АНТИКОР — національний антикорупційний портал
МОВАЯЗЫКLANG
Київ: 19°C
Харків: 18°C
Дніпро: 21°C
Одеса: 20°C
Чернігів: 17°C
Суми: 18°C
Львів: 10°C
Ужгород: 11°C
Луцьк: 12°C
Рівне: 12°C

Колишній віце-мер Одеси, який втік за кордон, володіє активами в Україні на мільйони гривень

Читать на русском
Колишній віце-мер Одеси, який втік за кордон, володіє активами в Україні на мільйони гривень
Колишній віце-мер Одеси, який втік за кордон, володіє активами в Україні на мільйони гривень

НАБУ вже півроку не звертається до ВАКС із проханням заарештувати майно колишнього першого заступника Одеського мера Михайла Кучука, який задекларував 53 млн гривень готівкою у різній валюті, а також 24 об’єкти нерухомості, більшість із яких записані на дружину.

Про це редакція 368.media дізналася, проаналізувавши судові рішення ВАКС у справі колишньої посадової особи.

Нещодавно Кучука оголосили у всеукраїнському розшуку . Його підозрюють у створенні ОЗУ та отриманні хабарів. Чиновник щомісяця збагачувався на 300 тис. гривень, щоб тіньові куратори мерії — олігархи Кауфман та Грановської могли керувати процесами в Одесі.

Кучуку заочно оголосили підозру та заочно заарештували. Чиновник через адвокатів намагався скасувати вручення повідомлення від НАБУ, але ВАКС відхилив скаргу. Так само вчинила і апеляційна інстанція.

Незважаючи на розшук та заочний арешт, майно Кучука в Україні досі не заарештовано.

Що в активах?

Судячи з останньої опублікованої декларації, урядовець користувався в Одесі площею 152,6 кв.м, яка записана на безробітного сина Вадима, який мітить у прокурори. На правах безкоштовного користування Кучук-старший розпоряджається домоволодінням площею 913 кв.м та земельною ділянкою площею 215 кв.м, що належить Ірині Криловській. Це дружина корупціонера.

Кучук є власником нежитлової будівлі в Одесі (1429 кв.м), житлового будинку (366 кв.м), двох земельних ділянок (118 та 560 кв.м). Разом із дружиною він володіє квартирою площею 85,9 кв.м у Чехії вартістю понад 10 млн. гривень, домоволодінням 240 кв.м з ділянкою 376 кв.м вартістю 8,1 млн. гривень.

Криловській належить квартира площею 55 кв.м, квартира площею 61,2 кв.м, квартира площею 48 кв.м, житловий будинок площею 35,5 кв.м, а також земельна ділянка площею 3372 кв.м та домоволодіння площею 737 кв. м у селищі Гатне, а також квартира площею 119 кв.м у Чехії вартістю 3,7 млн. гривень, житловий будинок площею 160 кв.м у Греції, дві земельні ділянки в Одесі куплених у 2015 році площею 207 та 196 кв. м, квартира в Одесі площею 80,6 кв.м, паркомісце площею 19 кв.м, а також нежитлове приміщення у Чехії площею 449 кв.м.

Також Криловська задекларувала частину бази відпочинку в Затоці площею 1198,7 кв.м, якою вона володіє разом із одеським корупціонером Едуардом Смоляром (за часів Гурвіца ця посадова особа вивела з комунальної власності десятки об’єктів).

Кучук придбав автомобіль GMC Yukon (2019) за 1 млн. гривень, а його дружині належить Land Rover (2018), куплений 2020 року нібито за 150 тис. гривень. Ринкова вартість такого авто – понад 3 млн. гривень. 2020 року Ірина Криловська також придбала боргові цінні папери за 284 тисячі гривень.

Михайлу Кучуку належить 6% статутного капіталу «Одеського міського дельфінарію», 10% ТОВ «Нерум», 4,57% ТОВ «Аваланс», а також 100% чеської компанії GERYNA sro У свою чергу Ірині Криловській належать 33% ВКП «Варта», 25% ТОВ "Лідер-7". Сумарна вартість активів – понад 7 млн. гривень! Також не враховано частинок брата Кучука В’ячеслава.

