум із МВФ, де це чорним по білому написано. Ми можемо багато хотіти, але є реалії, прописані в меморандумі, і від них ми відштовхуватимемося як країна, яка хоче отримати $115 млрд фінансування за 4 роки», — наголосив нардеп.
  • Деякі поправки до законопроекту №8401 , який має скасувати пільги для бізнесу та повернути перевірки, нардепи ще можуть внести. Так, є правка, за якою чинний режим оподаткування залишиться для бізнесу у прифронтових зонах.
  • Ще одна правка, яку подав Гетьманцев та його колеги, — прописати в законі критерії перевірки бізнесу на 2023-2024 роки, за якими перевірятимуть лише тих, хто має менше податкове навантаження, ніж у середньому по галузі, і виплачує зарплати нижчі за середні по галузі .

Контекст

29 травня нардепи у першому читанні проголосували за урядовий законопроект № 8401, який скасовує «військові» пільги для бізнесу. Документ передбачає повернення податкових перевірок, скасування спрощенки у 2% та поновлення штрафів за невикористання РРО. Ці пільгові норми нардепи ухвалили ще на початку війни – у березні 2022 року.

Раніше у коментарі Forbes Железняк заявляв, що депутати не зволікатимуть із ухваленням законопроекту у другому читанні. "Набрати чинності законопроект може вже з 1 серпня 2023 року ", - зазначав він.

Повернення до довоєнного оподаткування — вимога МВФ. Ухвалення законопроекту забезпечить виконання меморандуму з МВФ про економічну та фінансову політику від 8 грудня 2022-го (наприкінці березня український уряд та МВФ домовилися про чотирирічну програму фінансування на $15,6 млрд) і сприятиме збільшенню податкових надходжень у 2023 році, повідомляється в релізі , оприлюдненому на сайті Мінфіну .

Інша причина ухвалення закону — контрнаступ ЗСУ, заявляв голова профільного комітету Данило Гетьманцев. "Потреби в армії зростають, тому повернення до довоєнної системи оподаткування - зрозумілий крок", - наголошував він.

За підрахунками Мінфіну, цього року законопроект має принести до бюджету 10 млрд. грн. Залізняк оцінює надходження цього року трохи скромніше — 8 млрд грн.

Павло Калашник

skelet.info


Теги: Гетманцев ДаниилКасові апаратиУкраїнаУкраинаМінфінМинфин

Дата і час 14 червня 2023 г., 11:43     Переглядів Переглядів: 2066
Коментарі Коментарі: 0


Коментарі:

comments powered by Disqus

’‚Ћђ€ §‘’Ћђ§ћ з Ђ‡Ћ‚ЋЊ

loading...
Загрузка...

Наші опитування

Коли, на вашу думку, можливе закінчення війни в Україні?








Показати результати опитування
Показати всі опитування на сайті
0.0776