АНТИКОР — національний антикорупційний портал
МОВАЯЗЫКLANG
Київ: 20°C
Харків: 20°C
Дніпро: 22°C
Одеса: 21°C
Чернігів: 18°C
Суми: 19°C
Львів: 11°C
Ужгород: 12°C
Луцьк: 12°C
Рівне: 13°C

Зростання тарифів на воду в Україні скасували

Читать на русском
Зростання тарифів на воду в Україні скасували
Зростання тарифів на воду в Україні скасували

В Україні 3 липня скасували рішення про коригування тарифів на централізоване водопостачання та водовідведення. Згідно з рішенням від 29 червня тарифи на послуги 34 водоканалів вже з 1 липня мають зрости в середньому на 32%. У перспективі це спричинить серйозні проблеми для споживачів – деякі водоканали можуть просто зупинитися.

Рішення про відміну своєї постанови від 29 червня ухвалила Національна комісія, яка здійснює державне регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) під час свого позачергового засідання. Голова НКРЕКП Костянтин Ущаповський зазначив:

"Верховний Головнокомандувач у період військового стану висловився проти рішення про перегляд тарифів на централізоване водопостачання та водовідведення, що є самодостатньою підставою для скасування прийнятого регулятором рішення. Крім цього, прем’єр-міністр України наголосив на необхідності проведення консультацій щодо такого рішення. У зв’язку з цим пропоную скасувати постанови від 29 червня 2023 року відповідно до переліку, оприлюдненого у проекті рішення".

Чому це рішення зашкодить українцям?

Внаслідок подорожчання води в середньому кожна сім’я має платити на 62 грн на місяць більше, йдеться у матеріалі OBOZREVATEL . А для субсидіантів у тих, хто не має грошей на оплату комуналки, витрати на водопостачання взагалі не зміняться. Ці 62 грн на сім’ю – можливість зберегти роботу водоканалів, які зараз змушені працювати практично у збиток.

У структурі тарифу на воду близько 30% займає вартість електроенергії. Насоси, очисні споруди, фільтри – все працює на електроенергії, яка значно подорожчала. І Кабмін та президент розуміють необхідність підвищувати тариф на струм: без цього неможливо провести ремонти та зберегти генерацію. Ось тільки підвищуючи вартість електроенергії, неможливо не змінити тариф на водопостачання.

НКРЕКП не підвищувала тарифу на воду з 2020-го. З цього моменту реагенти подорожчали на 81,69%, а зарплати доводиться витрачати на 23,97% більше. Також виросли витрати на ремонтні роботи, електроенергію.

Якщо тариф не підвищуватиме, водоканал практично буде змушений працювати в мінус. І цей мінус хтось має покривати, інакше водоканал не зможе заплатити зарплати та співробітники не вийдуть на роботу, не зможе закупити реагенти та очищати воду, не зможе сплатити електроенергію та її відключать. Постраждає кінцевий споживач води не буде.


Теги: НКРЕКПНКРЭКУУкраїнаУкраинаТарифыТарифи

Дата і час 03 липня 2023 г., 12:48     Переглядів Переглядів: 1862
Коментарі Коментарі: 0


Коментарі:

comments powered by Disqus

’‚Ћђ€ §‘’Ћђ§ћ з Ђ‡Ћ‚ЋЊ

loading...
Загрузка...

Наші опитування

Коли, на вашу думку, можливе закінчення війни в Україні?








Показати результати опитування
Показати всі опитування на сайті
0.781172