Сумарний дохід подружжя у 2020 році склав 5,43 млн. гривень. Також їм належать 2,4 млн. гривень, 18,5 млн. чеських крон, 339 тис. доларів і 641 тис. євро заощаджень. Згідно з декларацією, Ірина Криловська отримала у борг від чоловіка 35 тис. доларів. Також вона не сплатила податкових зобов’язань у розмірі 374 тис. гривень.

Активи Михайла Кучука та фіктивна перевірка НАЗК

У 2021 році НАЗК після тривалої затримки та неодноразових запитів ЗМІ оприлюднило результати повної перевірки декларації Кучука. Раніше автоматична система виявила у податковій звітності чиновника за 2020 рік високий рівень корупційних ризиків.

Декларацію перевіряли 175 календарних днів за стандартного терміну 120. В акті перевірки було багато помилок. Саму перевірку зробили формальною.

Як ми писали, сімейство Кучук у Чехії має дві квартири (85,9 та 119 кв. м), домоволодіння (616 кв. м) та нежитлове приміщення (449 кв. м), а в Греції – будинок (160 кв. м).  Для перевірки Кучук надав витяги з реєстрів Чехії, які не завірені належним чином уповноваженими органами цієї країни. При цьому не надійшли відповіді від чеської влади на листи, які їм надсилали чиновники НАЗК. А до Греції запити й не надсилали.

У НАЗК підрахували, що Кучук вказав відомості про грошові активи на суму 39,4 млн гривень, а також майно в Україні та за кордоном на 39,7 млн гривень, корпоративні права свої та дружини на суму 6,8 млн гривень. Навпаки, згідно з даними податкової служби, доходи віце-мера з 1998 по 2020 рік та його подружжя з 2002 по 2020 рік становлять лише 4,1 та 5,4 млн. гривень відповідно. Проте сам Михайло Кучук не скористався правом надати пояснення та документи про походження доходів сім’ї, які б забезпечили отримання зазначених активів.

Цікаво перевіряли фірму GERYNA sro, де Кучук був директором. Саме їй сімейство позичило 18,2 млн чеських крон. Віце-мер повідомив, що обіймав посаду директора власної фірми на безоплатній основі. У Міністерстві фінансів республіки відповіді на запит НАЗК до терміну перевірки також не надали.

Відомості про доходи, одержані за кордоном, відсутні у державних реєстрах України. Кучук також не надав у декларації інформацію щодо вартості ювелірних виробів. Задекларували свій наручний годинник Breguet, Vacheron Constantin та годинник дружини Hysek, Ulysse Nardin, а також її ювелірні прикраси.

Після всіх виявлених нестиковок в агентстві повідомили, що не знайшли у декларації чиновника ознаки адміністративного чи кримінального правопорушення. Уповноважений співробітник НАЗК має вжити заходів, щоб Кучук подав декларацію із достовірними відомостями. У НАЗК додали, що якщо надійде нова інформація про нерухоме майно Кучука та його сім’ї, це може стати підставою для повторної перевірки. Проте повторної перевірки так і не відбулося.

Нині Кучук перебуває у Чехії чи Ізраїлі. Він не затриманий. Редакція 368.media звертається до НАЗК та НАБУ з вимогою притягнути корупціонера та його родину до кримінальної відповідальності за злочини проти українського народу.


Теги: Крыловская ИринаВАКСКорупціяУголовное делоНАЗКНАПКНацагентство по предотвращению коррупции (НАПК)НАБУОдесаОдессаКучук Михаил

Дата і час 11 липня 2023 г., 22:06     Переглядів Переглядів: 2547
Коментарі Коментарі: 0


Коментарі:

comments powered by Disqus

’‚Ћђ€ §‘’Ћђ§ћ з Ђ‡Ћ‚ЋЊ

loading...
Загрузка...

Наші опитування

Коли, на вашу думку, можливе закінчення війни в Україні?








Показати результати опитування
Показати всі опитування на сайті
3.252138